Idag vet vi alla att vår köttkonsumtion är alldeles för hög, både för klimatets skull, men även vad det gäller exempelvis risken för tjocktarmscancer och andra läskigheter. Diskussionerna för och emot går fortfarande höga och det låter ofta som om vi MÅSTE tänka antingen svart eller vitt, äta kött eller helt låta bli, annars går vi och jorden under. Men är det så? Nej, inte enligt mig i alla fall och nu understryker jag att det här är enbart mina tankar kring det hela. Jag anser att både hälsan och klimatet kan tjäna på att vi alla enbart lär oss att halvera köttmängden och kanske på sikt välja en eller ett par dagar i veckan som är helt köttfria. Dessutom kan ni ju roa er med att räkna lite på vad ni faktiskt kan tjäna ekonomiskt på att åtminstone halvera köttmängden, vad kan ni spara pengar till genom att göra så?

Jag hör så ofta att mammor (betydligt oftare än pappor, konstigt nog kan jag tycka) uttrycker en önskan om att middagarna skulle behöva innehålla mer grönt men alla vill bara ha kött. ”Det är ingen idé att laga något helvegetariskt, ingen skulle äta då”. Och så är det nog konstigt nog fortfarande, motståndet kan vara otroligt stort mot att  äta grönare eftersom vi fortfarande har det gamla tankesättet att grönsaker och potatis är tillbehör till den stora köttbiten som ska finnas på tallriken. Det tar tid att tänka tvärtom, att köttet faktiskt är det där lilla tillbehöret som ska ligga i ett litet hörn på tallriken, resten ska upptas av grönsaker av olika slag. För jag tillhör faktiskt dem som inte tycker att vi ska upphöra med köttet helt, men att vi helt klart bör äta mindre av det.

En grönare måltid behöver alltså inte innebära att du alltid tar bort fisk, kyckling eller kött då. Nej, men minska på köttet och på sikt kanske alla i familjen känner att en helvegetarisk dag en gång i veckan kan vara spännande. Allra helst om alla får vara involverade efter sin förmåga och fixa med den här vegetariska dagen. Välj helst en av helgdagarna till det då, när alla kanske har mer tid att hjälpas åt (eller den dag i veckan som fungerar bäst för er).

Så den här veckan tänkte jag helt enkelt ge dig lite tips och recept på hur du kan introducera mer grönt för familjen utan att göra så stor sak av det. Vi börjar med ett par vardagsmåltider som kanske de flesta använder sig av och gör dem med lite mindre mängd kött.

 

Köttfärslimpa 4 port.

·        250 g kycklingfärs eller blandfärs, du väljer själv.

 

·        En tetra eller burk färdigkokta stora vita bönor (cirka 380 g).

 

·        Smaksätt gärna med 0,5 dl finhackade soltorkade tomater och kanske lite fetaost, färsk rosmarin och/eller färsk timjan (1 msk färsk hackad ört), salt och peppar. Eller använd dig av den smaksättning du alltid gör i din köttfärslimpa.

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Mosa bönorna i en bunke med en gaffel, de är mjuka och blir till en smet, inga bitar som kommer märkas i färsen sedan. Du kan självklart välja andra bönor om du vill, men de vita bönorna upplever jag märks minst i. Jag själv kan tycka att exempelvis svarta bönor känns lite i munnen, vilket är helt ok när det är bönor jag äter. Men så här som utfyllnad vill jag ha det obemärkt, men det är jag, vi är alla olika.

Blanda ner den färs du valt i de mosade vita bönorna och blanda samman. Ha i den smaksättning du önskar.

Jag brukar lägga ett bakplåtspapper i en brödform, en sån där avlång som du gör brödlimpa eller avlång sockerkaka i du vet.  Knöla ihop bakplåtspappret till en boll först så är det lättare att få det bra i formen.

Lägg ner färsen i formen, ringla över lite olivolja och sätt in i ugnen i cirka 25 – 30 min.

Använd samma färs med bönor till köttbullar eller pannbiffar.

 

Smashburgare 4 port.

Det här receptet kommer från Allt om mat och är ett toppenrecept om du vill dra ner på köttmängden även på grillen.

·        250 g nötfärs

·        250 g champinjoner

·        Salt, peppar.

Skär champinjonerna riktigt smått och stek dem i en stekpanna cirka 8 min, krydda med salt och lägg i en bunke.

Blanda samman med färsen och krydda med peppar. Jag brukar blanda i lite grillsås i färsen (någon matsked bara), typ Santa Marias BBQ sauce Bourbon Whiskey, eller Sweet Baby Ray´s Honey barbecue sauce. Vi gillar det som krydda i.

Dela färsen i 4 lika delar och ge till grillmästaren. Nu får ni en 50/50 smashburgare var, alltså halverat köttmängden på grillen.

 

Fler vardagsrätter att halvera köttmängden i för 4 personer:

 

Köttfärssås – använd 250 g köttfärs och 250 g av finhackad, eller ännu hellre grovt riven aubergine. Ha även i riktigt fint tärnad morot och en förpackning krossade tomater.

Gör så här:

Stek den rivna auberginen så att en del av vattnet får ånga bort. Ha i fint tärnad morot och stek med auberginen en stund. Ha i färsen och fortsätt fräsa. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré och sådant du brukar ha i din köttfärssås. 

Korvstroganoff – 300 g korv (falukorv eller annan korv väljer du själv), skär i stavar. Här kan du välja att ha i ett par tre kokta rödbetor i stavar, eller kanske halloumi i stavar, du väljer utifrån era smakpreferenser helt enkelt. Lägg även till strimlad paprika och gärna skivade champinjoner som du stekt lite innan de hamnar i stroganoffen. Gör sedan som du brukar göra din korvstroganoff.

Jag hoppas du fått lite tankar och idéer om hur du kan halvera er köttkonsumtion i vardagsmåltiderna så att alla blir nöjda. Köttmängden går att halvera och mer grönt går att introducera ganska så obemärkt och odramatiskt.

Ge gärna dina tips här för hur du hittat lösningar som fungerar!

 

Comments powered by CComment