Har du hört talas om telomerer men vet inte riktigt vad det är eller vad de gör för dig? Det tänkte jag helt kort försöka beskriva den här veckan. Det blir ingen djupdykning alltså, men jag länkar längre ner om du vill läsa lite mer själv.

Telomerer är det som sitter längst ut på våra kromosomer, på ändarna. En del forskare liknar dem vid den där lilla plastbiten som sitter längst ut på skosnöret. De styr våra cellers förmåga att dela sig och är då alltså viktiga för våra kroppars förmåga att reparera sig och är förknippade med åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Med åren och åldrandet ”slits” telomererna ner, men även stress, rökning, en dålig eller sämre livsstil med sämre mat och stillasittande gör så att de här förkortas tidigare. Och de vill vi ha långa! Korta telomerer hänger helt enkelt samman med att vi dör i förtid.

Vad kan hjälpa till att hålla dem långa?

Ja livsstilen är ju den centrala punkten här då. Motion är A och O. Men även att hålla stressen i schack är en god idé, och så kosten naturligtvis.  

Om vi börjar med kosten; det har i forskning visat sig att  en kost som innehåller baljväxter, tång, frukt och 100 % fruktjuicer, mejeriprodukter och kaffe har en positiv inverkan på telomerna. Det som visat sig minska telomerlängden är alkohol, rött och/eller bearbetat kött och sockersöta drycker. Det här med sockersöta drycker är intressant tycker jag, allra helst då det visat sig att sockerhaltig mat inte hade samma förkortande effekt och att byta ut sockerhaltig dryck (som läsk, energidryck, fruktsmaksatt dryck och sportdrycker) mot 100 % fruktjuice hade positiv effekt.  Får jag göra en egen gissning här (tjejer får också ”killgissa” va?) så kanske det har att göra med mängden och hastigheten av socker som tas upp i kroppen när man dricker exempelvis saft eller läsk? Äter man något med sött i så klarar man inte av att äta samma mängd socker som man faktiskt får i sig när man dricker, dessutom klarar kroppen av att ta emot den mängd som kommer långsammare via det vi äter (om vi inte har diabetes naturligtvis). Men som sagt, det är bara min gissning och jag är ingen forskare.

Även inom forskningen på telomerer har medelhavskosten visat sig ha en stor positiv inverkan.

Motionen; att helt enkelt bryta stillasittande har en positiv effekt på telomerer. Och det är nog så att de forskningsresultat som redovisas oftast handlar om personer som är kraftigt överviktiga eller lider av fetma samt är mycket inaktiva, som efter att ha fått ”recept” på att röra sig får en förlängning av sina telomerer. Det jag undrar över då är ju hur ser det ut hos en person som rör sig normalt mycket, alltså de här 7000 stegen per dag man minst bör komma upp i, och hur ser det ut för en person som motionerar väldigt mycket? Det jag kunnat läsa mig till så här långt visar att den som tränar mycket har längre telomerer än den som inte rör sig alls (surprise!) och att löpning har den mest positiva effekten. Dock verkar det som att senare forskning visat på en snabbare nötning på telomererna och därmed ett snabbare biologiskt åldrande hos de som uthållighetstränar på en hög nivå. Vardagsmotionen verkar ha en stor positiv effekt, så att fortsätta med 30 minuters promenader varje dag är nog ingen dum idé.

Stress och telomerer; Om jag förstått det hela rätt så finns det inte tillräcklig forskning kring just teleomerer och stress ännu för att dra några riktiga slutsatser. Men det man sett är att telomererna verkar som mediatorer (alltså bärare eller överförare) och att stresshormoner har en koppling här. Långvarig negativ stress vet vi påverkar oss och leder till sjukdomar, framtiden får alltså utvisa om det även förkortar våra telomerer och gör att vi dör i förtid av förtidigt åldrande – vilket inte låter helt osannolikt tänker jag.

Slutligen:

Det är inget nytt under solen att vi bör tänka till över hur vi äter, rör på oss och hur vi ska undvika stress. Skillnaden nu är väl att man kan se ner på cellnivå hur vårt levnadssätt eller livsstil faktiskt påverkar oss, och det är hur spännande som helst tycker jag!

Länkar:

Stress och telomerförkortning

Minskat stillasittande kan ge längre telomerer

Telomerreglering genom nutrition

Den sista länken blir till ett recept med sötpotatis som jag bara älskar!

Rostad sötpotatis med fetaost och kikärter.

Comments powered by CComment