Nu har Livsmedelsverket kommit ut med förslaget om hur deras uppdaterade kostråd som kommer ut i början av nästa år kommer att se ut. Och det har säkert inte undgått dig heller att rekommendationerna vad gäller kött krympte betydligt från förra rekommendationen. Från tidigare max 500 g / vecka till 350 g / vecka och jäklar det blev ramaskri ute i fitness-världen. Hahaha, förlåt men jag kan inte låta bli att skratta! Mycket oprofessionellt av mig, jag vet, men jag kan inte låta bli att tycka det blir så otroligt skruvat då det enbart plötsligt handlar om ”rätten” att äta kött som vi behöver. Ingen i fitness-världen (åtminstone inte de jag följer. Ja jag följer andra också för att få olika perspektiv på mina egna kunskaper) hänvisar längre till att välja svenskt och ekologiskt kött, utan det fokuseras enbart på hur lågt ställd den här rekommendationen blev satt. Men för sjutton, det är en REKOMMENDATION inget lagförslag!! Du och jag är fria människor här i Sverige och får avgöra själva vad vi tycker känns bäst för oss, både hälsomässigt som etiskt. Och för alla som tycker det är svårt att avgöra själv vad som är bra och nyttigt, följ Livsmedelsverkets rekommendationer, de skadar dig definitivt inte och de tar höjd för vår gemensamma miljö ordentligt den här gången. För det finns så många fler och ännu viktigare aspekter än den egna hälsan till att välja mindre mängd kött och då tänka till på varifrån det kommer och hur det är uppfött. Miljön är en och djurens levnadssätt innan slakt en annan, och med tanke på hur djuren får leva innan slakt kommer vi in på den viktigaste aspekten av alla enligt mig;
Antibiotikaresistens
Att antibiotikaresistensen ökar med skrämmande steg är det märkligt tyst om. Visst det poppar upp i nyheterna ibland och då har det mest handlat om att läkare inte ska skriva ut antibiotika i onödan. Och det är ju riktigt. Men att våra val kring att äta kött som är massproducerat, mestadels inomhus, där djuren då riskerar att bli sjuka och får antibiotika, många gånger i förebyggande syfte eftersom när man lever tätt inpå varandra sprids smittor lätt, det glöms bort eller väljs bort. Visst, här i Sverige är det ”eftertanke” och reglerat hur mycket djuren ska få antibiotika, men det innebär inte att de inte får det i onödan i alla fall. I slutänden är det vi som inte kan använda antibiotikan då vi ser till att öka mängden uppfödningsdjur eftersom vi skriker efter protein från djurriket. Det här är ju precis som med sojan när det uppdagades att sojan skövlade regnskog då det skulle bli foder till våra djur här. Om man ger djuren ett naturligt liv i det fria håller de sig mätta, håller våra marker och naturliga artrikedom vid liv och vi kan äta bra och gott kött med rent samvete dessutom. Minska din egen mängd kött bara och välj då ekologiskt. Svårare än så behöver det inte vara. Och framför allt, gå inte på att köpa billigt utländskt kött, välj svenskt och mer än gärna ekologiskt. Välj även med fördel viltkött, där finns ingen antibiotika i köttet, garanterat!
Jag vill precis som i tidigare inlägg tala om att jag inte alls är för att alla ska bli vegetarianer eller veganer. Nej, jag äter också kött, men jag gör det med en större eftertanke nu än tidigare. Jag väljer att använda mig av ekologiskt kött och i mindre mängd även när jag äter det. Vi behöver protein och järn för att våra kroppar ska fungera, läka o s v optimalt, men det sätt som oftast används för att producera köttet ÄR inte hållbart!
Här är länken till ett tidigare inlägg här på Kost & själ som ger lite tips om just hur du kan minska din köttkonsumtion utan att avstå helt från kött.
Jag avslutar som vanligt med ett recept tänker jag, ett recept med kött och som är gott nu när höstrusket smugit sig på oss.
Chili con carne med kidneybönor 4 port. Tar cirka 1 timma på spisen.
Du behöver:
· 1 gul lök
· 2 vitlöksklyftor
· 2 morötter, stora
· 1 bit rotselleri (tänk dig cirka ¼ rotsellerihuvud)
· 1 purjolök
· 1 röd och 1 gul paprika
· 400 g grytbitar av nöt eller fläsk
· 3 msk olivolja
· 2 tsk malen spiskummin
· 2 tsk paprikapulver
· Chiliflakes efter smak
· 1 tetra/burk krossade tomater
· 3 dl vatten (kanske mer under koktiden)
· 2 msk tomatpuré
· Salt
· 1 tetra/burk kidneybönor
· 1 liten burk majs
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök. Tärna löken och hacka vitlöken. Skala och skär morötterna i skivor, skala och skär rotsellerin i små tärningar. Skölj och ansa purjolöken och skär den i fina strimlor. Skär paprikorna i mindre bitar.
2. Skär köttet i 1 cm stora tärningar. Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn köttet runt om. Lägg i vitlök och lök. Tillsätt kryddorna och fräs under omrörning tills löken är mjuk.
3. Lägg i grönsakerna och blanda väl. Tillsätt tomaterna och 3 dl vatten. Rör ner tomatpuré, salta och blanda väl. Lägg på locket och låt alltsammans puttra 1 timma. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten och eventuellt får du hälla på lite mer vatten om du tycker det ser ut att försvinna för mycket vätska. Ett tips är att istället för att koka på spisen ställer du in grytan i ugnen på 175 ° och låter den stå där ett par timmar. Det bränner inte fast och blir mycket mustigt och gott.
4. Låt kidneybönorna rinna av och skölj dem med kallt vatten. Låt även majsen rinna av. Häll ner bönor och majs i grytan och hetta upp igen. Smaka av med salt och chiliflakes.
Visste du att: nötkött är en bra källa till zink, som behövs för att vårt immunförsvar ska arbeta så effektivt som möjligt och är viktigt när kroppen ska läka sår. Din kropp kan inte lagra zink och tillför du inte ständigt zink så kan bristtillstånd uppstå. En eventuell zinkbrist märker du genom att du exempelvis kanske har små sår som inte vill läka, eller om du ständigt är lite småförkyld.
Vill du att jag skriver lite fördjupat om olika mineraler, vitaminer o s v? skriv i så fall här nere under kommentarer, annars känns det onödigt att köra fördjupningar om inte intresse finns.
Comments powered by CComment