Kost och själ är sammanlänkade liksom ringar på vattnet. Du är värd att ta vara på, inifrån och ut. Det Du ger till Din kropp avspeglar sig sedan även i hur Du mår på djupet och i längden.
Vi tränar, yogar, mediterar, ja allt möjligt för att må bra i tider av stress. Men hur vi än gör, börjar hela vårt mående med det vi tillför vår kropp av näring och energi. Eftersom vi alla är olika individer, med olika förutsättningar, fungerar inte en och samma metod för alla, oavsett alla löftesrika tidningsrubriker media vill få oss att tro på. Min hjälp och mina råd bygger på vetenskapligt förankrade forskningsråd - inga "nya rön" och snabbfixar.
Jag heter Anki och har under lång tid tillbaka varit mycket intresserad av hur kosten påverkar oss. I vår familj och i den närmaste släkten finns och har det funnits olika sjukdomar från diabetes till cancer, med diverse födoämnesallergier och hjärt- kärlsjukdomar där emellan. Så för vår del har just hur kosten, men även den övriga livsstilen, påverkar hela måendet visats med all önskvärd tydlighet.
Jag har i mer än 30 år arbetat inom vård- och omsorg, varav större delen av tiden på LSS-boenden. Jag har även varit aktiv i arbetet som kostombud under en stor del av dessa år. Jag är usk/msk (undersköterska/mentalskötare) från början, och har under senare år även läst in 60 hp pedagogik. Det har jag haft stor nytta av både i mitt kommunala arbete som i mitt arbete här på Kost & själ.
Under ett par år fick jag det stora förtroendet att starta upp cirklar angående kost och hälsa för personer inom LSS, i ett projekt som pågick i Norrköpings kommun kring kost och hälsa - "Hälsokörkortet", vilket var otroligt roligt och givande!
I december 2016 tentade jag av mina studier på Bergklint Education och blev därmed diplomerad/licensierad Kostrådgivare.
I juni 2022 byggde jag vidare på min kostrådgivarutbildning och är nu även Hälsoinspiratör. Det innebär att idag kan jag alltså även erbjuda företag hjälp med att inspirera och intressera till en utökad livsstilskunskap!
Övriga kurser jag läst på högskola inom kost är:
”Nutrition” 7,5 hp, Linköpings Universitet
”Övervikt bland barn och unga”, 7,5 hp, Högskolan i Kristianstad
”Mat och miljö”, 7,5 hp, Umeå Universitet
"Folkhälsopsykologi" 15 hp, Högskolan i Gävle.