Vi gick och gäspade ikapp på mitt jobb och funderade över att vi var så sjukt trötta allihop, både deltagare och personal. Och jag var alldeles för trött för att försöka enkelt förklara, trots att jag skrivit om det här tidigare och ju faktiskt har ett hum om vad det handlar om. Längst ner länkar jag till ytterligare ett inlägg kring våren som jag gjort tidigare, men som handlar om andra aspekter – vårdepression och som är betydligt värre än vanlig vårtrötthet.
Men här kommer det igen, det här om Vårtrötthet.
Äntligen kommer det ljusare tider, men du blir tröttare och tröttare. Hur kan det komma sig?
Ja att ljusare dagar gör dig tröttare är faktiskt inget konstigt alls egentligen. Det är din biologi som reagerar på årstidsväxlingarna helt enkelt.
Hur fungerar det?
Vår inre klocka är beroende av solljus för att reglera hormoner, kroppens budbärare, som serotonin, dopamin, melatonin och kortisol.
Serotonin och kortisol påverkas av solljus och får oss att bli pigga och glada. Serotoninet påverkar dina känslor och aptitregleringen. Melatonin bildas i tallkottskörteln (epifysen) och utsöndras när det är mörkt och gör oss trötta. När dagsljuset kommer sänks nivåerna av melatonin för att vi ska vakna. Tallkottkörteln reagerar alltså på förändringar i ljus och mörker och när det nu sker ett ganska snabbt skifte från mörker till ljus, sker många olika händelser i kroppen och hormonsystemet blir förvirrat. Kanske känner du av det i form av att du får extra svårt att koncentrera dig, blir trött men får svårare att sova, du känner dig extra låg och får ett större sug efter kolhydrater. Det hänger ihop med att din biologiska klocka inte riktigt hänger med.
När det blir ljusare sjunker alltså det nattliga hormonet melatonin, medan det sker en ökning av stresshormonet kortisol och av serotonin. Resultatet då blir att vi får mer energi samtidigt som vi kan känna oss låga och trötta. Det beror på att kroppen reagerar snabbare än vad huvudet gör. Förvirrat och skevt under en period med andra ord.
Samtidigt som ljuset återvänder kommer pollensäsongen ungefär samtidigt och det för med sig trötthet, orkeslöshet och ibland en känsla av att vara sjuk. Om du vet med dig att du reagerar på pollen är det ganska lätt avhjälpt genom att börja med allergimedicin. Men det är många som går runt och inte vet om att de är allergiska. Kanske har du aldrig tidigare reagerat på pollen, men det betyder inte att du inte kan bli allergisk senare.
Kan man göra något åt det här själv?
Absolut, och det allra bästa är att börja förebygga den här jobbiga övergången redan på hösten och vintern.
Se till att vara ute varje dag, även om det är mulet. Produktionen av hormoner som gör oss pigga och glada, exempelvis serotonin och kortisol, ökar vid starkt ljus.
Att äta näringsriktig mat, motionera (helst utomhus) och se till att få tillräckligt mycket sömn gör också att kroppen bättre klarar av att möta årstidsväxlingarna.
Umgås med dem som du kan skratta mycket tillsammans med! När vi skrattar frisätts bland annat oxitocyn och andra må-bra hormon och kortisolnivån sänks.
Vårdepression länkar här till ett gammalt inlägg kring detta.
Comments powered by CComment