Att tiden vi lever i tenderar att bli alltmer osäker och att vi allt oftare blir påminda om att se till att ha nödlager för att klara av en veckas kris själva i hemmen har idag inte undgått någon. Vi får listor på förnödenheter och annat som vi ska stapla hemma, och allt handlar om att vi ska få i oss så många kalorier som möjligt. Fokus är helt klart på krig som gör att ”nödprovianten” kommer behövas betydligt längre än en vecka. Men om du försöker gå ned i vikt och har börjat en kostomläggning till det bättre? Går det att kombinera med konserver och annat? Ja visst. Så den här veckan tänkte jag helt enkelt ge lite tips på lite av det man kan ha som stapelvaror, vilka du har till varm mat och vilka du helt enkelt kan äta direkt som de är. Det är mat som kan förvaras utanför kylen och som kan kombineras med varandra för att få till en god måltid enkelt. Och det är bra mat även för dig som försöker tänka till på vad du stoppar i dig.
Varför ett sånt inlägg, är det kris så skiter man väl i vikten? Jo för att en kris behöver inte handla om att det blir krig, även om det just nu är vad de flesta kanske förknippar med en kris. Men ett rejält oväder som avskärmar dig från omvärlden kan även det ställa till med mycket bekymmer vad gäller vatten och el, eller ett enormt elavbrott ändå - det hände ju i flera länder alldeles nyss eller hur? Och i det läget kan det vara bra att veta att det som finns att äta faktiskt är bra grejer även då det inte är ”färskvaror”.
· Tomater – tomater på burk kan du ha till så himla mycket. Du kan laga en soppa (på triangakök t ex) eller göra en mustig och god tomatsås till fullkornspasta. Innehåller massor med välbehövligt lykopen, är kalorisnålt och så är det gott!
· Linser, bönor, kikärter – ett suveränt sätt att få i sig proteiner (förutom kött och fisk). De går alla att äta direkt från burk eller tetra som de är, men gör exempelvis tomatsåsen till pastan ännu mer mättande. Eller varför inte göra en värmande chiligryta på konserverade bönor och burktomater! Just att göra gryta på dessa godsaker gör att det även räcker till många. För ensam är inte stark vid en kris vet du.
· Tonfisk – går att använda både i den varma maten, men även att mosa ihop som smörgåspålägg. Ingen fet fisk men innehåller ändå Omega-3 som vi så väl behöver. Har du exempelvis majskorn på burk är de jättegoda ihop med tonfisk, både som kallt pålägg som i exempelvis en varm pasta- eller risrätt.
· Makrill i tomatsås – här får du en fetare fisk som är god som komplement till en varm måltid, men som är outstanding när det kommer till en snabb och mättande måltid i form av knäckebröd som du har just makrill i tomatsås på.
· Svamp på burk – om det inte är säsong för att plocka svamp i skogen just när du behöver det så är svamp på burk ett suveränt alternativ för att få i sig vitaminer samtidigt som de innehåller få kalorier (nu var det ju en lista för dig som försöker lägga om kosten kommer du ihåg, då blir tänket lite annat). Stek och använd i en pasta- eller risrätt, återigen på triangaköket.
· Grönsakskonserver – det finns glasburkar med konserverade ärtor, morötter m m. Eller majskorn på burk. Allesammans går att kombinera med olika maträtter och är toppen att ha i nödfallsprovianten.
· Växtdryck – ett bra alternativ till mjölk som går att förvara utanför kylskåpet fram tills att du öppnat den. Använd den sedan under samma dag om kylen inte fungerar. Du kan dricka den som den är och använda den i matlagningen.
· Havregryn – och det här är ett måste! De innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och är en bra proteinkälla, håller dig mätt helt enkelt. Har du inte tillgång till att laga exempelvis gröt så går det att hälla växtdrycken på och låta stå ett tag, så har du ”overnight oats”.
· Knäckebröd – självklart alternativ till mjuk smörgås, som håller dig mätt längre och din mage tackar dig för fibrerna.
· Fullkornspasta och ris – de håller dig också mätt och är bättre för ditt blodsocker = du blir inte sugen på något lika fort igen efter att du ätit. Dessa kräver dock tillagning så återigen triangaköket.
· Mjölkpulver eller kokosmjölkspulver – det är bra att ha någon form av mjölkpulver, sort efter vad din mage tål. Enkelt att med hjälp av ex kokosmjölkspulver få till en fylligare och godare maträtt.
· Nötter och mandlar – tål du nötter och mandlar är de vansinnigt bra att ha i nödlagret. Innehåller bra fetter, fibrer och viktiga vitaminer och mineraler.
· Nötsmör – jordnötssmör, mandelsmör, använd det du tål och tycker om. Innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Ett toppen-pålägg exempelvis. Eller varför inte toppa havregrynsgröten med en klick jordnötssmör och till det ha den växtbaserade drycken?!
· Olivolja – olivoljan kan du med fördel ha i rumstemperatur. Den innehåller viktigt E-vitamin, som för övrigt är en av våra mest potenta antioxidanter. Toppa maten med en liten ”drizzle” olivolja och du får i dig nyttigt fett och det hjälper även till med blodsockerregleringen när du äter (fett gör att magsäckstömningen går långsammare, därav att blodsockret inte pikar uppåt direkt). Oljan innehåller dessutom 100% fett, mot exempelvis smör med cirka 80% fett.
Nästa vecka tänkte jag helt enkelt fortsätta det här inlägget genom att ge lite recept på maträtter skapade från konserver och skafferivaror. Hur låter det?
Comments powered by CComment