Jag kan störa mig rejält på alla löpsedlar som talar om att äter du så här så går du ner si och så mycket i vikt, matsedel för beach 20…. O s v. Hur ofta handlar det om att ge råd om hur vi ska äta genom hela livet för att må vårt bästa jag? Det går nog att räkna på ena handens fingrar i alla fall.

Det finns olika parametrar att ta hänsyn till när det gäller att ge kostråd, vilket jag självklart inte kan göra så här – det görs individuellt utifrån kön, ålder, livssituation m m. Men jag tänkte i alla fall skriva lite kort kring hur det här med maten kan se ut och påverkas genom åldrarna.

Vad är hälsosam mat?

Ja, även vad hälsosam mat är varierar utifrån person och situation, naturligtvis. Men något som gäller alla är att äta varierat för att få i sig av alla de näringsämnen kroppen behöver för att fungera optimalt, så att vi håller oss friska och upprätthåller energinivåerna. Det här är ju viktigt för alla, oavsett ålder. Att äta hälsosamt innebär även att vi kan minska risken för allvarliga sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer och diabetes.

Det handlar om varierat och balanserat av många olika livsmedel som baljväxter, kött, fisk, fågel, grönsaker och mejeriprodukter.

Hälsosam mat för barn:

Till att börja med så är det viktigt att barn får lära sig uppskatta hur mat, frukt och bär verkligen smakar – inte genom syntetiska smaker som även innehåller smakförstärkare, utan livsmedlen på riktigt. Varför? Jo för att då ökar chansen till ett liv utan övervikt och smygande sjukdomar.

Det är i barndomen som grunden läggs till det livslånga matmönstret, så en bra start är självklart av största vikt. Låt barnen vara med och handla matvaror, vara med och laga mat. Lägg även till en lång radda med frukt, bär och grönsaker.

Som du ser handlar inte råden för barn här generellt om VAD som är bra, utan mer om att få smaka på riktiga livsmedel, få vara delaktig i tillagning o s v för att det ska bli en naturlig del i livet.

Fullkorn och fibrer är bra även för barn då de mättar länge, men de innehåller även de mineraler och vitaminer som behövs. Att variera olika fullkornslivsmedel är bäst eftersom olika spannmål innehåller olika näringsämnen.  

MEN, för barn under 4 år är det bra att inte ge alltför mycket fibrer. Dels så blir de mätta och äter då inte så mycket som de behöver = går inte upp i vikt som de ska. Dessutom kan för mycket fibrer ge problem med en lös mage.

Visste du att: den mat du äter under graviditeten kan påverka ditt barns framtida hälsa. Forskning har visat att sannolikheten är större för överviktiga och feta kvinnor att de ska få stora barn med mycket kroppsfett och låg ämnesomsättning. Dessutom är risken för komplikationer mycket större. Länk från Karolinska

Hälsosam mat för tonåringar:

Skelettet växer fortfarande i tonåren och därför är kalcium ett mycket viktigt näringsämne. Även järn är jätteviktigt nu, allra helst för menstruerande flickor, men även pojkar är i stort behov av järn. Så järnrika livsmedel!

Finns det en födoämnesallergi eller intolerans, som ex mjölkproteinallergi, så är det viktigt att följa dietistens anvisningar om hen exempelvis förskriver kalciumtabletter.

Hälsosam mat i 20-, 30- och 40-årsåldern:

Det här är en tidpunkt då många antingen läser på högskola (stor stress) eller stressar på ett arbete och det hur som helst blir matintag på oregelbundna tider. Ofta hoppas det även över måltider under de här åren. Man väljer ofta energirik snabbmat, antingen köper snabbmat eller lagar hel- eller halvfabrikat. Vilket som innehåller fett, mättat fett, socker och/eller natrium. Ofta prioriteras träning bort och sammantaget kommer en viktuppgång smygandes. Dessutom är det här år där utmattningssyndrom av olika slag ofta kommer. Och för att motverka att det händer är just en bra varierad kost med alla näringsämnen kroppen behöver samt lagom med motion ett mycket effektivt verktyg. Prioritera DIG SJÄLV en stund varje dag. Stäng av mobilen, ta ett äpple i handen och gå ut på en 20 – 30 minuters promenad och iaktta omgivningen – gå gärna i grönområde. Jag lovar att du kan få in det här i ditt liv och det är betydligt bättre att du får till det själv än att din hjärna och din kropp stänger av för att tvinga dig till att ta det lugnt. Jag talar av egen erfarenhet!

Det är alltså viktigt att äta färsk mat, konsumera måttliga mängder koffein och alkohol och försöka prioritera någon form av motion. Försök att få till någon form av kontinuitet i matintaget för att slippa det desperata sockerbehovet som osökt kommer under eftermiddagen annars.

Hälsosam mat i 50- och 60-årsåldern:

Nu börjar ämnesomsättningen sjunka. Sannolikheten för att utveckla kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom och diabetes ökar. Efter klimakteriet brukar många kvinnor få en ökad fettmängd runt midjan, som är sjukt svår att bli av med. Men det är lika viktigt för både män och kvinnor att motionera regelbundet under dessa år för att inte gå upp för mycket i vikt och för att skydda hjärta och kärl.

Fet fisk, havre, olivolja, frukt och grönsaker är bra livsmedel.

Hälsosam mat vi 70+:

Det kan bli svårare att tugga, svälja och spjälka maten. Maten kan på sikt behöva bli mjukare. Av den anledningen börjar många äldre att undvika kött, vilket då lätt leder till brist på järn, zink och vitamin B12.

Lukt och smaksinnet kan också försämras vilket kan påverka hur mycket man äter och det i sin tur kan leda till viktnedgång – inte bra med för stor viktnedgång!

Det är även vid de här åren vanligt med mag-tarmbesvär, men en fiberrik kost och rikligt med vatten kan motverka detta.

Det kan även vara av stor vikt att hitta någon att äta tillsammans med om man är ensam, under de här åren. Att äta tillsammans, kanske laga en måltid tillsammans med en vän, stimulerar aptiten.

Att känna hur maten doftar, hur det låter och ser ut när maten tillagas är jätteviktigt för att förbereda kroppen så att matspjälkningsenzymer ska väckas – allt för att lättare kunna tillgodogöra sig näringsämnena i maten.

stötta matsmältningen

 

 

Comments powered by CComment