Glutenfritt, hur vår resa började.

Under ett par veckor nu tänker jag skriva och fokusera på det här med glutenfritt. Anledningen är att vi har haft glutenfritt i vår familjs kost i ungefär 26 år, så kunskapen om både vad det innebär och vilka rätter och bakverk som går att göra bra glutenfria och vilka som är betydligt svårare, finns ordentligt törs jag lova. Och snacka om att det glutenfria sortimentet har förändrats under de här åren!

Hur det började för oss

Vår resa började när vårt andra barn bara var ett år. Vi hade flyttat till Gävle några år där min man pluggade och våra två äldsta barn föddes med 14 månaders mellanrum. Min pappa var svårt sjuk i cancer vilket innebar att vi i stort sett varje helg bil pendlade mellan Gävle och Norrköping. Vi hade alltså en nyfödd pojke och en liten tjej på 14 mån då. Pappa gick bort och vi stannade i Gävle något år till. Emils Celiaki utlöstes redan då, men det visste vi ju inget om då.

Utlösande faktorer

Jag vet inte om ni kommer ihåg den hemska maginfluensan/influensan som gick då i slutet av -98? Folk mådde bra, vände sig om och började kräkas – så plötsligt slog den till. Vi åkte på den hela familjen där uppe, både vuxna och barn samtidigt. Inte vidare värst kul och vi kände oss väldigt ensamma plötsligt då, med våra familjer här i Norrköping. Det var nog en bidragande faktor till att vi flyttade ner igen, även om planen från början varit att stanna kvar där. Och med facit i hand var magsjukan förmodligen orsaken till att Emils gluten bröt ut. För tydligen är det ofta så att anlagen/ generna för Celiaki föds du med men det bryter ut och gör dig sjuk först när kroppens immunförsvar av någon anledning börjar reagera på glutenproteiner. Cirka 50 % av befolkningen i Sverige bär på anlagen. Har någon eller några Celiaki i familjen är risken större att även du får det.  En del bryter det aldrig ut på, oftast är det barn som det bryter ut på tidigt, medan för andra så  kommer det när kroppen åldras (vilket fallet varit för min mamma), vilket ofta händer hos kvinnor fick vi veta av läkaren som behandlade Emil. Eller så kan exempelvis stress och sjukdom göra så att det bryter ut, som förmodligen fallet varit hos mig. kort sag vet man fortfarande inte till fullo varför denna autoimmuna sjukdom bryter ut hos en del och den går aldrig över heller. 

Jag tänker inte gå in på hela turen med Emil här, men han fick i alla fall diagnosen här i Norrköping när han var ett år, efter otal provtagningar och flera biopsier. Vi var även med i ”Havrestudien” som de behandlande läkarna höll på med då, vilket gjorde att det blev några extra biopsier under åren. Men vi resonerade som så att det blev extra ögon på Emils mående och att det kändes som om vi var delaktiga i att det skulle bli något bra till slut för att hjälpa till med kunskapen kring Celiaki och förhoppningsvis även bättre matvaror till de som har Celiaki.

För mig visade sig glutenintoleransen för 20 år sedan då jag var så trött hela tiden att jag kunde stå och sova. Magen svällde upp efter varje frukost och under hela dagen. Men jag fick inga diarréer. Ledvärken och muskelvärken som hör ihop med fibromyalgi var även som värst då. En morgon bestämde jag mig för att prova ett av Emils bröd istället och det var första dagen som magen inte svällde. Jag fortsatte att vara noggrann med att helt äta glutenfritt och småningom kom även orken tillbaka. När jag hade ätit glutenfritt i många år redan och Emil fyllde 18, var vi på avslutningsbesök hos hans läkare på barnallergimottagningen. Vi fick berätta hur det fungerat genom åren, om någon mer i familjen blivit sjuk (ingen testade vare sig mig eller min man när Emil blev sjuk eftersom vi då inte hade några symtom) och jag berättade att mamma fick äta glutenfritt och att jag hade börjat göra det många år tidigare också. Och jäklar vad skäll jag fick för att jag gjort det på eget bevåg! Han hade nog skällt fortfarande om jag inte tillslut hade plockat fram min ”finska sisu” och talade om att jag var vuxen och gjorde PRECIS som jag ville! Han höll med om det och jag fick berätta hur jag upplevt symptomen innan jag la om kosten och han konstaterade då bara att ja, vi kan nog slå fast att även du har gluten. Jag har under ett par gånger fått i mig gluten av misstag och blivit så himla sjuk, det har blivit så kraftiga reaktioner på smärta och diarre´efter ett tag, så jag har vid ett tillfälle varit övertygad om att jaha nu dör jag.  Så jag hyser inga som helst tvivel om Celiaki hos mig också. Emil har fascinerat konstaterat att jag blir sjukare än honom när jag får i mig fel, hahaha.

Blogg och bok

När vi började med glutenfritt till Emil fanns inte alls så här mycket som idag. De produkter som fanns var jättetråkiga och svindyra. Vi fick utskrivet på recept alla basvaror från dietisten på sjukhuset, som vi fick hämta ut på apoteket. Men eftersom Emil var med i havrestudien (och vi såg att han var en av dem som faktiskt fick havre eftersom det fanns havreflingor i mjölmixen bland annat) fungerade de produkterna betydligt bättre att baka på. Jag började alltså att baka allt bröd själv och det var i stort sett enbart bröd och pasta vi höll separat, resten var smidigast att göra så att hela familjen kunde äta samma.

Det följde fler födoämnes allergier hos våra barn och även hos min systers barn, så experimenterandet för att alla barn skulle kunna få prova det vi ätit som barn, i form av kakor och tårtor, bröd o s v började för fullt. Jag startade i och med det en blogg samtidigt, glutenfrittliv.com (som idag inte finns kvar) och utifrån den och den respons som den gav skrev jag en e-bok – ”Glutenfritt familjeliv”.

För och nackdelar med glutenfritt som hälsotrend

I och med att glutenfritt även har blivit en hälsotrend finns det idag ett överflöd av produkter i butikerna. Och det är nog många med mig som verkligen behöver de här varorna oerhört tacksamma för. Både för utbudets skull, som för hur pass bra de här produkterna är idag, men även för att det innebär en priskonkurrens så att det faktiskt går att hitta till skapliga priser. Det som gör mig glad är att även ”vanliga” produkter innehåller ofta annat än vete som bindemedel idag, vilket utökar utbudet och möjligheten till bra priser mycket mer. När vi började köpa glutenfritt för 26 år sedan, då gick det att hitta gluten till och med i bacon!

Nackdelen med glutenfritt som hälsotrend är att förståelsen för hur sjuk man faktiskt kan bli många gånger saknas när man äter ute. Många tror att det handlar om att man just försöker vara ”trendig” och det är viktigt att framhålla att det handlar just om Celiaki – ”jag blir sjuk om jag får i mig”!! Och förhoppningsvis tror mottagaren på det då.

Nästa vecka tänker jag gå in på varför det är så viktigt att hålla sig till sin glutenfria diet vid Celiaki.

Ett par glutenfria recept:

Glutenfria baguetter 3 stycken

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 dl laktosfri kvarg

12 dl Lailas finmix

1 msk fiberhusk
(Tidigare använde jag mig av 4 msk glutenfritt surdegspulver från Finax i degen också, men dessvärre var efterfrågan på det för liten så det finns inte att få tag i längre.)

Gör så här:

·      Blanda samman jäst, vatten, olivolja, kvarg och salt till ett degspad. Blanda i fiberhusken och låt svälla några minuter.

·      Häll finmixen i degspadet och kör ihop, gärna i en matberedare, till en slät deg. Arbeta degen minst 5 min. Låt sedan jäsa övertäckt i 30 min.

 

·      Stjälp upp degen på antingen mjölmixat bakbord, eller silikon-bakduk och dela degen i tre delar.

 

·      Gör vardera degbiten till en lång baguette och lägg antingen på en baguetteplåt, eller på en plåt med bakplåtspapper. Om du använder bakplåtspapper, lägg ihoprullade kökshanddukar under bakplåtspappret under tiden bröden jäser, för att på så sätt hjälpa dem att hålla baguette-formen (de flyter annars ut och blir platta). Pensla baguetterna med vatten och strö valfri garnering över. Jag använde mig av solroskärnor+flingsalt, pumpakärnor+flingsalt och sesamfrön, på mina.
Låt jäsa ytterligare 30 min på plåten.

 

Nästa recept blir på petit chouer, en bakelse som jag tycker är godare än de sedvanliga semlorna som kommer snart. De här bakelserna blir inte alls lika stampiga och tunga som semlor, dessutom passar de att bjuda en diabetiker på (beroende på vad du fyller dem med så klart).

Glutenfria petit chouer 7 st

75 g mjölkfritt margarin
2 dl vatten
1 1/2 dl finmix
1/2 msk fiberhusk
2 ägg
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull och tillsätt sedan vattnet. Låt det koka upp.
Rör ihop mixen och fiberhusken och tillsätt detta till det kokande vattnet, använd elvispen för att röra om.

Koka smeten under kraftig omrörning (jag använder elvispen hela tiden), cirka 2-3 min, tills smeten "släpper" kanterna på kastrullen. Det går ganska snabbt för den här glutenfria smeten att släppa kanterna, men vispa och låt det sjuda ett par minuter.

Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna något. Jag vispar lite i smeten efter en stund, för att det inte bara ska vara avsvalnat på ytan, för när smeten svalnat lite ska äggen ner i smeten under kraftig omrörning. Även vid det här momentet är det bäst att använda elvispen tycker jag. Smeten ska bli slät, väl blandad och luftig.

Klicka sedan ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Jag gör 7 klickar av den här smeten för att få lagom stora petit-chouer.

Grädda dem sedan 15 min i 225° varm ugn, efter 15 min sänk värmen till 175° och låt dem stå ytterligare 20 min. Stäng sedan av ugnen och låt bakelserna kallna i ugnen, med luckan på glänt.

Fyll dem sedan med valfri fyllning, de fungerar lika bra till exempelvis en förrätt med någon stuvning i som fyllning, som de fungerar med sylt och grädde till fikat eller desserten. Det är bara att prova sig fram och låta fantasin flöda...

 

Nu ska jag försöka sätta en egen surdegsgrund. Blir det bra lägger jag ut receptet nästa vecka!

 

 

Comments powered by CComment