Grönsaker och psykisk hälsa
Vi har ju sedan länge fått höra att det är nyttigt med mer grönsaker i kosten, för att motverka bland annat cancer och diabetes. Man har sedan tidigare förstått att kopplingen grönsaker och psykisk hälsa hänger tätt ihop, men nu har forskare alltså konstaterat att om en person äter fem till sju portioner grönt om dagen (en portion är som en kupad hand) så hjälper det till att förbättra det psykiska måendet, som exempelvis depressioner. Det här hänger ihop med produktionen av seretonin och dopamin som sker till största delen i magen och i symbios med tarmbakterierna. Har tarmbakterierna tillräckligt med bra mat (de bra bakterierna göds som bekant av grönsaker bland annat) så fungerar den här ”lyckohormon” boosten betydligt bättre. Av stor betydelse för det psykiska måendet är självklart att det här även får till en blodsockerkurva som inte svänger onödigt mycket.
Naturligtvis innebär inte det här att äter du mer grönsaker så blir du inte deprimerad eller blir frisk från psykisk ohälsa direkt, men det innebär att du har lättare att klara av det och du kanske kan höja det sämsta måendet du är i just då till något bättre. Spännande helt klart! Och jag kan bara återigen trycka på hur viktigt det är att alla ni som arbetar inom LSS boenden och som lagar och serverar mat, att ni är insatta i det här! Genom kosten kan ni hjälpa en person att nå ett bättre mående, och det kan även innebära att du själv råkar in i färre onödiga konflikter och händelser om människorna du arbetar med får en grundläggande hjälp från insidan till att må bättre.
Hur kan vi få i oss mer grönt då?
Börja alla måltider med en liten sallad, gärna med lite grova grönsaker i också som exempelvis strimlad kål, morot. Det behöver alltså inte vara halva tallriken, utan en liten skål eller assiett bara. Att starta en måltid med grönsaker och sedan äta protein och fett är ett bra sätt för att undvika blodsockersvängningar, vilket alla kan känna av oavsett diabetes eller inte.
Om du nu inte vill ha en sallad innan huvudmålet kanske du kan tänka dig en liten skål soppa av något slag istället? Pumpasoppa, en klar grönsakssoppa, jordärtskockssoppa, ja vilken slags soppa du nu föredrar. Och även här är det egentligen inga nyheter. I asiatiska länder inleds måltiderna ofta med en liten klar soppa, då det sätter fart på matsmältningsenzymer innan den större och kanske tyngre och köttrika måltiden kommer. Det är ett både gott och bra knep att ta till, eller hur? Lite vardagslyx kan jag tycka det vilar över det.
Och så var det ju det här med att hålla ett stabilt blodsocker en hel dag. Ett sätt är att inleda redan på morgonen. Utmana dig själv och den frukost du brukar äta genom att istället koka ett ägg (löst eller hårt väljer du själv, men du ska skala och lägga det på ett fat), skär en tomat i klyftor (eller några små körsbärstomater i halvor), en liten bit gurka i stavar, några paprikastrimlor, en minimorot, ett par skinkskivor (smörgåsskinka) om du vill det, 4 skivor mager hårdost. Lägg det i en skål eller på ett fat, och du kan gärna ta en sked keso till om du önskar det. Den här frukosten är förvånansvärt mättande, du håller dig mätt längre tid och du kommer inte att ha ett svängande blodsocker innan lunch.
Eller ta helt enkelt bort frukt och bär från morgonyoghurten och ät den naturell med lite frön, nötter och ett ägg. Frukt och bär kan komma lite senare under dagen istället då energin behöver fyllas på.
Recept
Första receptet blir ett som jag har för mig att jag lagt ut tidigare, men det är en god och så himla praktisk sallad att ha till hands innan måltiderna så här kommer den igen:
Veckosallad 8 port
Ingredienser
400 gram Vitkål
2 st medelstora morötter
1 st röd paprika
1 st purjolök
0,5 dl äppelcidervinäger (eller den vinäger du har hemma)
0,5 dl rapsolja
1 tsk joderat salt
1msk honung
0,5 tsk Svartpeppar
Tillagningsinstruktioner
1. Finstrimla vitkålen, grovriv morötterna, strimla paprika och purjolök. Lägg allt i en bunke med lock.
2. Koka upp vinäger och rapsolja med honung, salt och peppar. Slå dressingen över salladen och rör om. Ställ i kylskåp och låt mogna.
Salladen håller ungefär en vecka i kylskåp.
Comments powered by CComment