Nu är det högsäsong för alla härliga bär igen! Jordgubbar, smultron, vinbär, körsbär/bigaråer. Det är så härligt! Men vad gör man av alla godsakerna då?

Förutom att passa på att plocka och äta som det är (vilka bär det än gäller) så fryser jag in i lagom pyttsar och påsar också för att ha i vinter på yoghurt o s v. När det kommer till vinbär blir det självklart lite gelé, men ingen saft eftersom det inte finns någon här hemma längre som dricker saft. Däremot gör jag den här otroligt goda kakan, som Susanne, en före detta kollega gjorde på jobbet och som är såå sjukt god! Vispar man ägg och socker riktigt ordentligt först så blir kakan sådär härligt marängig och lite seg, med inslag av riktigt syrliga bär. Den kan rekommenderas, länkar här till receptet:

Marängig bärkaka

Sedan gör jag även lite godisremmar av vinbär. Förra året gjorde jag på både röda och svart vinbär, samt blåbär. Blåbärsremmarna blev goda men lite mjukare i konsistensen, så de hoppar jag i år. Jag gjorde även på jordgubbar förra året, men då hade jag även i banan för att få lite mer ”stuns” i smeten eftersom jordgubbar är lite väl mycket vätska i sig själva. Det blev också gott, men i år nöjer jag mig nog med att göra sura remmar på röda vinbär. Och så goda de är! Riktigt syrlig kick med den söta eftersmaken som sockret man vänder dem i ger. Perfekt!

Vinbärsremmar

·      2 liter vinbär

·      3 msk honung eller agavesirap till att börja med, sedan smakar du av om du vill ha mer.

·      Rapsolja till bakplåtspappren

Gör så här:

·      Olja bakplåtspappren på ugnsplåtar. Jag använde 3 stora plåtar till den här satsen.

·      Lägg bären (som är sköljda och rensade) i en skål och ta fram stavmixern. Kör dem till en sås. Blanda i honung och/eller agave sirap och kör ihop lite till. Börja med 3 msk honung eller agave och smaka sedan av. Ha lite mer efter tycke. Jag hade faktiskt i enbart agave sirap först, men tyckte inte smaken blev som den brukar så det blev lite flytande (värmde den så den blev flytande) honung också. Nästa år går jag över till enbart honung igen. 

·      Fördela smeten på de välsmorda bakplåtspappren på tre plåtar. Bred ut till en cirka 2 mm tjock kaka.

·      Sätt in plåtarna i varmluftsugn, 100° och med luckan lite på glänt. Om det inte går att ha luckan på glänt så öppnar du luckan med 30 minuters mellanrum. Låt plåtarna stå med varmluftsugnen på i minst 2 timmar, förmodligen tar det längre tid, kanske upp till 3 innan du känner att det börjat torka ihop till en mjuk läderaktig kaka. När du känner att den börjat torka stäng av ugnen och låt plåtarna stå kvar där med luckan på glänt i ett dygn.

·      När ”kakorna” stelnat efter ett dygn drar du försiktigt loss dem från pappren och klipper dem i cirka 1 cm breda remsor som vänds i strösocker.

 

·      Rulla ihop dem till små nystan och lägg i en burk eller skål med lock.

Hoppas du har tillgång till en massa nyttiga och härliga bär och ha en skön sommar nu!

Comments powered by CComment