Hur är det, har ni sportlov nu eller har ni haft? Vilket som så tar många lite ledigt tillsammans med barnen och kanske åker iväg på lite aktiviteter eller stannar helt enkelt hemma för att göra lite kul uteaktiviteter tillsammans. Och allra helst nu i en galen omvärld, som även barnen hör om hur gärna du än vill att de inte ska göra det, så är det väl jätteviktigt att göra kul saker tillsammans, eller hur? Och att dessutom fortsätta göra dem tillsammans kanske på lediga helger o s v.
Och en lite äventyrlig aktivitet som faktiskt de flesta barn tycker om, är att ha en spännande naturdag med medhavd matsäck. Det finns inget som stimulerar fantasin så mycket som naturen gör och det finns nog inget som smakar så gott som medhavd matsäck. Så denna vecka tänker jag inte orda så mycket kring något alls, utan helt enkelt bjuda på några goda idéer till vad man kan stoppa i en mattermos.
Galet god grönsakssoppa 4 port.
Du behöver:
· 1 liten zucchini, skär i småbitar
· 1 gul lök, hacka
· 2 vitlöksklyftor, hacka
· 1 msk tomatpuré
· 1 spetspaprika, skär i småbitar
· 1 liten aubergine eller ½ stor, tärna i småbitar
· 1 tetra krossade tomater (gärna smaksatt med ex basilika)
· 1 msk äppelcidervinäger
· 1 tetra kokta röda linser
· 8 dl grönsaksbuljong
· 1 dl matlagningsgrädde
· 1 tsk honung
Gör så här:
Som du kanske ser är det nästan samma ingredienser i början som i ratatouille. Och jag brukar varje skördesäsong göra laddningar av det som jag sedan fryser in för att ha som sopp- eller grytbas. Men här gör du den alltså från början. Men det går ganska fort i alla fall.
1. Hacka upp alla grönsaker och lökar. Värm upp lite olivolja i en stor kastrull eller gryta och börja fräsa grönsakerna däri under några minuter. Rör om så att inte lök och vitlök bränns, det blir inte så gott då. Ha i en matsked tomatpuré och rör om ordentligt.
2. Häll på tetran med krossade tomater och vinäger. Rör om och lägg på ett lock och låt puttra cirka 10 – 15 minuter. Kolla så det inte kokar torrt, i så fall går du över på steg 3 lite snabbare och lägger till några minuters kokning där istället.
3. Tillsätt grönsaksbuljong och linser och låt det hela sjuda under omrörning några minuter till.
4. Ta fram stavmixern och mixa soppan slät.
5. Häll på grädden och ha i en tesked honung. Smaka av med salt och peppar efter egen smak. Tycker du att soppan är för tjock tillsätter du bara lite mer vatten.
Korv i mattermos
Koka upp vatten i en vattenkokare och häll ner i mattermosen. Tillsätt ett par lagerblad och några kryddpepparkorn. Ställ sedan ner kokkorv i termosen och sätt på locket. Korven kommer att ha blivit uppvärmd när det är dags att äta. Gör gärna några små burkar med annat plock att knapra på också; som majskorn, morotsstavar, gurkstavar o s v.
Spagetti och köttfärssås
Det är faktiskt en riktig höjdare att ha med i mattermos. Vi hade ofta det när vi åkte iväg på semester el liknande när våra barn var små. Dels för att det var svårt att hitta något seriöst ställe att ha råd att äta på med tre barn, dels för att det var svårt att hitta något som alla olika födoämnesallergier kunde äta. Och just spagetti/makaroner med köttfärssås blir himla gott när det är färdigblandat och hållits varmt. Och, nej, en mattermos räckte inte till fem personer
Chili con carne
En god och värmande chiligryta är också fantastiskt gott att plocka fram under ett naturäventyr! Gör din chili som du brukar, men om du inte redan använder det så vill jag tipsa om att ha i en matsked cacao i chilin. Det tar den till helt nya höjder. Och ett gott majsbröd att doppa i chilin är inte heller fel.
Jag hoppas du har fått lite inspiration nu till lite ordentlig utflyktsmat! Ha det så kul och gott!
Comments powered by CComment