Vi går väl alla och riktigt längtar efter vår när det har varit en lång och mörk vinter, eller hur?
Men det finns ytterligare ett läge som inte många av oss som längtar efter vår och värme tänker på – det finns de som lider av vårdepression. Att många kan bli extra trötta på våren och faktiskt känna sig lite deppig är en sak, men att drabbas av en depression är en helt annan. Nu mer vill man hellre prata om årstidsbunden depression, men jag kommer att använda mig av termen vårdepression här i alla fall eftersom det är just den nedstämdhet/livsleda som kan komma när ljuset återvänder som det här ska handla om.
Hur ser du att det handlar om vårdepression och inte den vanliga vårtröttheten?
Jo en vårdepression blir som du säkert redan förstått betydligt värre. Den som lider av det kan bland annat få svårare att sova, känner sig orolig och olustig, får en sämre aptit och går därmed också ned i vikt. Här finns det en skillnad alltså till det som kallas för vinterdepression, då personen blir tröttare och sover mer, får en ökad aptit, kanske tröstäter och går upp i vikt.
Den egentliga anledningen till att somliga drabbas av vårdepression vet man ännu inte. Det var faktiskt först under -80-talet som psykologer egentligen började att tala om vårdepressioner, men jag skulle tro att det förekommit betydligt längre än så. Det som man i alla fall tror är en utlösande faktor är att när det klarare och skarpare ljuset kommer tillbaka så händer det saker med vårt hormonsystem. Tallkottskörteln blir påverkad av ljuset och den körteln står för produktionen av melatonin – ett må bra hormon kan man kalla det för som påverkar vårt humör och även vår dygnsrytm. Det är det här som gör att nog de flesta av oss känner sig extremt trött till en början när vårsolen tittar fram. Då när man undrar vad som är fel, man borde ju bli pigg när solen äntligen kommer, eller hur?! Men vanligen försvinner de här trötthetssymtomen efter ett par veckor, vilket det alltså inte gör vid en depression.
Vad kan man göra själv mot det här då?
Lider du av allvarliga vårdepressioner hoppas och tror jag att du sökt professionell hjälp av sjukvården. Då har du kanske redan fått medicin och psykoterapi, vilket kan vara nödvändigt och verkligt bra i de svårare fallen.
Det verkar som om ett förebyggande arbete är det som kan hjälpa bäst och det är ju inte så konstigt. Som med nästan allt annat så är det lättare att förebygga och mildra negativa effekter än att försöka förbättra något som redan havererat, vare sig det gäller kroppen eller det psykiska.
Även för dig som känner dig låg när vårsolen kommer, men som egentligen inte kan kalla dig deprimerad, kan de här förebyggande åtgärderna vara mycket bra att använda sig av:
· Meditation och mindfulnessövningar har visat sig ha en god påverkan på just det psykiska måendet. Vid regelbundet utövande har det visat sig att risken för depression minskar. Tekniken minskar ju på oro och stress och får tankarna att bli mer stilla och observerande utan att värdera (se mitt tidigare inlägg – 2023-01-27 som handlar om just detta).
· Undvik droger och alkohol. Det här låter som en självklarhet för de flesta, men en seglivad myt är att alkohol gör dig lugnare. Det är i själva verket precis tvärt om! Alkohol får dig faktiskt att känna mer ångest, försämrar den läkande sömnen (även om du tycker du somnar lättare med alkohol i kroppen, får du inte den ordentliga sömn du så väl behöver) och gör dig mer stresskänslig. Här är en länk kring just detta som jag tycker att du ska läsa.
· Konditionshöjande träning. Det är ju faktiskt så att just träning och då helst konditionsträning höjer må-bra-hormonerna i kroppen och fungerar bromsande på psykisk försämrat mående.
· Aktivering. Att aktivera sig när man börjar känna sig riktigt låg och psykiskt ”hängig” är inte det lättaste, men är faktiskt en effektiv och bromsande åtgärd. Det är annars lätt att isolera sig och det hela blir till en ond spiral. Att du får något annat att fokusera på än hur du mår och känner just nu är jätteeffektivt! Och gör det gärna tillsammans med någon. Gå ut och gå och kör en mindfulness-övning i naturen kanske. Vad ser du, vad hör du, vad luktar det, hur känns dina fotsteg i kroppen när du går o s v. Om du har någon i din närhet som du märker börjar må dåligt och vilja isolera sig, var den som är lite drivande då. Försök att få med personen ut och hitta på något – ge förslag på vad ni skulle kunna göra för den som mår dåligt kan oftast inte komma på egna förslag. Men A och O här är att vara ute och exponera sig för dagsljuset, då det kan lindra symtomen.
Jag hoppas att du fått en liten hjälp här med att förstå vad det kanske är som händer med någon som står dig nära, eller kanske dig själv för den delen. Vi kan tycka att det är konstigt att man inte blir pigg och glad av att solen återvänder, men det har alltså biologiska orsaker. Tidsomställningen när vi ställer fram klockorna en timma i slutet av mars har visat sig ha en negativ påverkan också, allra helst den som lider av en djup nedstämdhet är känsligare för då ljuset abrupt blir längre och intensivare.
Comments powered by CComment