Den här veckan tänkte jag inte orda om så mycket egentligen utan lyfta fram tre grödor som är i säsong just nu och som är lite extra bra för vår hälsa. Tomater lyfts oftast fram som en supergröda och det kan jag bara å det varmaste hålla med om, men just tomater har det redan skrivits spaltmeter kring så jag hoppar över det känner jag. 

Äpple

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, det uttrycket har du säkert hört förut. Och det är faktiskt ett uttryck som det ligger en hel del sanning i. Det har i undersökningar visat sig att äpplen kan hjälpa till och skydda mot cancer, astma, minnesförändringar när vi åldras och hjärt-kärlsjukdom. Det beror förmodligen på att de är rika på olika polyfenoler som vi sedan tidigare ju vet har en skyddande effekt.

Med tanke på hur fiberrika äpplen dessutom är blir de en suverän fiberkälla, vilket gör underverk för vår matsmältning. Fibrerna hjälper dessutom till att behålla mättnadskänslan lite längre. Och äpplen är toppen för en hälsosam tarmflora då den ”matar” de goda tarmbakterierna. Fibrerna och antioxidanterna i äpplen hjälper till att hålla ordning på kolesterolet, vilket då har en främjande effekt på hjärta och kärl. 

Dessutom ska vi inte glömma bort vitaminerna i äpplen. Bland annat innehåller de vitamin C, vilket hjälper till att stärka immunförsvaret och just immunförsvaret skyddar ju oss mot infektioner av olika slag. Exempelvis kan du hjälpa till att mota vinterns förkylningar och hålla dig lite friskare kanske med hjälp av ett äpple om dagen.

Äpplet innehåller olika naturliga sockerarter och det i kombination med det höga fiberinnehållet hjälper de till att hålla blodsockernivåerna stabila. Och det är ju värdefullt när du vill undvika sockersug som annars kommer efter en blodsockerdipp. Vill du hålla en jämn blodsockernivå under dagen är alltså ett äpple ett toppen mellanmål.

Visste du att i ayurvedan rekommenderas det att vi startar dagen med ett kokt äpple på fastande mage? Jo, det är bra för personer som har lite problem med en trög mage exempelvis då det aktiverar tarmarna. Det ska även vara bra för alla som har en lite trög ämnesomsättning, och då syftar det inte till personer med sköldkörtelproblem antar jag, utan inom ayurvedan tillhör vi olika kroppstyper (är det lättast att översätta doshor med tror jag), vata, pitta eller kapha. Och den sistnämnda har ofta en trögare ämnesomsättning. Men det kokta äpplet syftar också till att göra en skonsam och bra start på dagen för magen. Enligt ayurvediska läran ska man äta det här kokta och avsvalnade äpplet på fastande mage och sedan vänta minst en halvtimma innan man äter något mer. Jag har provat och det är faktiskt en fin start på dagen och med det kokta äpplet blev det inte lika syrligt som när man äter ett rått äpple rakt av. Det är inte otäckt eller äckligt, men inte supergott heller ska jag väl erkänna. Det funkar helt enkelt bara.

Recept

·      1 äpple, skuret i klyftor. Egenodlat eller det du vet inte är besprutat behöver du inte skala, men har du ett som kommer från utlandet bör du skala det först. 

·      Hel kanelstång eller stjärnanis, eller några hela nejlikor

Koka upp vattnet och den krydda du valt. Lägg i äppelklyftorna och koka under några minuter. Det går ganska fort, de äpplen jag kokat så här var klara på cirka 4-5 minuter. Låt äpplet svalna av, eller kallna helt innan du äter det. 

Lök 

Lök odlades i Kina redan för 3000 år sedan och har således en sjujäkla testperiod vad gäller hälsoeffekter bakom sig. 

Det som ger alla olika löksorter den typiska smaken och doften är olika bioaktiva ämnen, som exempelvis allicin, alliin, diallylsulfid, vilka innehåller svavel. Det är svavlet som ger vitlök den speciella doften till exempel. Man tror att det är de här svavelföreningarna som ligger bakom många av de olika hälsoeffekter som lök faktiskt har. Framför allt vitlök har ju lyfts fram då det har visat sig att den bidrar till både skydd och behandling av cancer och hjärt-kärlsjukdom. Vitlöken har en lätt sänkande effekt av blodtrycket och kolesterol. 

Lök är också en god källa till selen, en flavonoid som heter quercetin och till kostfibern inulin. 

Oavsett vilken slags lök du väljer att använda så innehåller de massor av antioxidanter och eteriska oljor som stärker ditt immunförsvar och håller igång matsmältningen. De eteriska oljorna hjälper dessutom till att stärka upp och hålla luftvägarna fria från bakterier och virus, vilket också är bra i dessa förkylningstider.

Dessutom räcker det med små mängder lök varje dag för att få de här hälsobringande effekterna. Och att få i sig lite lök varje dag är inte svårt med tanke på alla olika sorter det finns. Välj exempelvis att strimla ner en salladslök i dagens sallad du har till huvudmåltiden. I matlagningen kryddar du med gul lök och vitlök kanske. Prova dig fram bland de olika löksorterna och leta nya användningsområden. 

Recept

Ugnsbakad purjolök istället för exempelvis potatis, har du provat det? Jag länkar här till ett recept av Siri Barje på köket.se Ugnsbakad purjolök

Rotfrukter

Vilken rotfrukt du än väljer så är den en rik källa till bland annat kalium och kostfibrer. Alla rotfrukter är färgrika, mättande och goda. Eftersom de är lättodlade även i vårt kärva klimat och går att lagra länge, är de dessutom ett billigt livsmedel. Den rotfrukten som är flitigast använd av människor är nog ändå moroten. Och det är ju inte så konstigt eftersom morötter är enkla att odla själv, de är goda, billiga att köpa, har fin färg när du vill få färg på en måltid och kan användas både rå som tillagad. Men det finns som sagt massor av olika rotfrukter och de är alla nyttiga och bra och dessutom billiga i säsong.

Jordärtskocka tillhör den rotfrukt (eller rotgrönsak för vän av ordning) som ligger högst vad gäller innehåll av kalium och fibrer. Fibrerna som den innehåller är mest av sorten inulin, en fiber med probiotiska egenskaper, vilket är anledningen till att somliga får problem med gaser i magen av jordärtskocka. Men det finns sätt att undvika detta på. Exempelvis kan du när du kokar jordärtskockor tömma av kokvattnet och byta det ett par gånger under koktiden. 

En annan rot som man kanske inte tänker på som just det är rädisa. De är mycket kalorisnåla, men innehåller kostfibrer och är rika på vitamin C. Rädisor är bland det enklaste att odla själv. Det går att odla på exempelvis balkongen i en stor kruka. Har du provat inomhus i kruka får du mer än gärna tala om ifall det fungerade. Jag har själv inte provat men länkar här till Prepping och odling 

Prova gärna att riva eller finstrimla rädisor att ha i en variant av tzatziki, vilket är toppengott till exempelvis fisk. 

Recept

Rotsaksgratäng 4 port.

Comments powered by CComment