Jag köpte en förpackning med tre paprikor, en sån där vanlig du vet med en grön, en gul och en röd. Till saken hör att jag tycker egentligen inte om grön paprika, tycker den oftast är för skarp i smaken och smakar helt enkelt omoget. Men så blev jag tipsad av en av mina kollegor om att ha grön strimlad paprika i exempelvis korvgryta eller kycklinggryta, och hon har så rätt så, då funkar det hur fint som helst. Hur som helst så började jag fundera över hur det näringsmässigt ser ut i paprikorna eftersom de ju ska vara i olika mogningsstadier, från grönt till rött (det funderar väl alla över?!). Och nu är det ju en sån tur att jag har ett program som jag kan jämföra näringsinnehållet i livsmedel, vilket jag alltså gjorde med dessa tre:
Näringsinnehåll |
Grön paprika |
Gul paprika |
Röd paprika |
Vitamin A |
14 RE |
17 RE |
40 RE |
Vitamin E |
0,7 mg |
2,1 mg |
2,5 mg |
Vitamin K |
11,8 mg |
5,0 mg |
6,5 mg |
Vitamin C |
109 mg |
163 mg |
144 mg |
Folat |
20 mg |
41 mg |
57 mg |
Kalium |
110 mg |
123 mg |
116 mg |
Magnesium |
8 mg |
8 mg |
8 mg |
En liten repetition vad de här vitaminerna och näringsämnena bland annat är bra för:
Vitamin A = Behöver vi för ögonhälsan – för att ögats funktioner ska vara optimala. Skyddar även mot fria radikaler och behövs för hudhälsa, för slembildning i slemhinnorna och även för celldelningen i slemhinnor, hud och immunförsvaret. Finns främst i inälvsmat, men även i bland annat gröna bladgrönsaker, ost, ägg, morötter, sardiner. Det rekommenderade dagliga intaget är 700 RE för kvinnor mellan 18–70, 800 RE för män mellan 18–70.
Vitamin K = Behövs för blodets koagulering, samt har en betydelse för bentätheten. Finns främst i gröna bladgrönsaker, broccoli men även i rapsolja och äggula. Tillräckliga mängder av K vitamin bildas normalt i tarmen av tarmbakterierna. Rekommenderat dagligt intag: kvinnor 18–50 år samt ammande 65 mg, kvinnor över 50 år 60 mg. Män 18–50 år 75 mg, män över 50 år 70 mg.
Vitamin C = vitaminet har ju många olika funktioner men bäst känner vi den som en antioxidant. C vitamin behövs för immunförsvaret. Vi hittar bra C vitaminkällor i apelsin, vitkål, blomkål, jordgubbar och så paprika förstås, där en halv paprika faktiskt kan ge oss dagsdosen av C vitamin. Rekommenderat dagligt intag: kvinnor över 18 år – 95 mg, ammande 105 mg, män över 18 år 110 mg.
Folat = finns i mörkgröna grönsaker, lever, olika slags kål, bönor, kikärter, linser, frukter och bär. Men du hittar det även i fullkornsprodukter, yoghurt, kyckling och fisk. Rekommenderat dagligt intag: kvinnor och män över 18 år 330 mg, för gravida är ett tillräckligt intag satt på 600 mg, ammande 490 mg.
Kalium = är ett livsnödvändigt ämne och den största delen kalium i kroppen finns inuti cellerna. Det här är en förutsättning för att nerverna ska kunna fungera optimalt och för en normal muskelfunktion. Kalium är delaktig i regleringen av blodtrycket, för regleringen av vätskebalansen i kroppen och för syra-basbalansen. Kalium finns främst i messmör, rotfrukter, potatis, frukt och grönsaker, främst i banan och avocado. Men du hittar det även i kött, fisk och mjölkprodukter.
Tillräckligt intag: både kvinnor och män från 18 år och uppåt cirka 3,4 – 3,5 mg.
Magnesium = förekommer i de flesta livsmedel, men goda källor är nötter, frön, baljväxter, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker. Finns även i fisk, kött, frukt och mjölk. Magnesium är inblandat i de flesta reaktioner som har med energiproduktionen att göra, är också viktig för normal tillväxt samt deltar i samspelet mellan nerver och muskler.
Tillräckligt intag: kvinnor från 18 år 300 mg och män från 18 år 350 mg.
Slutorden får nog ändå bli, ät den paprika du tycker är godast! De innehåller ju alla ytterst få kalorier (om man nu jagar såna) men en del goda näringsämnen OCH en del fibrer, vilket jag inte tog med i listan. Men fiberhalten hos de gula och gröna paprikorna är lite högre än hos de röda (cirka 1,4 – 2 mg/ 100 g hos dessa två, mot 0,9 g hos röda).
Det bästa är nog att blanda de olika färgerna och även tänka på att äta dem både i sitt färska tillstånd som tillagade.
Comments powered by CComment