Alla ni som på något sätt arbetar med kost och hälsa har säkert fått frågan "är det här bra mat?". Och vad svarar man på det? I den uppsjö av ”dieter” och mattrender (som ju alla är vetenskapligt bevisade enligt tidningarna) lyfts ofta enskilda livsmedel fram som antingen bra eller fruktansvärt dåliga. Det känns igen, eller hur? Och för den som inte är insatt i kroppens näringsbehov och hur allt hänger samman blir det lätt en djungel, som för många blir så trasslig så macheten får stå kvar i garderoben och man ger upp utan att ens försöka. Medan andra försöker genom att köpa bra val, färdigrätter och/eller ett specifikt livsmedel kanske som ska vara DET DÄR som gör en frisk och pigg. Så vad svarar man då när frågan kommer; är det här ett bra val? Ja jag är tråkig och svarar ”jämfört med vad? Vilka övriga förutsättningar finns?” för det är ju så att alla val du gör, hur tokiga de än kan tyckas vara, kan vara ett bra val jämfört med vad du skulle gjort eller tagit annars. Jag kan inte ens som kostrådgivare ge ett generellt svar om vad som är bra eller dåligt. Jag kan ta mig själv som exempel. Om jag vill ha en smörgås så är ett bra val ur generell synpunkt ett grovt surdegsbröd, du vet ett sånt där härligt segt italienskt stenungsbakat surdegsbröd. De luktar fantastiskt gott och ser hur smaskiga ut som helst. Och surdeg är bra för magar generellt, mer lättsmält och kroppen tar lättare upp näringen. Men skulle jag äta bara en halv skiva av ett sådant bröd skulle det vara katastrof för min Celiaki-mage.
Ett annat tydligt exempel är det här med vad som påverkar blodsockret och därmed också hur vår kropp och våra hormoner i kroppen svarar på det vi stoppar i oss. Sedan jag började att starta min dag med proteiner och fett istället för med de kolhydrater från stärkelse som vi annars är upplärda att en frukost ska vara uppbyggd av (du vet, gröt eller bröd o s v) och dessutom har anammat att äta en liten portion grönsaker innan mitt huvudmål, så har mitt sötbehov på e m försvunnit och jag är betydligt piggare än jag var tidigare. I en sådan kosthållning undviker jag havredryck, som påverkar blodsockret på mig på ett sämre sätt än vad vanlig komjölk skulle göra. Nu är det ju tur att jag kan välja laktosfri mjölk, för annars hade jag fått välja en annan typ av vegetabilisk dryck, som inte påverkar på samma sätt. Vi fortsätter jämförelsen här med mitt jobb inom dagligverksamhet, där vi erbjuder havredryck till kaffet till den som vill ha mjölk i kaffet. Det gör vi av två skäl – dels är det längre hållbarhet och den är inte lika känslig för att stå ute längre stunder utanför kylen som komjölk är (där är det inte många som tänker sig för och ställer tillbaka i kylen och vi kan inte springa runt som mammor eller serveringspersonal, så enkelt är det), och det andra är att ur ett fettperspektiv så är havredrycken betydligt bättre i sin fettsammansättning än vanlig komjölk för den som har en minst sagt skev kosthållning för övrigt. Så återigen, här blir valet utifrån de övriga förutsättningarna som finns. Lika är det när någon kommer med t ex en låda hemlagad potatismos och falukorv, utan några som helst grönsaker. Är det en person som tidigare kommit med Felix färdigrätter är ju det här hemlagade målet från grunden många, många gånger bättre än den färdigköpta matlådan, med eller utan grönsaker. Medan för en annan kan den färdiga matlådan från Felix vara många, många gånger bättre än valet av chips, eller pommesbricka som annars skulle varit.
Så, nästa gång någon frågar dig ”är det här ett bra val”, svarar du också jämfört med vad då?
Comments powered by CComment