Den här veckan tänker jag bara bjuda på några recept på torsk. Jag tycker i ärlighetens namn att torsk är en av de tråkigaste fiskarna att äta. Och det handlar självklart om att det är svårt att få den sådär flagigt mjäll och fin som på restaurang, när man tillagar den hemma. Först och främst beror det säkert på att kvalitén på torsken hemma är helt annorlunda mot den som finns på restaurang. De allra flesta köper ett fryst torskblock eller styckfrysta i praktiska inplastade portioner. Helt annorlunda mot en stor fin färsk bit, det går inte att säga något annat om. Men det finns sätt att få det tråkigaste torskblocket att lyftas betydligt.
Panerad torsk
När jag var liten gjorde mamma alltid maten från grunden. Japp, så länge sedan är det. Det blev inga färdigköpta fiskpinnar utan de gjordes av stora torskbitar, och så gott!! Självklart tänker kanske du, bra där säger jag då. Här är ett enkelt recept för dig som aldrig gjort egna själv.
Du behöver:
· Torskblock, eller torskfiléer, upptinade
· Ägg
· Mjöl och ströbröd
· Salt och peppar
Jag skriver inga mängder då du avgör hur mycket som behövs till dig och din familj.
Börja med att skära torskblocket i lagom stora bitar, cirka 3 cm tjocka.
Salta och peppra runt om.
Vänd bitarna i mjöl, du väljer själv vilket slags mjöl (själv använder jag glutenfri mix eller bovetemjöl).
Doppa sedan bitarna och uppvispat ägg och vänd dem sedan i ströbröd.
Därefter lägger du bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite försiktigt över olivolja och sätt in plåten i 200° i cirka 15 – 20 min. vänd runt bitarna efter halva tiden.
Svårare än så är det inte och det går även att förbereda fram tills innan de ska ugnsstekas. Lägg dem på ett fat i kylen fram tills du ska tillaga dem bara.
Lyxtorsk i ugn
För många, många år sedan var min syster och jag några dagar hos en god vän i Stockholm. En vän som var riktigt vass på att servera god mat. Där fick vi den här torsken en fredagkväll och den är verkligen riktigt helg-lyxig.
Du behöver:
· Torskblock, två om ni är fyra som ska äta.
· En burk champinjoncreme
· Vispgrädde (2 dl)
· Svart eller röd stenbitsrom (funkar med tångkaviar också)
Sätt ugnen på 200°.
Lägg de upptinade torskblocken i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Fördela champinjoncremen över fiskblocken.
Vispa grädden ganska hårt och rör sedan ner stenbitsrommen i grädden.
Klicka ut rom-grädden över fiskblocken.
Sätt in i ugnen cirka 15 – 20 min. (det gäller om fisken är upptinad innan alltså).
Servera med pressad potatis och kokt broccoli. Mums!
Laksa med torsk
Har du provat ramen ännu? Du vet det japanska sättet att äta typ soppa på, där man lägger olika grönsaker m m fördelat i olika högar i en skål och häller buljong över (typ)? Det är gott, men jag har hittat ett recept på en variant som heter Laksa där själva soppgrunden (eller vad man ska kalla det) även innehåller kokosmjölk eller kokosgrädde.
Jag utgick från det här receptet som jag länkar till här, men bytte ut lite av ingredienserna till det jag hade hemma och på det sätt jag tycker är gott. Jag använde glasnudlar som jag la i skålar direkt och sedan fick soppan som hälldes över dem en stund på sig innan serveringen. Jag använde även strimlad spetskål istället för broccoli och jag strimlade paprikan i skålarna istället för i själva soppan för att de skulle behålla sin krispighet. Det jag menar är, utgå från receptet men använd det du har hemma och tycker om. Soppan blir suveränt god i alla fall, och den har lite sting.
Comments powered by CComment