Den här veckan har jag ju lovat att jag ska dela lite recept på ”konservmat”, alltså nödfallsmat för dig som också tänker på vad det är du stoppar i dig – alltså en liten fortsättning på förra veckans inlägg.
I recepten ingår självklart kryddor, lök, ägg, sånt som inte behöver vara i kylen helt enkelt.
Ett annat tips är att även ha konserverad frukt för att avsluta måltiden med något sött och gott också.
Det här kommer ju vara recept som inte enbart passar som vid kris-mat, nej nu är det ju även semestertider i antågande och många kanske åker på husvagns eller tältsemester och då behöver ju maten vara enkel att laga också. Hoppas du hittar något du vill prova, och lägg mer än gärna in egna tips på ”konservmat” här nedanför!
Shakshuka 4 port.
Det här är en rätt som jag gör ofta hemma, både på färska tomater under sommaren men även från konserverade tomater på vintern. Enkel och supergod. Den finns i hur många tappningar som helst tror jag, men här kommer en enkel variant som du sedan kan utveckla själv med det du har tillgång till. Det enda är att tomaterna, vare sig de är färska eller krossade, går inte att utesluta, de är själva grunden.
Du behöver:
· 400 g krossade tomater
· 1 grillad paprika på burk
· 1 stor gul lök
· 2 vitlöksklyftor
· 0,5 tsk mald koriander
· 1 tsk spiskummin
· 1 tsk paprikapulver
· 1 krm chiliflakes
· Salt och peppar
· 4 ägg
· Ett lock som passar kärlet du lagar rätten i.
Gör så här:
· Hacka lök och vitlök. Skär paprikan i mindre bitar.
· Hetta upp en panna (på triangaköket om det är det du använder) med lite olja och fräs lökhacket med kryddorna ett par minuter under omrörning.
· Häll ned de krossade tomaterna i pannan och puttra ihop det under cirka 10 minuter.
· När konsistensen är lite tjockare gör du små gropar i såsen och knäcker ett ägg i vardera fördjupning. Lägg på ett lock och låt sjuda cirka 6 min.
· Smaka av med lite salt och peppar.
· Har du tillgång till lite färskt kryddgrönt, som ex persilja så klipper du med fördel över detta innan servering.
Servera gärna tillsammans med ett gott bröd som kan suga upp såsen.
Böngryta 4 port.
Du behöver:
· 400 g valfria bönor/kikärter
· 400 g krossade tomater
· Ev en burk grillad paprika
· 1 tsk spiskummin
· 1 tsk mald koriander
· 1 tsk paprikapulver
· 0,5 tsk chilipulver
· Salt och peppar
· 1 msk kakao
· 1 stor gul lök, 2 vitlöksklyftor
· 2 msk tomatpuré (från tub eller burk)
· 1,5 dl vatten, vanligt utan kolsyra från flaska
Gör så här:
· Hacka lök och vitlök. Fräs dem i ett par minuter i olja och under omrörning. Bränd vitlök är inte gott, så passa den.
· Häll i krossade tomater, tomatpuré, bönor, kakao, kryddor och vatten. Rör om och låt puttra ihop lite. Tycker du grytan blir för tjock, tillsätt lite mer vatten.
Servera eventuellt med ris. Och finns det andra tillbehör som du kan tänka dig till så använd gärna dem. Bara fantasin sätter gränser.
Grönsakssoppa från burk 4 port.
Du behöver:
· 2 glasburkar med grönsakssoppa, ex Findus (1 burk är 2 - 3 port)
· Vatten, utan kolsyra från flaska, cirka 2 dl
· Havregryn 3 msk, eller ev 0,5 dl havreris.
Gör så här:
· Häll burken och vattnet i en kastrull eller liknande. Värm på och tillsätt havregrynen. Rör om ordentligt.
· Låt puttra 5 – 7 minuter och servera sedan soppan rykande varm.
Att ha havregryn i maten är både smart och nyttigt. Havregrynen innehåller en hel radda vitaminer, mineraler och även protein, vilka hjälper till att hålla dig frisk. Dessutom är det mättande fibrer. Vill du hellre ha helt havreris i soppan, får du öka koktiden till 15 minuter ungefär och kanske även späda med lite mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
Champinjon stroganoff 4 port.
Du behöver:
· 2 burkar champinjoner
· 1 stor gul lök, hakad
· Tomatpuré, 3 msk
· 2 dl vatten
· Senapspulver (Colman´s mustard) 2 tsk
· 1 msk mjöl (valfri sort som du reder av med)
· 2,5 dl havredryck (eller den växtbaserade dryck du har), oöppnad växtbaserad dryck behöver ju inte vara i kylen.
· Salt och peppar
Gör så här:
· Hacka löken. Hetta upp olja i en panna och fräs löken och de avrunna champinjonerna en stund.
· Blanda i tomatpuré, rör om och stek några sekunder. Blanda ner mjölet och rör om. Tillsätt havredryck, vatten och senapspulver och låt alltsammans puttra cirka 10 min. Rör om ofta och känns det för tjockt tillsätt lite mer vatten, är det för löst låter du rätten puttra några minuter till istället.
· Smaka av med salt och peppar. Finns det kryddgrönt strö gärna över det.
Servera med kokt havreris. Även till den här rätten är det gott med andra tillbehör, som ex saltgurka/smörgåsgurka eller vad du har till hands.
Comments powered by CComment