Det mäktiga andetaget.
Tänker du någon gång på din andning? Oftast sker det när vi exempelvis springer och blir andfådda eller av någon annan anledning får lite svårare att dra in luft i lungorna. Men det är inget du tänker på varje dag, eller hur?
I genomsnitt tar vi runt 20 000 andetag per dag. Det är något som sker av sig självt och varje inandning ger dig nytt syre som går ut i cellerna och för varje utandning kommer koldioxid ut. Under en dag andas du faktiskt ut runt 2,3 kg koldioxid.
Kroppen är dessutom gjord så att en stor del av reningsprocessen i din kropp sker via lungorna och andetagen. Tänker du så här så helt plötsligt finns det en konkret anledning till att sluta röka och att tänka sig för när du är i närheten av förorenad luft på ett eller annat sätt, eller hur?
Men din andning kan vara så mycket mer än att rena kroppen och tillföra syre till cellerna på. Ditt andetag, som du alltid har med dig, kan också vara ett stort verktyg när tillvaron håller på att stressa ihjäl dig. Du som fött barn vet kanske också hur stor nytta du kan ha av att ta hjälp av ditt andetag.
Om du praktiserar yoga och/eller meditation är det här inget nytt. I båda dessa (yoga räknas förresten som en rörelsemeditation) använder du just din andning som ett redskap, för att kroppen ska hitta ett lugn och för att du ska klara av att genomföra vissa övningar.
Andningen talar tydligt om hur du eller någon annan mår. Ett lugnt, djupt och jämnt andetag visar på avslappning, medan ett snabbt och ytligt andetag kan tyda på stress eller smärta. Det bästa med att du blir medveten om din andning är att du kan då medvetet lugna nervsystemet vid behov.
Idag då alltfler går in i den berömda, eller snarare ökända ”väggen” eller får stressrelaterade sjukdomar, pratas det allt oftare om vikten av att börja meditera eller mindfulness och att göra andningsövningar. Sedan blir det inte mer med det än att ansvaret läggs över på individen och det är individen som själv ”bär skuld” för sitt eget mående. Och lite rätt är det ju, det är ju enbart en själv som slår dubbelknut på en själv för att arbetsgivaren ska bli nöjd och ibland även för att jobbet ska behållas. Och det är ju bara du som individ som hittar tillbaka till ett mer välmående igen, ingen annan kan må åt dig. Men jag tycker att arbetsgivaren har ett stort ansvar här, se till att inte bara prata om vikten av de här bitarna, utan implementera dem i det dagliga arbetet. Likväl som en friskvårdspeng delas ut och förväntas användas av arbetstagarna, så inför en stund mitt på dagen då några medvetna andetag ska tas. Telefoner ska stängas av och inga datorer ska blinka med nya meddelanden. Den stunden ska vara lugn, tyst (kanske med behaglig meditationsmusik) och avsättas till kanske vägledd andningsövning. Det räcker med 10 minuter, sedan vågar jag lova att resten av dagens arbete kommer att gå i ett mer övervägt och mer genomtänkt stil. Och du som nu säger att det där är bara flum, det kan man inte tvinga på folk under arbetstid. Helt rätt, man varken kan eller ska tvinga någon till någonting. Men man kan erbjuda att prova, helt fördomsfritt, och enbart efter det kan du säga om det är bra eller dåligt.
Under den meditations- och mindfulnessinstruktörskurs (vilken lång mening!!) jag gått nu fick jag höra ett talesätt som jag bara älskar och som hamnat på min vägg, det säger faktiskt allt om vad meditation och lugnande andning ger och handlar om:
Quiet the mind, and
the soul will speak.
Så, idag blir det inget recept på mat som jag ofta avslutar mina inlägg med, idag blir det ett par korta andningsövningar som du gärna kan prova.
Den första och den som jag alltid gör allra först i min (numera) dagliga meditation på 10 minuter, handlar om växelvis näsborreandning (Nadi Shodhana på sanskrit). Den balanserar hjärnhalvorna och är en teknik som jag tycker känns mer påtaglig och lättare att börja med.
· Sitt ner i en bekväm position. Antingen på golvet med korslagda ben, men du kan även sitta på en stol. Väljer du stolen så sitt en bit fram på stolen så att fötterna tar stöd mot golvet och du sitter rak, men inte spänd i ryggen.
· Placera vänster hand på vänster knä.
· Andas in och ut djupt och lugnt en gång.
· Använd höger hands tumme för att stänga höger näsborre.
· Andas in djupt genom vänster näsborre.
· Stäng vänster näsborre med lillfingret på höger hand.
· Andas nu ut genom den nu öppna högra näsborren.
· Andas in genom höger näsborre och stäng den sedan.
· Andas ut genom den vänstra näsborren nu.
· Detta är en cykel som du gör 10 ggr.
· Efter 10 ggr sitter du lugnt kvar och känner efter hur det känns i näsan nu när du andas in och ut, i eget lugnt tempo. Hur känns det i kroppen? Iaktta bara och försök inte ändra på något, bara konstatera. Slut gärna ögonen en stund när du känner efter, eller titta med ”dagdrömmarblick” snett ner i golvet. Sitt så här så länge du kan och vill, bara var i din egen kropp en stund och bli medveten om just dig själv i din egen kropp och ditt andetag – nu har du mediterat en stund och det var varken svårt eller flummigt, eller hur?
Nästa andningsövning är en som du bland annat kan ta till om du känner dig jättestressad och inte kan tänka klart längre.
· Ta ett par medvetna djupa andetag.
· Nu drar du in ett andetag genom näsan under tiden som du räknar långsamt till 3.
· Håll andan ett kort ögonblick och släpp sedan ut luften genom halvt öppna läppar i en långsam suck, en utandning som ska ske under tiden du långsamt räknar till 5.
· Det här upprepar du så många gånger du känner att du behöver, fram till att din kropp börjar slappna av.
· Den här andningen påverkar ditt parasympatiska nervsystem och talar om för din kropp att ”faran över, nu är det dags att slappna av”.
Comments powered by CComment