Ja så var det varför det är så viktigt att följa en glutenfri diet vid Celiaki. Är det verkligen så viktigt, det handlar ju ”bara om magont och lite diarré”, eller? Om det vore så enkelt och så väl så vore det ju inga som helst problem. Men hur pass kraftiga reaktionerna blir varierar från person till person och av min erfarenhet också hur pass grundhälsan ser ut just då.
Vad händer när man inte tål gluten?
Celiaki eller glutenintolerans är ju som jag var inne på i förra veckans inlägg en autoimmun sjukdom som inte går över och kroppen börjar reagera på proteinet gluten som finns i korn, råg och vete. Vid en obehandlad Celiaki blir tunntarmen inflammerad och tar då inte upp näring som den ska. Och vad händer när inte kroppen tar upp näring? Jo vi blir trötta, får lättare infektioner eftersom immunförsvaret inte längre fungerar som det ska och under en lång tid med obehandlad Celiaki finns även en ökad risk för diabetes och vissa cancer former. Inget konstigt eftersom inte immunförsvaret kan byggas upp och hålla dig frisk. Behandlingen går ju då ut på att äta glutenfritt och inom NÅGRA MÅNADER går inflammationen över. Alltså även om de akuta och mycket märkbara reaktionerna på gluten går över relativt snabbt, tar det alltså månader innan tarmen läkt och kan börja ta upp näring igen. Viktigt med andra ord att inte slarva med glutenfri kost.
Sedan finns det de som inte får några uppenbara problem vid slarv av glutenfri kost, men dessvärre betyder inte det att celiakin gått över – det gör den ju aldrig! Äter du en glutenfri kost är det inte farligt (även om det kan göra förbaskat ont) att vid något enstaka tillfälle få i sig gluten. Det är om du upprepat och länge äter även små mängder med gluten som slemhinnan i tarmen kommer att skadas. Om du slarvar länge kan även andra symtom dyka upp som inte fanns där från början, och risken för benskörhet ökar samt är du i fertil ålder kan det bli svårare att bli gravid.
Om du misstänker att du kanske har börjat reagera på gluten, vänd dig till din vårdcentral och be dem ta ett blodprov. Visst det finns egentester på apoteket idag, men vill du ha dietisthjälp (vilket är mycket bra till att börja med!) så måste du i alla fall vända dig till vårdcentralen och gå igenom både blodprov och kanske även en biopsi på tunntarmen för att säkerställa diagnosen. Det sistnämnda kan man ju som vuxen faktiskt säga ifrån om, medan ett barn tyvärr måste gå igenom det för att få en säker diagnos och därmed hjälp från vården. Jag hoppas ju fortfarande att forskningen ska hitta ett annat sätt att säkerställa diagnosen hos barn, för det är definitivt inget trevligt att låta sitt barn gå igenom. Som vuxen får du i alla fall ingen ersättning som hjälp till ett dyrare matliv, medan barn får det (men det varierar hur mycket beroende på vilken del i landet och vilken region man tillhör).
Avslutningsvis vill jag puffa för Celiakiförbundet. De har massor med bra information samt en särskild del för barnen att vara med i: SCUF = Svenska celiakiungdomsförbundet. De anordnar kul saker för barn och unga där de får en chans att mötas och träffa andra med samma problematik och därmed slippa känna sig udda och utanför. Våra barn var med i SCUF och vid ett tillfälle var vi i Gränna där SCUF barnen fick prova att göra egna polkagrisar. Superkul!
Jag länkar här till både Celiakiförbundet och SCUF.
Längst ner kommer ett recept på glutenfri surdegsgrund du kan prova att göra själv.
Önskemål om inlägg
Avslutningsvis har jag fått ett önskemål om vad jag ska ta upp för ämne, vilket gör mig superlycklig! Tack för önskemålet, som jag kommer att behandla under nästa veckas inlägg.
Många känner oro nu inför en ganska snar och osäker framtid där vi kan behöva komma att själva se till att ha bra mat för att klara sig. Detta med tanke på att en mycket sjuk president inom NATO tillåts att hota ett annat NATO land i vår närhet och på så sätt faktiskt tar bort det skydd och säkerhet som många trodde att ett medlemskap i NATO skulle innebära. Detta ovanpå en annan mycket sjuk ledare som redan har inlett krig mot ett grannland på exakt samma grunder som sägs nu – vi vill ”befria” det här landet. Inget mer att säga kring detta då det här inte är en politisk plattform, men jag kan bara hålla med i oron kring den tid vi lever i.
Önskemålet löd i alla fall: skriv om bra och proteinrika livsmedel vi kan odla själva och som går att lagra på ett bra sätt. Superkul för mig som odlingsnörd och självhushållare på vegetabilier. Så nästa vecka sätter vi fokus på odling och självhushåll (i mindre skala) tänkte jag, samt lite tankar på hur vi kanske bör tänka angående att förbereda sig och sin familj för krigstider.
Glutenfri surdegsgrund
Jag började förra veckan att prova göra glutenfri surdeg, för är det något jag kan sakna är det ett riktigt gott surdegsbröd. Första omgången gick inget bra, så jag har satt en ny. Så här långt ser det bra ut, så jag tänker att jag lägger ut receptet på den här, så får du prova själv helt enkelt.
Dag 1:
0,5 dl glutenfria havregryn som jag mixade till ett fint mjöl
0,5 dl bovetemjöl (bovete är en ört och alltså ingen vetesort)
1 dl ljummet vatten, och det är viktigt att vattnet verkligen är ljummet!
1 tsk honung (har tidigare provat rivet äpple istället och det blev mögel)
Blanda samman alltihop till en slät smet i en glasburk med lock, jag använder en glaskonservburk av en mellanstorlek. Knäpp inte på locket helt, utan låt det stå på glänt så syret kommer in. Ställ burken ovanpå kylen eller något annat varmt och gott ställe.
Dag 2:
Rör runt i surdegen så att processen kommer igång och låt den sedan vila på varm plats med locket på glänt igen.
Dag 3:
Tillsätt 1 dl bovetemjöl och 0,5 dl ljummet vatten och rör om. Låt den fortfarande stå i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 4:
Om surdegen inte har börjat få små bubblor och luktar friskt dag 4 så upprepar du från steget dag 3.
Efter cirka 5 eller 6 dagar kan du använda din surdegsgrund till ett gott brödbak. Spara lite av den i kylen och mata den regelbundet med mjöl och vatten en gång i veckan. Den håller så länge som du kommer ihåg att mata den.
Comments powered by CComment