Jag tänkte denna vecka helt enkelt följa spåret från föregående vecka, det där med att kanske inleda den kraftigare huvudmåltiden med en soppa. Men de här sopporna fungerar naturligtvis lika bra att använda som själva huvudmåltiden. Och eftersom vi alla är olika så tänker jag tala om hur jag tycker om att tänka kring soppa, jag påstår alltså inte att det är det rätta sättet för alla. 

Vilken tid på dygnet?

Jag älskar soppa den här årstiden, när kalla vindar viner och snön börjat att falla. Men om jag använder soppan som själva huvudmåltiden eller som förrätt beror faktiskt på tidpunkten på dygnet. Ska jag äta soppa som huvudmåltid gör jag det gärna på lunchen och då med ett gott, grovt, mjukt bröd till. På lunchen är jag på mitt arbete där jag ibland rör mig ganska mycket och är ute en del. Då är det gott med en värmande soppa på lunchen. Men för min del så upplever jag att soppa liksom går igenom systemet väldigt fort, oavsett vad för slags soppa jag äter, så jag är snart hungrig igen. Alltså väljer jag att äta något som tar lite längre tid för kroppen att bearbeta ut näringsämnena från till middag/kvällsmat, eftersom jag tänker 14:10 (intermittent fasta) och inte vill äta något efter 18:00 senast. Och då är det gott med en liten soppa som förrätt istället. Har jag ätit enbart soppa till middag vid 17-tiden så innebär det att jag lägger mig hungrig på kvällen och det finns väl inget hemskare än att lägga sig hungrig, eller hur? Så jag väger alltså in tidpunkt på dygnet när jag ska välja soppa som förrätt eller som huvudrätt. Men det här är mitt sätt, det behöver inte vara det som är rätt för dig!

 

Vad är så bra med soppa?

Ja det som är bäst med soppa enligt mig är att det är värmande, gott och så enkelt att göra. Många soppor kvalar verkligen in under snabbmat! Dessutom får du i dig de vattenlösliga vitaminer som fällt ut i kokvattnet (så var noga med att använda lock på kastrullen/grytan under koket), eftersom du inte häller bort det. I buljongen som blivit från grönsakerna finns massor av smak, så den ingår ju i själva grunden på soppan. 

Soppor går naturligtvis att välja utifrån säsong på grönsaker, om du vill använda färska vill säga. Men det fungerar lika fint att göra soppa av sommarens infrysta grönsaker som av färska. 

Soppa är ett utmärkt sätt att få i både sig själv och hela familjen mer och varierade grönsaker på. Även i mixad form har du näringsämnena kvar, för det är ju så att alla vill inte ha soppa med bitar kvar i, utan många föredrar släta soppor. Själv ligger jag någonstans mittemellan där. Kommer det till en ”gammaldags” grönsakssoppa på rotsaker (som man med kött i får en köttsoppa), vill jag helst ha hela bitarna kvar. Likaså i en vanlig kålsoppa på vitkål. Annars vill jag nog helst mixa ett par ordentliga varv med stavmixern i mina soppor. 

Ett par receptförslag:

Grönkålssoppa 4 port.

Den här soppan är väl den som kommer riktigt i säsong nu tänker jag, när grönkålen fått den där första frostknäppen (sedan flera veckor tillbaka nu faktiskt) som den gärna ska ha för att vara riktigt god. Men naturligtvis kan du även göra den på grönkål från frysdisken! Receptet grundar sig på det från boken ”Livsviktigt” av Mai-Lis Hellenius, som jag har ändrat lite grann efter eget tycke och smak. 

Du behöver:

·      200 – 250 g grönkål (här avser jag färsk, men ta fryst om det är det du har)

·      Mjöliga potatisar, 2 stycken skalade och skurna i mindre bitar

·      0,5 purjolök, sköljd och strimlad

·      1 liter grönsaksbuljong

·      0,5 – 1 finhackad chili, beroende på styrka i chilin, eller uteslut helt om du vill ha en mildare soppa

·      2 krm riven muskotnöt

·      1 dl växtbaserad grädde ELLER  100 g fetaost (getost säger originalreceptet men jag gillar inte det så mycket så jag använder hellre fetaost), 2 msk hackade hassel- eller valnötter (vilket du kan hoppa över om du inte tål naturligtvis). 

 

Gör så här:

1.      Skölj grönkålen och riv av bladen från stammen, hacka grovt. Skala och skär potatisarna i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken. 

2.      Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs grönkål, potatis och purjolök däri utan att det får färg. Häll på grönsaksbuljong och finhackad chili, låt småkoka 10 minuter. 

3.      Har du en stavmixer så mixa soppan med den. Annars använder du en vanlig mixer, men var försiktig så du inte bränner dig vilket du än använder dig av.  Väljer du grädde i soppan så tillsätter du den nu också. 

4.      Smaka av soppan med muskotnöt och eventuellt lite mer salt och peppar. 

5.      Valde du ost och nötter som garnering så smular du osten och strör de hackade nötterna över soppan i tallriken. 

Italiensk bönsoppa 4 port.

Det här är en soppa som jag nyligen kom över ett recept på och som faktiskt var riktigt god. Riktigt enkel och snabblagad och passar även fint om du plötsligt får feeling av att göra en förrätt, men självklart lika god och mättande som egen rätt men i större portioner då förstås.  Jag gjorde den på vita bönor, men det går även att göra den på Cannelinibönor. I första receptet jag hittade ingick inget annat än bönor, men sedan har jag även sett recept på att blanda i ett färskt broccolihuvud, vilket är toppen både för smak och för fler nyttigheter tänker jag. Så här får du ett recept på bönsoppa med broccoli.

Du behöver:

·      1 schalottenlök, finhackad

·      2 vitlöksklyftor, hackade

·      1 tetra vita bönor cirka 400 g (avrunna och sköljda)

·      Broccoli 250 g  (färsk)

·      7 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong

·      0,5 dl parmesanost, fint riven

·      (0,5 dl flagad mandel)

·      Salt och peppar

Gör så här:

1.      Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och avrunna bönor i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Häll i buljongen och låt koka upp.

2.      Skär broccolin i mindre bitar, skär även ner stammen fint och lägg i soppan. Låt sjuda cirka 5 – 8 minuter tills broccolin är mjuk.

3.      Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Häll upp i tallrikar.

4.      Toppa soppan i tallrikarna med lite riven parmesan och flagad mandel för den som vill. 

 

 

 

Comments powered by CComment