Allra först vill jag börja med att ge ett par julklappstips på böcker. Först ut är "Makt" av Linnea Jämtner. Och det är inte för att boken utspelar sig i Norrköping och runtomkring Åby där jag är uppväxt (även om det från första början var anledningen till att jag köpte den), nej den är bra! Gillar man deckare är det här en kanonjulklapp!

Nästa reklam för en bok blir faktiskt för min egen "Konsten att må bra i kropp och själ". Den kan vara en välkommen bok till den som önskar få läsa om de pusselbitar som vi behöver för att må vårt bästa jag, men som kanske har svårt att läsa och ta till sig av svårare text. För den som inte kan ta till sig text att läsa alls finns boken även som ljudbok. 

 

Så, över till veckans inlägg nu!

 

Nu är det inte långt kvar till jul och det är hög tid att göra all god mat man tycker hör till. Vem vill vara utan Janssons frestelse, gravad lax, alla goda sillar, köttbullar, prinskorv, ja listan kan nästan göras hur lång som helst. Mina tips denna vecka kommer att handla om hur man kan göra och tänka för att få den annars mycket feta julmaten lite bättre, genom att några kloka val. 

 

Till att börja med vill jag rekommendera en JÄTTESKÅL på julbordet med en härlig, blandad sallad - exempelvis olika salladsblad i botten, en halverad och tunt skivad röd lök, mandarinklyftor, en valfritt stor klyfta tunt strimlad röd spetskål, paprika i olika färger, avokado, gurka, tomat, frysta upptinade ärtor, granatäpplekärnor. Ja du ser, en färgsprakande sallad som kommer att hjälpa magen och kroppen att ta hand om en del av det stabbiga i julmaten. Känslan av den lättare salladen i kombination till tung mat är oslagbar i mitt tycke. Börja gärna med en skål eller assiett med den här salladen enbart, för att hålla blodsockret stabilt och för att inte sötsuget ska slå till efter julbordet, som annars ofta är fallet. 

 

Frossa i alla goda kålsorter som är i säsong nu, grönkål och brysselkål i olika tappning och de passar så bra till julmaten! Och så vill jag självklart slå ett slag för den finska kålrotslådan på julbordet!

 

Jansson till flera görs ofta traditionellt på en större burk ansjovis och vispgrädde. Men det är definitivt inte nödvändigt, utan välj den mindre burken istället, smaken kommer garanterat finns där ändå och samtidigt minskar du genom detta val på salthalten i maträtten. Välj en magrare grädde, alternativt blanda hälften mjölk och hälften matlagningsgrädde, men mitt bästa val är att använda havregrädde enbart, både för den gräddiga och runda smaken som det ger, och så för den betydligt bättre fettsammansättningen.

 

Så kommer vi till köttbullarna och prinskorvarna. Prova att byta ut de traditionella prinskorvarna mot kycklingprinskorv istället, jag lovar att säger du inget kommer ingen att märka någon skillnad. Skillnaden ligger i den totala mängden fett och framför allt då av det mättade fettet som i kycklingkorv ligger på ungefär halva mängden mot ”vanlig” korv. Dessutom minskas saltmängden även i denna rätt. 

Lika gäller då det kommer till köttbullarna. Byter du ut blandfärsen (ja nu tänker jag hemlagade köttbullar) mot kycklingfärs, så vinner du i fettmängd, mättat fett, proteinmängden och mängden järn är nästan precis densamma, medan kycklingfärsen faktiskt innehåller mer D-vitamin än blandfärs. Alternativt (om du absolut inte vill byta ut blandfärsen mot andra alternativ) mixa sönder en tetra kokta stora vita bönor och blanda ner i färsen istället för ströbrödet. Det blir luftiga fina köttbullar och nej, det smakar inte bönor. Stek dessutom både köttbullarna och korvarna i ugnen så minskar fettmängden betydligt mer och dessutom sparar du in städning av köket!

 

Välj att äta mycket sill och lax över julen. Kanonbra fetter, med mycket av det essentiella Omega 3, jod, selen och inte att förglömma bra källor till D-vitamin, som vi annars har svårt att få i oss tillräckligt av under vintern. Väljer du sill på burk (som oftast kommer från Västkusten) framför strömming från Östkusten, slipper du mycket av de miljögifter som dessvärre dessa feta fiskar annars också innehåller. När det kommer till lax väljer jag faktiskt hellre odlad lax framför vildfångad lax, just på grund av läskiga dioxiner och PCB (även om det tyvärr visat sig finnas mindre bra delar i den odlade laxen nu mer). Den odlade innehåller lite mindre mängd Omega-3 än den vildfångade, men det är en uppoffring jag gärna gör i det fallet och väljer att äta lite mer av laxen istället. 

Glöm inte heller ägghalvorna med lite majonnäs (visst en fettbomb, MEN jättebra fetter är det i en välgjord majonnäs) och räkor. Så gott och så nyttigt!

 

Och så sist men inte minst, sitt länge och bara njut av allt det goda och hoppas alla har några fina att umgås med och ha trevligt tillsammans med, denna härliga högtid vi snart har här!

 

 

 

 

Comments powered by CComment