Tarmflorans påverkan på vår hjärna

 

Den senaste forskningen visar en tydlig bild av hur snabbt kostförändringar påverkar tarmfloran och hur det i tarmen då produceras neurokemikalier som är jämförbara med de som produceras i hjärnan. Det här betyder att vi direkt kan påverka ett psykiskt mående eller en neuropsykiatrisk diagnos som exempelvis ADHD genom att tänka på att ge vår tarmflora det som får de goda bakterierna att växa till, alltså genom det vi stoppar i oss.

 

Jag lägger en länk längst ned på sidan där du kan läsa en riktigt spännande uppsats kring kopplingen ADHD och kost från Örebro Universitet. Där framgår även att kopplingen ouppmärksamhet, hyperaktivitet och kostvanor hos barn med ADHD är större än hos vuxna med ADHD, och antagandet där är att just hyperaktiviteten minskar hos vuxna. Däremot fanns kopplingen hetsätning och ADHD hos vuxna i större utsträckning. Spännande!

 

Något annat som jag tycker är oerhört fascinerande och som jag tycker förklarar en stor del av varför det kan vara så sjukt svårt att lägga om kosten, är att när vi ”göder” olika slags tarmbakterier påverkar de i sin tur vad vi blir sugna på för något att äta. Bakterierna är så ”smarta” så de producerar olika ämnen som påverkar hjärnan så att vi lockas att äta mer av just den mat som de här bakterierna föredrar. Så om jag exempelvis äter chips flera gånger i veckan och ofta äter hamburgare med pommes, så talar de här specifika bakterierna som jag låtit växa till att de vill ha mer och mer av just den här maten. Det är med andra ord ytterligare ett hinder i vägen för oss när vi vill lägga om till sundare kostvanor. Men det är inte kört för det! Med det här i medveten tanke så kan du alltså göda fram de bakterier som får dig att bli sugen på de betydligt bättre alternativen. Välj fibrer, grönsaker o s v och göd tarmbakterierna ordentligt med dem, så kommer de på precis samma sätt producera ämnen som får dig att bli sugen på just den här sortens mat. Bra va?

 

Tänker du efter är det här inte så konstigt egentligen. Du har säkert någon gång upplevt att du är superstressad eller jättenervös och din mage fullständigt ballar ur p g a detta. Det går nerver mellan hjärnan och mag-tarmkanalen och dessutom finns ett avancerat nervsystem runt mag-tarmkanalen som ibland kallas för maghjärnan, som alltså även fångar upp de här signalerna som bakterierna ger ifrån sig. Och så kan alltså påverkan likväl bli åt det positiva hållet som det negativa. Nu är ju det här oerhört förenklat beskrivet, men det finns en suverän bok som jag rekommenderar dig att läsa om du liksom jag tycker sådant här är jättespännande – ”Ät hjärnsmart” av Kristina Andersson. 

 

Spännande forskning är det här i alla fall och vi lär få veta betydligt mer inom en inte alltför avlägsen framtid om hur vi faktiskt kan påverka vår psykiska och fysiska hälsa genom mat.  Jag ser med spänning fram emot vad som kommer härnäst! 

 

Attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms and dietary habits in adulthood: A large population-based twin study in Sweden

 

Ät hjärnsmart

 

 

 

 

Comments powered by CComment