Laga nyttigt – tips och råd: snabba och nyttiga luncher
Den här veckan är det dags för ett Tips och råd avsnitt igen tänkte jag.
Visst kan det ju vara så ibland att lunchlådan ska med till jobbet, men under helgen har det varit en massa annat så ingen överbliven mat har blivit. Vad gör du då? Det bästa är att alltid ha ett litet förråd med nödvändiga varor hemma tänker jag, vilket även är bra i preppingsyfte – dubbelt upp alltså. Det är lätt att slinka in och köpa en färdig sallad eller smörgås i affären, men det är många gånger onödiga pengar, du har förmodligen redan något snabbt att plocka ihop av hemma.
Ha t ex alltid en burk med tonfisk i skafferiet, eller en burk med makrill i tomatsås. Har du stek någon gång, se till att frysa in bara ett par skivor, då har du till en snabb och matig smörgås vid just ett sånt här tillfälle då du behöver ha en snabb men mättande lunch. Även en ensam pannbiff/vegoburgare är toppen att ha i frysen till den dagen du ska göra en matig lunchmacka. Och något som jag sagt till mina barn är jättebra att ha hemma (i frysen om det blivit några över ex) är tortillas. Du kan göra massor med gott och bra av tortillas, använd dem helt enkelt istället för tunnbröd eller ha dem som pizzabotten.
Något annat som är toppen att ha i kylen är veckosallad (recept kommer längre ner). Den äter du en klick av innan huvudmåltiderna för att hjälpa till att dämpa blodsockersvängningarna, då den innehåller grova grönsaker. Men den fungerar även fantastiskt bra att göra en snabb cole slaw av, eller som här att använda som mättande bas till en vad-du-har-hemma sallad.
Så vad kan vara en snabb och nyttig lunch?
En smörgås kan faktiskt vara ett riktigt bra lunchalternativ, allra helst om du gör den själv så att du kan styra sorten av bröd och även vad du lägger på smörgåsen.
Annars är olika sallader toppen att slänga ihop och de kan bli riktigt goda och matiga utan att behöva köpa dyra plocka-ihop- sallader i affären.
Och så kommer vi in på tortillas nu då – de är utmärkta att använda som tunnbröd och göra matiga tunnbrödsrullar med. Bara fantasin (ok då, kylen också kanske) sätter gränser för vad du har i den.
Ha alltid en tetra eller burk färdig soppa hemma. Det är en så suverän lunchräddare när du inte har hunnit fixa något. Bara att hälla över i en matlåda som sedan micras på jobbet. Och även här kan tunnbrödsrullen komma väl till pass som komplement till soppan.
Smörgås
Ta ett grovt bröd med mycket hela frön i, gärna en s k brödbulle så att du kan göra som en ”hamburgare” – kom ihåg, det här ska vara näringsrik energi som räcker fram över e m jobb också. Här kommer veckosalladen in första gången: blanda en klick av salladen med en tesked majonnäs eller naturell yoghurt. Krydda med lite cayenne och lite flingsalt. Det här blir grunden i din smörgås. Nu kanske du har en stekskiva kvar, eller något annat som överbliven lax eller annan fisk du kan lägga på. Kläm ihop till en hamburgare och slå gärna lite plastfolie eller bivaxduk runt, det blir lätt lite kladdigt när man ska äta annars. Ta gärna med en grönsak och frukt att ha som tillbehör eller som snacks vid behov under dagen (ett äpple och en morot till exempel).
Nästa smörgås blir ”tänk som danska smörrebröd”. Ha en stor och matig skiva bröd i botten. Lägg den redan nu i en burk. Jag brukar lägga tvärtom så att jag använder burkens lock som tallrik och sätter burken som en tårtkupa över. Funkar super! Bred på mosad avocado, eller smör, eller majonnäs, ja vad du vill ha på brödskivan först. Sedan lägger du på en knippe sallad, lite skivad tomat, och sedan gärna något matigt pålägg, som en stekt fiskbit, eller köttbit, tonfisk, ja du fattar grejen något med protein helt enkelt (funkar med ett kokt ägg också). Toppa gärna med picklad rödlök eller smörgåsgurka eller liknande. Lite dressing av valfritt slag är jättegott här – ex remouladsås om du har fiskpålägg, tzatziki om du har kött o s v, dock rekommenderar jag att du tar dressingen i en burk vid sidan av så att du kan ringla över när du ska äta, det blir lite väl saggigt annars kanske.
Några goda salladsförslag
Här kommer veckosalladen in igen. Använd den som bas i den sallad som du nu ska plocka ihop. Ta sedan andra salladsblad, eller babyspenat, vad du nu har hemma och lägg i burken med veckosalladen. Lägg gärna lite tomat, gurka och kanske lite salladslök i den här grunden. Sedan är det bara att plocka ihop vad du har hemma. Några goda förslag:
· Blanda salladen med tonfisk, oliver och haricots verts/gröna bönor. Gör en dressing av 2 finhackade anjovisfiléer, 3 msk olivolja och 1 msk vinäger som du häller över salladen.
· Coleslaw av veckosalladen, eller om du gör av finstrimlad vitkål och grovt riven morot, skivad salladslök och grovt riven smakrik ost. Krydda med svartpeppar, en skvätt apelsinjuice och blanda med lite majonnäs. Det räcker så klart inte att enbart ha Coleslaw till lunch, men du har kanske någon pannbiff, korv eller något annat som du kan tänka dig att äta till. Hitta på något kul och gott som du kanske inte skulle tänkt på annars av vad du har hemma.
· Finstrimla rostbiff eller smörgåsskinka, finstrimlad basilika, sköljda och avrunna vita bönor på burk/tetra och blanda i salladsgrunden. Blanda ihop lite pesto och citronjuice som dressing till det här.
· Parmesansallad: blanda flera olika sorters sallad om du har. Blanda ner finstrimlade basilikablad, tärnad tomat, urkärnade svarta oliver, en tunt skivad röd lök. Blanda majonnäs (vill du använda lättmajonnäs gör du det), finriven parmesan och citronjuice till en dressing som du häller över salladen när du ska äta. Ett gott och mjukt fullkornsbröd blir bra till den här salladen.
Veckosallad: 8 port
Ingredienser
400 gram vitkål
2 st medelstora morötter
1 röd paprika
1 purjolök
0,5 dl vinäger (gärna äppelcidervinäger)
0,5 dl rapsolja
1tsk salt med jod
1msk honung
0,5 tsk svartpeppar
Gör så här:
1. Finstrimla vitkålen, grovriv morötterna, strimla paprika och purjolök. Lägg allt i en bunke med lock.
2. Koka upp vinäger och rapsolja med honung, salt och peppar. Slå dressingen över salladen och rör om. Ställ i kylskåp och låt mogna.
Salladen håller ungefär en vecka i kylskåp.
Comments powered by CComment