Den här veckan kommer enligt önskemål att behandla vad vi kan odla själva som är tillräckligt proteinrikt/matigt och hur behöver vi tänka nu när det är allt mer oroligt och faktiskt skulle kunna bli krig som vi numera blir indragna i.
Protienrika grödor att odla själv och sedan lagra:
Har du en balkong att odla på eller kanske en trädgård, även om den inte är så stor, så har du stora möjligheter att odla din mat själv, med lite eftertanke. Det går att kombinera exempelvis störvaxbönor/andra klättrande bönsorter i bakkant på en pallkrage och framför den odla annat. Bönorna gödslar faktiskt jorden genom att de binder kväve som samlas i små kluster nere vid rötterna, vilket andra grödor behöver för att växa till sig fint. Men det finns grödor som inte bör samplanteras tillsammans med bönor då inte tillväxten blir som den ska, som ex olika löksorter och paprika. De långa bönorna kan förvällas och frysas in och du äter dem hela. Mot slutet av säsongen låter du baljorna växa till sig ordentligt så att bönorna inuti blir stora och fina. De spritar du ur baljorna och lägger på ett papper att torka några dagar. Det brukar gå ganska fort. Lägg sedan de torkade bönorna i en papperspåse (spara en från mataffären när du köper frukt eller grönsaker). Att använda torkade bönor kräver lite planering men är inte svårt alls. Du lägger den mängd bönor du vill koka i blöt i minst 12 timmar och sedan kokar du dem i nytt vatten i cirka 40 – 45 min, småkokande för kokar du dem hårt blir det mest smul av dem. Kom ihåg att spara några torkade bönor till nästa års odling! Och glöm inte att botanisera bland frösorterna i affären, du kan hitta en helt ny favorit som du inte provat tidigare. Ett exempel kan vara bondbönor eller favabönor en gammal bönsort som du kan använda till hur mycket kul som helst. De går naturligtvis också att torka istället för att frysa in. Gråärt och märgärt kan vara toppen att odla själv också. Googla på dem!
Något nytt som det forskats i nu, då vi de facto behöver skära ner vår köttkonsumtion och som man tror kan komma stort efter gula ärtor är matlupin. Det är en gröda som gått den här odlarnörden helt förbi och som jag definitivt måste prova i år om jag får tag i utsäde. Jag lägger en länk längst ner så kan du själv gå in och läsa om just matlupin.
Av en slump nu när jag googlar på olika ärtor och grödor, som vi kan köpa i mataffären och som alltid varit gamla svenska märken, då får jag veta att Findus inte längre finns kvar i Sverige, utan tillverkningen finns i Tyskland och Spanien. Men det kanske bara är jag som missat när de stort gått ut och meddelat att även detta märke inte kan kallas helsvenskt längre. Och varför vill jag ha helsvenska märken? Jo för att vi kommer stå där med långa näsor vid en riktig kris då vi kommer vara beroende av svenskodlat och även av svenska frysvaror exempelvis. Prata gärna med någon som upplevde andra världskriget så kommer tankarna om att vi måste bibehålla en stor del av vår mat och mattillverkning i Sverige inte alls vara konstig. Men även ur miljösynpunkt är det ju vansinnigt att svenska märken tillverkas i andra länder och sedan transporteras hit. Ja jag vet att det är dyrt att ha företag i Sverige, jag har ju faktiskt en enskild firma som kostar mig mer än den ger (men jag är envis och tror att det kommer vända någon gång!) Vad jag menar är att det inte duger att vi bara accepterar att svenska företag tvingas flytta utomlands och våra politiker sedan kastar bollen åt oss och säger att ”det är vars och ens eget ansvar att klara en kris” (även om det självklart ligger ett stort ansvar hos var och en av oss, inte tu tal om den saken).
Alger och tång
Idag finns även torkade alger att köpa. Jag köpte ett lager för några år sedan då det rekommenderades att börja ha ett krislager av förnödenheter hemma och då också jod. Ja jodtabletterna tog i rasande fart slut på apoteken och jag funderade på vad som naturligt innehåller mycket jod förutom protein – jo alger och tång! Och torkade alger och tång håller länge, så mitt lager finns där och jag har ibland blandat ner lite uppblöttnade alger i en sallad eller soppa, det gäller bara att komma ihåg att lagret finns där. Du som bor nära vatten/hav med alger och tång, börja lära dig vilka sorter som går att äta och plocka sedan vid behov! Det finns många som redan gör det och säkerligen hemsidor som berättar om hur de tänker och gör.
Havre och storskalig odling
En annan produkt som är rik på protein är havre. Men för att få den mängd som man behöver måste det odlas större mängder, vilket du inte gör i en vanlig villaträdgård och definitivt inte på en balkong! Och då kommer vi in på min nästa tanke i det här med krisodling. Ensam är INTE stark! Börja prata med dina grannar om hur de tänker och gör för en krisberedskap. Bor ni i ett villasamhälle så kan man gå samman med grannar och odla större mängder av olika grödor, bara att man gör det i olika trädgårdar och hjälps åt med bevattning o s v.
Det är inte kört om du bor i hyreshus utan balkong heller. Samma sak där, prata med grannarna och kräv en ”tillsammansodling” utanför. Det gynnar även de äldre som förmodligen finns i huset och som kanske inte orkar ta sig ut och iväg. Jag törs lova att många av dem sitter inne med stora kunskaper kring odling på ekologiskt sätt, vilket var det naturliga sättet förr.
Idag finns det även åkermark som står orörd då bönder inte har råd att längre ha sin gård som en traditionell bondgård. Istället för att marken säljs ut och blir till olika storlager, så fråga om ni får hyra en del av den för att odla tillsammans i större skala. Tror säkert att det finns markägare som gärna hyr ut gammal odlingsmark så (åtminstone här där jag bor finns det sådan mark). Det skulle innebära att ekonomiskt blir det inte så dyrt, allra helst inte om många i ett hyreshus går samman, och det finns dessutom många som kan hjälpas åt med odlingen och arbetsbördan minskar på så vis. Ja för många har inte tiden att åka iväg varje dag för att pyssla med odlingar heller.
Höns är också något som är bra att ha om man kan. Men kan du inte ha höns själv, det finns med all sannolikhet många runt omkring i området som har det och som vid kris kan hjälpa till med protein- och vitaminrika ägg.
Börja redan nu även att titta runt omkring dig på vilka bondgårdar som finns där det finns mjölk och kött. Även om våra livsmedelslagar och andra förhindrande lagar idag inte tillåter dig att köpa direkt från en gård, så försvinner allt sådant vid en riktig kris som ett krig innebär och vi kommer då att kunna köpa direkt från våra lantbrukare som finns i närheten (igen), precis som var möjligt förr.
Avslutningsvis kom alltså ihåg; ensam är INTE stark och det finns nog massor av idéer och tankar samt kunskap kring det här som grannar kan dela med sig av.
Comments powered by CComment