Den här veckan är det dags för ett functional food avsnitt igen tänkte jag.
Havre
Dagens tips kring functional food handlar om havre och dess många fördelar. Jag hörde en gång en TV-kock raljera över hur "folk tror de är nyttiga" när de har havregryn i köttbulle- eller pannbiffsmeten, istället för att använda ströbröd. Jag tänkte då bara att ja, "folk" är betydligt mer pålästa än dig du lilla TV-kock!
Havre är rikt på fibrer, vilket vi ju så väl behöver få i oss på olika sätt. Det är även rikt på bland annat protein, tiamin, magnesium, järn och zink. Låt oss kika lite närmare på vad lite havregryn varje dag kan göra för dig, din kropp och din hälsa.
Vad gör då havregryn för dig och din kropp?
· Havregryn innehåller fibrer, vilket förutom att göra din mage och tarmflora glada, innehåller det även massor med betaglukaner. Och betaglukaner är ett fiber som är gelbildande och som hjälper din kropp att sänka kolesterolvärdet.
· Det har visat sig (i omfattande studier, där nästan 2 miljoner människor varit delaktiga) att havregryn dagligen hjälper din kropp att förebygga tjocktarmscancer.
· Fibrerna i havregrynen hjälper till så att du håller dig mätt längre, inte blir förstoppad lika lätt då tarmarna hålls igång. Med andra ord så är fiberinnehållet i havre och havregryn mycket bra och viktiga för dig och din kropp.
· Havre ger dig mer energi, eftersom de innehåller kolhydrater, kroppens och hjärnans främsta energikälla.
· Risken för hjärt-kärlsjukdomar har också visat sig minska, då havre/havregryn innehåller nyttiga fetter som är bra för blodkärlen och bidrar till att blodcirkulationen fungerar bra.
· Visste du att havregryn dessutom innehåller massor med proteiner? Ja, så försöker du dra ned på kött, försök att äta exemplevis en portion havregrynsgröt om dagen.
En portion havregryn bidrar till ungefär 15% av ditt dagliga intag av proteiner som är rekommenderat.
Förutom kolhydrater, proteiner och bra fetter så innehåller havre och havregryn även vitaminer och antioxidanter, som E - vitamin (ett av våra mest kraftfulla antioxidanter) och B-vitamin. Det innehåller även magnesium, folat, jod, järn, zink, kalcium och kalium.
Hur får du i dig havregryn varje dag då?
- En portion havregrynsgröt som start varje dag är ingen dum idé. Du behöver inte äta gröt, utan blanda havregryn i en egen granola tillsammans med nötter och frön att ha på exempelvis yoghurten.
- Annars kan man ta till andra knep, som exempelvis det jag började med inledningsvis - använd havregryn istället för ströbröd. Mixa havregrynen lite innan om du vill ha det mer likt ströbröd. Jag använder mig även av det här när jag panerar exempelvis fisk. Då mixar jag havregryn och tar hälften ströbröd och hälften mixade havregryn. Det smakar INTE gröt och den som inte vet om att det även är havregryn i märker ingen skillnad.
- Koka havregrynsgröt och ha i lite hackat äpple eller hackad torkad frukt, som t ex aprikoser, gärna lite blandade fröer också om du har, och låt det svalna till fingervarmt. Använd sedan gröten som bas i ett hembakat bröd. Du gör som du brukar göra ditt bröd annars, men använder alltså grötmängden som en del av degspadet. Det blir otroligt goda grötbröd kan jag lova!
- Byt ut en del av tillbehöret till din mat mot mathavre. Exempelvis kan du byta ut ris mot mathavre. Men för att det inte ska bli en alltför stor skillnad till en början, innan din mun har vant sig, kan du byta ut exempelvis hälften av riset mot mathavre. Det blir en god och nötaktig smak på ditt ris då och kontrasten blir inte lika stor.
Comments powered by CComment