Mat när hormonerna börjar komma i obalans
Den här veckan tänkte jag först att inlägget främst riktar sig till alla ni kvinnor där ute som om ni inte redan känner av det, så småningom kommer att känna av hur hormonerna hamnar i obalans. Men sedan tänkte jag igen, det kan nog vara av intresse och bra även för män att veta vad som händer i kroppen på frun/sambon när hon ilsken och varm inte känner för att laga mat utan helst av allt vill skicka en tallrik i väggen. Eller när hon förtvivlat märker att inga kläder längre passar för vikten skenar som ett ånglok och då behöver få veta att hon fortfarande är finast i världen.
När fokus och minne sviker och känslan av att skit också, nu håller jag på att bli dement eller galen och ilskan och frustrationen tas ut på omgivningen. Då kan det vara skönt att veta att det finns naturliga sätt att påbörja en hjälp för kroppens hormonbalans. Enbart en bra kost hjälper alltså inte, men det är en bra bit på väg. Lite längre ned ska vi kika på vad mer du kan göra själv innan du tar hjälp av din läkare och eventuella hormoner på recept.
Eftersom signalsubstanser styr mycket av vårt mående som bland annat tankar, humör och känslor, så kan en brist eller obalans mellan signalsubstanser göra så att du börjar må riktigt dåligt. Och eftersom hormoner och signalsubstanser arbetar tillsammans, gör en hormonell obalans att det blir obalans bland signalsubstanserna som ska hjälpa dig att "gasa och bromsa". Med rätt näring hjälper du alltså kroppens system att fungera bättre.
Bra att veta
När vikten skenar iväg är det så lätt att få panik och börja hårdbanta. Men för lite mat eller en dålig kosthållning gör så att du riskerar att få brist på viktiga aminosyror, mineraler och viktiga vitaminer. Brister av det slaget leder till en minskad produktion av viktiga signalsubstanser och du mår känslomässigt dåligt. Dessutom kan du då även känna ett sug efter godis, kakor och annat kolhydratrikt, även efter alkohol. Har du redan skapat en obalans genom för lite eller för dålig kost kan det vara skönt att veta att din hjärna kommer reagera snabbt när du börjar äta rätt näring. Det märker du genom att du kommer kunna fokusera bättre och att du påverkas mindre av stress, du kommer alltså kunna hantera stress på ett bättre sätt.
Vad ska en tänka på?
· Använd ”rena” livsmedel – alltså laga mat från riktiga och naturliga råvaror. Processade och ultraprocessade livsmedel ökar på obalansen bland dina hormoner och det är något du INTE behöver nu. Är ni två i hushållet är det en god idé att ni hjälps åt med matlagningen och att när den med hormonell obalans är trött och förmodligen mer eller mindre deprimerad, slipper stå för matlagningen hela tiden. Partnern får mer än gärna ta över och laga näringsriktig mat från grunden nu. Det finns en uppsjö av recept på nätet!
· Ät gärna en varierad kost där även kött ingår, men välj ekologiskt kött som kalv, lamm, viltkött och fågel. Välj även att äta fet fisk som makrill, sill, lax och sardiner, samt skaldjur. Du som inte tål eller av annan anledning inte äter fisk och skaldjur, försök få i dig bra fetter genom exempelvis nötter, som valnötter. Andra bra fettkällor från växtriket är oliver, avokado, olivolja, linfröolja (som innehåller omega-3), nötsmör (som är ekologiskt och utan tillsatt socker).
· Frukt, du vet det klassiska 2 om dagen – men välj gärna apelsin, äpple eller päron, de frukter som även en diabetiker kan äta eftersom de inte påverkar blodsockret lika mycket. Och så naturligtvis bär – blåbär, hallon, körsbär, vinbär m fl.
· Äter du inte redan fermenterad mat så är det en god idé att börja nu! de goda tarmbakterierna är inte bara bra för magen och tarmen, de gör att även din hjärna mår bra. Olika slags tarmbakterier påverkar vad vi blir sugna på för något att äta. Läs mer om tarmflorans påverkan på vår hjärna här.
· Ät gärna mycket grönsaker och allra helst lite grövre som blomkål, brysselkål, pak choi, broccoli, grönkål, då de hjälper levern att neutralisera giftiga ämnen samt göra sig av med färdiganvänd östrogen.
· Lika viktigt som det är att du använder rena livsmedel, lika viktigt är det att du verkligen begränsar sådant som får ditt blodsocker att svänga och sådant som skapar inflammationer i kroppen – alltså socker, läsk, chips m m.
· Och så kommer vi till det där med träning. Det är jätteviktigt att träna lite mer och gärna styrketräna under klimakteriet när besvär som värmevallningar, irritation, depression, sömnsvårigheter m m dyker upp. Styrketräning vid klimakteriet.
Träning kan lindra symptom under klimakteriet.
· Var snäll mot dig själv och gör sådant som du mår bra och blir glad av!
Det finns ett par böcker jag skulle vilja rekommendera att läsa när hormonerna börjar gå bärsärk:
Kaos i kvinnohjärnan av Mia Lundin, den hjälpte mig massor när jag var övertygad om att jag förmodligen höll på att bli galen eller dement och känslan av att allt var ett enda kaos var fullständig - du som är där eller varit där vet vad jag menar.
Mat för hormonell balans av Mia Lundin och Ulrika Davidsson. Innehåller även den mycket suverän information och bra recept på sunda och goda maträtter.
Comments powered by CComment