Nu börjar det bli hög tid för lite recept igen, eller hur? Så denna vecka bjuds det på lite förrätter/buffé plock och ett annat fika-alternativ än sött när du vill bjuda på något. Det kanske rent av det blir ett ”afternoon tea” som fika alternativ?

Det första receptet är lite tidskrävande, men kan vara trevlig att ställa fram som aptitretare/förrätter när du har en bjudning.

Mangoldquiche 4 port.

Pajbottnar:

·        6 dl mjöl

·        Salt

·        15 g jäst + ljummet vatten

Sikta ner mjölet i en skål. Tillsätt 1 nypa salt. Lös upp jästen i 2 dl ljummet vatten och häll vätskan i skålen. Arbeta ihop till em smidig deg och täck sedan över degen och låt den jäsa i 30 min.

Sätt ugnen på 200 °. Smörj små formar (minipajformar) med lite smör eller annat fett. Knåda degen och dela den i 8 bitar. Klä varje form med deg. Täck över formarna och låt dem jäsa ytterligare 15 min.

Fyllning:

·        1 kg färsk mangold eller en stor påse bladspenat.

·        1 gul lök, 1 vitlöksklyfta

·        2 msk olivolja

·        1 msk grön pesto

·        Salt och peppar

·        4 tomater

·        150 g getost eller fetaost

·        Basilika till garnering.

1.     Ansa och skölj mangolden och skär den i strimlor.

2.     Skala och hacka lök och vitlök.

3.     Hetta upp oljan i en panna och fräs lökhacket tills det mjuknat. Lägg i mangold eller spenat och fräs ytterligare cirka 5 minuter under omrörning.

4.     Smaksätt med pesto, salt och peppar.

5.     Skölj och skiva tomaterna. Smula osten eller skär den i tärningar. Portionera upp mangolden/spenaten i pajskalen och lägg på tomatskivor. Strö över osten, salta och peppra.

6.     Baka pajerna i 15-20 minuter tills degen fått en guldgul färg och osten har blivit brynt och börjat smälta. Garnera med basilikablad.

Visste du att: gröna bladgrönsaker som exempelvis sallad och mangold innehåller stora mängder antioxidanter? Ett stort intag av antioxidanter förknippas med minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, grå starr och cancer. Mangold är även en bra källa till folsyra, vilket som du säkert vet speciellt rekommenderas till gravida då det är viktigt för fostrets tillväxt.

Grönsakscarpacio med solrospesto 4 port.

Egentligen är det här med att kalla det här receptet carpacio lite missvisande, eftersom grönsakerna är inte helt råa, utan enbart varsamt tillagade. Men receptet är ett gammalt jag kommit över en gång i tiden, så jag fortsätter att kalla det för carpacio.

·        1 rödbeta (kokt)

·        1 kålrabbi

·        2 morötter

·        1 liten zucchini

1.     Skölj rödbetan och koka den i 40 – 50 min (om du inte köper en färdigkokt förstås, det finns det ju idag).

2.     Ansa, skala och halvera kålrabbin.

3.     Skala morötterna. Skölj zucchinin och skär av ändarna.

4.     Ångkoka kålrabbin och morötterna i 12 – 15 minuter. Lägg i zucchinin efter 8 minuter och låt den ångkoka med (och det är just ångkokning du måste göra med dessa grönsaker, annars kommer inte resultatet att bli något vidare). Låt grönsakerna svalna.

5.     Skär rödbetan, morötterna och kålrabbin i mycket tunna skivor, gärna med mandolin annars ex en osthyvel eller potatisskalare. Skär zucchinin i ½ cm tjocka skivor. Lägg upp grönsakerna fint på 4 stora tallrikar.

Solrospeston:

·        40 g solrosfrön

·        1 knippe färsk basilika

·        ½ knippe slätbladig persilja

·        2 msk färskpressad citron

·        2 msk olivolja

·        Salt, peppar

·        50 g parmesan i bit.

Lägg sorosfrön, persilja, basilika, citronsaften och olivolja i en mixer och kör ihop till en pesto. Smaka av med salt och peppar.

Ringla peston över grönsakstallrikarna och avsluta med att hyvla små flagor av parmesanosten över alla tallrikarna.

Visste du att: solrosfrön är ett av våra födoämnen som innehåller mest E-vitamin? E-vitamin tillhör ett av våra kraftfullaste antioxidanter. E-vitamin samverkar med andra ämnen och hjälper till att förhindra att blodplättar klumpar ihop sig = hjälper alltså till att minska risken för blodpropp och hjärtinfarkt.

 

Salladsrullar med dipp 4 port.

·        1 morot

·        ½ liten kålrot

·        2 selleristjälkar

·        ½  paprika (valfri färg)

·        1 citron

·        1 salladshuvud (gärna typ romansallat eller liknande)

Kesodipp:

·        2 dl keso

·        1 dl yoghurt (typ grekisk eller turkisk)

·        1 tsk olivolja

·        1 tsk paprikapulver

·        Örtsalt, peppar

·        1 droppe tabasco

·        4 kvistar slätbladig persilja

Skala morot och kålrot och skär dem i tunna, tunna  strimlor, cirka 6 cm långa.

Skölj och ansa selleristjälkarna. Ansa och kärna ur paprikan. Skär selleri och paprika i cirka 6 cm långa strimlor.

Pressa citronen och droppa hälften av citronsaften över grönsakerna. Ta loss salladsbladen och skölj dem väl. Halvera riktigt stora salladsblad.

Blanda grönsaksstrimlorna och lägg 6 – 8 strimlor på varje salladsblad. Rulla ihop bladen och lägg dem med skarven nedåt på ett serveringsfat.

Blanda ihop keso, yoghurt, olivolja och resten av citronsaften. Krydda med alla kryddorna och smaka av om du vill ha i lite mer av någon krydda.

Hacka persiljan och blanda ner i dipsåsen.

Med tanke på den övervikt/fetma som åter ökar bland barnen i Sverige är det bra att ge sunda alternativ till chips och kakor. Det här kan vara ett sätt att erbjuda något annat till fredags- och lördagsgott. Det kommer ett senare inlägg kring detta.

 

Och så kommer vi då till alternativet till kaffebrödsfikat.

Små sandwichar med 3 fräscha fyllningar 4 port.

·        3 stora sallatsblad

·        ½ liten gurka

·        ½ stort rött äpple

·        3 dill kvistar

·        30 g lätt färskost med örter

·        1 dl kesella (ev lätt kesella)

·        Salt, peppar

·        1 dl majonnäs (ev lätt majonnäs)

·        1 tsk mango chutney (gärna bengal hot)

·        50 tonfisk i vatten

·        1 tsk kapris

·        1 tsk färskpressad citron

·        ½ bricka smörgåskrasse

·        6 skivor formbröd

·        2 skivor rökt kalkonbröst

Var med nu med olika skålar, nu ska vi blanda!

1.     Skölj salladsbladen. Skär hälften av gurkan i tunna skivor. Den andra hälften tärnar du fint. Kärna ur äpplet och skär det i mycket tunna skivor. Ta av dillvipporna från kvistarna och hacka dillvipporna fint.

2.     (ostkrämen):Blanda färskosten med ½ dl kesella i en skål. Salta och peppra och blanda ner dill och tärnad gurka.

3.     (Mangokräm): I en annan skål blandar du hälften av majonnäsen med resten av kesellan och rör ned mango chutney. Smaka av med salt och peppar.

4.     Låt tonfisken rinna av och mosa den med en gaffel i en skål. Hacka kaprisen fint. Blanda resten av majonnäsen med tonfisken, kapris och tillsätt färskpressad citron, smaka av med salt och peppar.

5.     Kantskär eventuellt brödskivorna försiktigt. Rosta brödskivorna. Lägg salladsblad på 3 brödskivor. Bred ostkrämen med klippt krasse på en av brödskivorna. Lägg mangokräm, kalkonskivor och äpple på den andra och tonfisk med gurkskivor på den tredje.

6.     Lägg resten av brödskivorna (med sallaten) ovanpå och tryck till så att sandwicharna blir jämna. Dela varje sandwich i 4 delar genom att skära ett kryss över smörgåsarna med en vass kniv. Lägg upp minisandwicharna på ett fat, gärna ovanpå till exempel blad från friséesallat.

Tips: de här krämerna kan även användas som dip till råa grönsaker.

 

 

Comments powered by CComment