Årets första spetskål på gång i kruka. Såddes i höstas och fick övervintra som liten planta i frostfritt växthus och nu på våren har jag börjat vattna och då kommer den igång. 

Jag blev för ganska länge sedan nu tillfrågad om jag inte kunde skriva lite om odling här någon gång. Inte för att jag är utbildad trädgårdsmästare eller så, utan bara för att jag har odlat och experimenterat i över 20 års tid. Nu känns det som att det är dags att "bjuda hem" dig till mig och min trädgård, stället där jag tankar energi och får igång mina må-bra hormoner. För fingrar i jorden sätter verkligen igång dem - jordbakterier stimulerar produktionen av må-bra hormoner, så det är inte enbart den positiva känslan när det du sått börjar växa, det handlar faktiskt om biokemi också. 

Jag började odla när vi köpte vårt hus för 24 år sedan, ja sådär som många gör. Med ett trädgårdsland först, som förvisso gav en del grödor, men spenat gick inte! Dill var också skitsvårt och till och med sallat krånglade ibland. Och det jäkla trädgårdslandet växte igen fortare än man hann säga ogräs. Så det öppna odlingslandet fick bli pallkragar istället och det är faktiskt i odlingslådor som jag fått fortsätta att odla här, för att det ska gå att behålla näring i jorden lättare (vi har nästan bara ren sand här) och för att det är lättare att hålla gräsmattan utanför. Så mitt första tips till dig blir - tänk noga över vad du har för jord att odla i, går det att behålla näring och hålla ogräs borta, kör på öppna odlingsytor. Annars är odlingslådor det bästa i mitt tycke.

Nästa tips handlar om att lära sig "rätt tidpunkt". När jag började odla var det ju som man gjorde förr - när sommaren börjat, alltså när frostrisken var över och värmen kommit. Inte konstigt att dill och spenat inte ville komma igång och även sallat gror bättre när det är lite svalare. Så idag sår jag spenat, sallat och dill när det fortfarande är ganska kallt och får jätteskördar! Dill och spenat sår jag både i pallkrage ute som i tunnelväxthuset och sallat sår jag oftast i små tråg i tunnelväxthuset, vilka sätts ut bland de andra när de kommit upp en bit. Så läs på lite om det just du vill så, är det frön som gärna gror i låga temperaturer, prova att kallså dem. Jag brukar spara lite jord någonstans som hålls upptinad, så att det går att så i en pallkrage ute även om det finns snö kvar (typ i februari här i Östergötland). Idag finns det ju en uppsjö av duktiga odlare som ger tips om kallsådder - Farbror grön och Sara Bäckmo är väl de som är mest kända. Jag tycker du ska gå in och titta på deras hemsidor för bra tips! Just att kallså dill och spenat har varit receptet hos mig för att få fina skördar. Sedan väljer jag att så en omgång till mot slutet av sommaren, när temperaturen börjar sjunka och dagarna blir kortare, så att det blir en fin skörd till innan vintern. 

Och så var det det här med skadedjur. Vi har sniglar och snäckor till förbannelse här. Allt från de små hudfärgade åkersniglarna till mördarsniglar och jättesnäckor. Så att driva upp plantor (som går att driva upp i förväg) som sätts ut när de är lite större är nästa tips för att säkra att det åtminstone blir någon form av skörd. En lite större planta har lättare att stå emot angrepp mot vad en planta som precis sticker upp hjärtbladen ovanför jordytan kan - det är ju bara en tugga för sniglarna då. Att det finns små hål i bladen efter sniglar och annat när man skördar gör mig inget. Det visar ju bara att du inte använt några gifter och dessutom stressas plantorna av att de blir angripna och skickar då ut ett "försvar" - de där antioxidanterna som vi vill ha när vi äter grönt. 

Maxa din odlingsyta! Strunta i alla gamla råd och riktlinjer om vad som är "rätt" plantavstånd. Ger du jorden ordentligt med näring och vatten så kan du med fördel odla mycket och varierat i varje sektion/odlingslåda. Jag brukar tänka varannan rad blad som växer uppåt och varannan rad rötter som ju går nedåt. Det har funkat finfint för mig!

Jag lägger ut lite bilder här nu och förklarar hur jag tänkt och så hoppas jag att du blivit lite inspirerad att hitta just dina sätt att maximera odlingen. Eller kanske att du börjar odla över huvud taget nu, det är bra både för kroppen, själen och plånboken. Det går även att odla inomhus, vilket jag gör under vintern, men det får bli ett senare inlägg tänker jag. 

 

Det ser inte mycket ut för världen ännu, men här är ett enkelt exempel på hur jag brukar försöka maxa den odlingsyta jag har, vare sig det är på öppen odlingsyta eller pallkrage. Jag sår och sätter ned uppdriva plantor med tanke på hur de växer för att få plats med så mycket som möjligt. Längst till vänster har jag satt ut små kluster med sommarpurjolök (4-5 st i varje liten rugge) med ungefär 10 cm mellanrum. Däremellan satte jag sedan försådda plantor av Frisésallat. Salladen skördas innan purjolöken men det finns fortfarande plats för båda sorterna att växa. Purjolöken växer på i sina kluster och jag skördar några av dem vartefter när de är i storlek av salladslök och använder dem just som sådana då. Sedan står en eller två purjolökar i varje kluster kvar och växer sig stor. I ytan bakom dessa har jag sedan sått en radda med morot, sått lite mangold samt planterat ut lite försådd persilja och bakom dessa lite försådda rödbetor. Och så blommor i båda ytterkanterna - en blandning av blommor som sniglar inte tycker om i framkant och rosenskära längst bak. Vi får se längre fram vad som blev bra och vad som inte funkade. Det är lite det som är tjusningen också, just att man aldrig riktigt vet. Just i år gör jag ett nytt försök med ett öppet trädgårdsland. Får se om det funkar så här eller om det blir odlingslådor där också till nästa år. 

 

Jag försår nästan alla grödor, ja de som går att förså då. Morötter, palsternacka o s v har känslig rötter som letar sig djupt ner och de vill inte bli störda av en omplantering så de direktsår man. Men annars försår jag allt från bladgrönt till rödbetor. Det beror dels på sniglarna här, men även för att det är så bra att ha små plantor att sätta ut när man skördat av något i odlingen ute. Inga tomma ytor!

Om man odlar intensivt och mycket krävs även mycket näring till jorden. Jag använder mig av Bokashi. Jag har en egen liten "jordfabrik" bland annat i tunnelväxthuset. Det är en tunna som jag tömt mina bokasi-hinkar i ett par gånger och så varvat med jord. Då blir det under den varmare årstiden till jord rekord snabbt. Nu under tiden jag väntar använder jag ytan som förodlingsyta till några plantor som är lite mer energikrävande - savoykål, squash och så några endivsallatshuvuden. De kommer att planteras ut sedan och då kommer en melon - Queen Annes pocket melon att få bo i den där näringstäta tunnan. När jag sedan skördat av dem blir tunnans jord utöst i lådorna i tunnelväxthuset och jag börjar om med tunnan igen. 

Läs om Bokashi här

Det är en sådan här korg som är målet för min odling. Det här är från förra året, men lyckan att kunna skörda sina egna grönsaker under stora delar av året finns där hela tiden. 

Comments powered by CComment