Ett virrvar av grönsaker

 

 

Nu är det verkligen högsäsong för frukt, bär och grönsaker och det är ibland ett digert jobb att ta hand om allt och kanske framför allt att komma på vad man ska göra av allt. Även om du inte har möjlighet eller lust att odla själv finns det massor av frukt och grönt på torget eller i affären som bara väntar på att bli till en massa gott. Så den här veckan tänkte jag inte prata en massa utan istället dela lite recept på vad jag brukar gilla att göra med frukt och grönsaker för att bevara det som inte används nu till vintern.

Plommon:

Massor med plommon nu och visst är de godast att äta precis som de är. Men lite vill man kanske bevara till vintern också.

Kinesisk plommonsås

·      500 g plommon, delade och urkärnade

·      1 syrligt äpple, urkärnat och skuret i bitar

·      1 röd chili, urkärnad och skuren i strimlor

·      100 ml risvinäger

·      1 vitlöksklyfta, hackad

·      1 tsk five spice krydda

·      150 g ljust muscovadosocker

·      1 dl vatten

Gör så här:

·      Lägg plommonen, äpple, vinäger, chili, vitlök och five spice i en stor kastrull med 1 dl vatten. Koka upp det hela och lägg sedan på ett lock. Sjud cirka 20 min tills frukten har mjuknat och mosat sig.

·      Pressa fruktmassan genom en metallsil och försök att få med så mycket fruktmassa som möjligt.

·      Tillsätt socker och rör om tills det smält ner. Koka sakta i 5 minuter.

·      Häll upp på steriliserade flaskor med antingen snäpplock med gummiring eller skruvlock. Förslut och sterilisera gärna flaskorna genom vattenbad (eller hur du brukar göra). Osteriliserade håller de sig i kylen cirka 6 mån oöppnade.

Frys in 500 g plommon i en påse för att göra en ny sats plommonsås under vintern.

Plommonpaj med mandelmassa:

Pajdeg:

·      3 dl glutenfri mix eller vetemjöl

·      125 g smör/margarin, vilket du föredrar att använda

·      0,5 dl florsocker

·      1 krm flingsalt

·      1 stort ägg

Fyllning:

·      300 g plommon

·      200 g mandelmassa

·      2 msk limejuice

·      3 ägg

·      2 dl creme fraiche

·      2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

·      Mixa samman mjöl, smör, flosocker, salt i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa ihop till en dag. Slå in degen i lite plastfolie eller en plastpåse och lägg den i kylen någon halvtimma. Sätt ugnen på 225°.

·      Tryck ut degen i en pajform och förgrädda mitt i ugnen i 10 min. Ta ut och sänk ugnen till 200°.

·      Halvera plommonen och kärna ur dem. Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop ägg, creme fraiche, vaniljsocker och limejuice. Häll smeten i pajskalet.

·      Tryck försiktigt ner de halverade plommonen i formen. Grädda pajen i cirka 35 min, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna före servering och servera den då gärna med lättvispad grädde.

Pajen går även bra att frysa.

Grönsaker

Oavsett om du odlar dina grönsaker själv eller köper dem så finns det en viss tillfredsställelse i att tillaga och förvara allt det goda till kommande kalla tider.

Grönsaksröra/sopp- eller grytbas

En storfavorit för mig är att ta av olika grönsaker jag har tillgång till och koka ihop en grönsaksröra som sedan går att använda i alla möjliga sammanhang. Fint mixad använder jag den istället för pizzasås när jag gör hemgjord pizza.  Annars är den toppen att använda i höstens och vinterns olika grytor eller helt enkelt göra en soppa på basen. Till soppa så brukar jag plocka fram stavmixern för att få soppan slät. Men det är en smaksak!

Du använder helt enkelt det du har, men den största mängden utgörs av olika tomater (eller en tomatsort om du har det).

·     500 g tomater, eller den mängd du önskar använda dig av.

·      Lök, valfri sort av gul, röd, purjo, eller vad du har att tillgå.

·      Vitlök, minst 3 klyftor.

·      Blandade grönsaker i säsong. Just nu använder jag mig av aubergine, squash i olika varianter, skärbönor, paprika.

·      Chili om du har, men inte i så stor mängd, kanske enbart 1 urkärnad och strimlad beroende på styrka naturligtvis, då tanken är att det här även ska fungera som bas till milda soppor m m.

·      Äppelcidervinäger, salt och peppar. Honung. Gärna lite färska örter, typ timjan, rosmarin m m. 

Jag gör så här:

·      Jag börjar med att skala (om det är något som behöver skalas), kärna ur och skära upp allt i mindre bitar. Hur stora eller små avgör du själv, tanken är att det här ska koka sönder i alla fall.

·      Hetta upp olja i en lagom stor gryta och börja fräsa alltsammans på medelvärme, tillsätt någon dl vatten. När det börjar koka så drar du ner värmen vid behov och rör om. Lägg på ett lock och låt sjuda en liten stund. Rör om då och då så att det inte bränns i botten.

·      När det mosat sig så häll i ungefär 0,5 dl äppelcidervinäger, lite beroende på hur stor mängd du gör förstås, du avgör vinägermängden själv här egentligen. Rör om och hacka ner lite färska örter i grönsaksröran. Smaka av med salt, peppar och honung. Ta bort från värmen och låt svalna.

·      Jag brukar hälla över den här röran/basen i fryspåsar när den kallnat, eftersom det då går att få riktigt platta paket i frysen. Avgör själv hur stor mängd du vill ha i påsarna. Jag brukar tycka att 2 - 3 dl är lagom mängd. Dessutom är det enkelt att klippa upp en påse från frysen och klämma ut ett halvtinat innehåll direkt i en gryta eller skål.

Fylld chili

En riktigt stor favorit här är färskostfylld chili, som jag gjort sedan vi första gången fick en jätteskörd av de vackra chilisarna Jamaican Bell. Jag brukar göra en stor sats fyllda och de som inte kommer att användas till den stundande måltiden stoppar jag i frysen (otillagade). Sedan är det bara att ta ut de man behöver och antingen stoppa in i ugnen på 225° tills de börjat få lite färg, annars lägger du dem på grillen och har som tillbehör till grillmiddagen. 

Du behöver:

·      Chili av en sort som inte är så stark, gärna som är lite åt det runda hållet. Jamaica Bell är toppen till det här tycker jag.

·      Färskost av Philadelphia typ. Jag brukar använda en naturell sort som jag om jag vill har ner lite färska örter i, typ timjan, rosmarin o s v. Men eftersom chilin smakar i sig är det inte nödvändigt med något annat än en naturell färskost egentligen.

Gör så här:

·      Skär av toppen på chilin och ta ur kärnorna med en tesked.

·      Fyll sedan med den färskost du valt. Antingen lägger du dem i en burk med lock och fryser in, eller också får de nu bli ett läckert tillbehör till maten.

Chili i vinäger

Vissa år blir ju chiliskörden extremt stor och i år är ett sånt är. I alla fall här. Torkad chili funkar ju alltid om man vill bevara den länge, likaså att hacka upp och frysa in i burkar. Men det finns en variant till som jag faktiskt föredrar och som jag har stor användning av under vintern – chili i vinäger. De tar du upp och sköljer av och så använder du dem på samma sätt som färsk chili.

Du behöver:

·      250 g blandade chilisar

·      300 ml vinäger, vitvin eller äppelcidervinäger.

·      6 vitlöksklyftor, skivade

·      2 msk korianderfrön

·      3 lagerblad

·      1 kvist rosmarin

·      4 msk strösocker

Gör så här:

·      Stick chilisarna med en tandpetare. Koka upp en kastrull med vatten och lägg i chilin, låt koka 1 minut. Häll av och skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.

·      Häll vinäger i en kastrull, tillsätt korianderfrön, vitlök, lagerblad och socker och låt alltsammans sjuda försiktigt tills sockret löst upp sig och det hela nästan kokar.

·      Ta en steriliserad glasburk och packa ner chilin i den. Stoppa ner kvisten med rosmarin med chilin. Häll över lagen och se till att kryddorna i lagen finns med i burken.

·      Sätt på ett lock och förvara i kylen. Håller åtminstone 6 månader i kylen.

Sweet chilisås

En favoritsås som går att använda som smaksättare till så himla mycket är ju sweet chilisås. Och det är inte alls svårt att göra en egen.

Du behöver:

·      5 färska chilifrukter, kärna ur en del av fröna så att det inte blir för starkt. Ev kan du byta ut 2 chili mot en mindre paprika om du vill ha en mildare sweet chili.

·      1 vitlöksklyfta

·      0,5 dl ättika 12%

·      1 dl vatten

·      1 dl strösocker

·      2 tsk potatismjöl + 1 msk vatten

Gör så här:

·      Mixa chili och vitlök snabbt i en matberedare så att det blir finhackat, men inte mos.

·      Lägg chilihacket, vatten, ättika och socker i en kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen till medel och låt det hela koka ihop i 10 minuter. Smaka av med salt.

·      Rör ihop potatismjöl och vatten till redningen. Tillsätt sedan redningen i såsen under omrörning. Koka upp och låt den sjuda tills den tjocknar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments powered by CComment