En kalori är en kalori, eller?

   

Hur är det efter den goda sommaren? Har du laddat batterierna ordentligt och är redo för en höst som är i antågande? Jag hoppas det.

Jag tillhör ju den där knäppa kategorin människor som föredrar hösten, när temperaturen börjar sjunka lite och det är mysigt att krypa in i en tröja och dricka té och tända ljus. För att inte tala om svampskogen!

Men det är inte hösten det ska handla om idag utan om kalorier tänkte jag. Har du koll på det där med kalorier och vad de är och gör? Ja de lägger sig på hullet som en reserv för kommande svåra tider om vi inte passar oss, det är helt riktigt. Och om sommaren inneburit att det har blivit lite för mycket gott att äta och dricka och kilona har smugit sig på, hur tänker man då kring kalorier?

Vad är kalorier till att börja med? Ja det är de näringsämnen som omvandlas till energi i kroppen – fett, protein, kolhydrater, kostfibrer, alkohol.

Du kanske har lärt dig att räkna kalorier, det är ett effektivt sätt att gå ner i vikt, vilket är en sanning med modifikation skulle jag vilja påstå. Visst är det så att om du lär dig hur mycket det du stoppar i dig är ”värt” i kalorier eller poäng eller hur du nu lärt dig att räkna, och inte äter mer än du vet att just din kropp gör av med just nu, då går du ner i vikt. Men om du inte vet vad just de kalorier du äter innehåller så är risken överhängande att din viktresa kommer att bli i hungerns tecken, och med ett blodsocker som svänger vilt, och då kommer den här kostomläggningen att bli mycket tillfällig. Jag ska försöka ge ett exempel så att du förstår vad jag är ute efter.

Du är hungrig och behöver ta ett snabbt mellanmål för att klara av tiden fram till middagen. Du har en avocado som är mogen, och  en Mars i lådan, båda ger dig ungefär samma mängd kalorier – avokadon 197 kcal och Mars 192 kcal. Men svaret i din kropp kommer att bli helt olika beroende på vilken du väljer. Med Mars kommer ditt blodsocker åka upp i rekordfart och snart dala ner i en nivå som gör att kroppen skriker efter mer och gärna något mer i form av snabba kolhydrater. Avokadon å andra sidan innehåller både fett och lite fibrer, som gör att du håller dig mätt längre, vitaminer och mineraler i ren form och inte enbart spåren efter dem som i Mars. Ditt blodsocker kommer fortsätta att vara stabilt och du kommer inte att bli lika vrålhungrig innan maten som om du skulle valt en choklad-kola bit.

Idag har det hunnit forskats ordentligt kring det här med kalorier och viktnedgång och det som slagits fast utan tvivel är att det har STOR betydelse varifrån dina kalorier kommer, om det är via kolhydrater eller fett och protein.

Det stora problemet som blir i det här läget är alla ”extrema” sätt att äta lyfts fram när något blir vetenskapligt bekräftat, ingen skillnad görs på vem mottagaren är för de här råden. För en som tränar mycket och hårt är det inte alls lika illa med att få sina kalorier via kolhydrater, tvärt om. Men är du som de flesta andra här i Sverige så tänker du kanske på att träna lite hårdare en till två gånger i veckan i bästa fall och satsar mest på vardagsmotionen. Och då är läget lite annorlunda i kroppen och du behöver tänka till lite mer på vilken slags kolhydrater du stoppar i dig, för det där med att försöka utesluta dem helt är inte heller bra. Vi återvänder till avokadon ett ögonblick - det vi behöver komma ihåg här är att även avokadon innehåller kolhydrater men i en annan form än rent socker. Samma gäller för andra frukter, bär och grönsaker, de innehåller alla kolhydrater men av en helt annan sort än raffinerade produkter gör. Och kom ihåg det viktigaste av allt, naturliga kolhydrater får din hjärna och kropp att svara på ett helt annat sätt och skapar inte samma sug efter mer ”skräp”.

En hel del av de livsmedel som vi verkligen behöver få i oss av då de innehåller näringsämnen som hjälper våra kroppar att dämpa inflammationer och minska på risken för hjärt-kärlsjukdom och cancer, som exempelvis fet fisk, nötter, avokado, ÄR energirika men på ett hälsosamt sätt och de ratas många gånger av en kalorijägare.

Det vi alltså behöver tänka på är att vikten och ämnesomsättningen är individuell och styrs av flera faktorer som spelar in, som hormoner, genetik och neurologiska faktorer o s v. Då är som du ser själv det inte så stor vits med att tänka på det gamla sättet – en kalori in och en ut. Vi kan inte tänka att våra kroppar hanterar kalorier på exakt samma sätt, som många vill påstå (alltifrån det sätt som vi lärt oss för länge sedan till de ”nya” dieter och sätt att äta som poppar upp med en strid intervall). Det här har blivit vetenskapligt belagt idag, men fortfarande ligger det gamla sättet att alla kalorier är likvärdiga kvar där, tänk på hur olika träningsredskap räknar kalorier åt dig eller hur livsmedel är märkta med kaloriinnehåll. Men vi människor är individuellt olika och det här sättet att räkna kalorier fungerar inte på samma sätt för alla.

Så vad vill jag ha sagt med det här, att du ska skippa alla program som hjälper dig att gå ner i vikt? Sluta räkna kalorier? Njaej, blir svaret på den då. Ett program där du skriver in vad du äter under en dag kan vara ett jättebra hjälpmedel under ett tag om du behöver gå ner i vikt. Det är jättebra att väga och mäta det du ska äta under en period för att få en blick för hur en ”normal” portion för just dig ska se ut. Men när du börjar få kläm på portioner och storlek så skippa programmet! Jag behöver också göra så under perioder eftersom hjärnan har en tendens att lura oss och efter ett tag kan låt säga en deciliter närma sig en och en halv till två deciliter genom ögonmåttet – så väg och mät under en period, absolut. Men allra helst ska du lära dig var du hittar det som är bra för dig, och lära dig vilka kaloririka livsmedel som du inte ska undvika utan kanske rent av äta mer av. Det handlar inte om att du ska äta mindre under en period för att komma i vissa kläder eller för att få mindre naturliga ”badringar” runt midjan till stranden, det handlar ju faktiskt om att lägga om kosten till det bättre för livet.

Mitt bästa tips till dig om du tycker det är svårt eller inte orkar läsa in dig själv på det här är att ta kontakt med någon som mig, alltså kostrådgivare, eller en dietist som du genom samtal med kommer fram till vad just DU behöver tänka på. Utgångspunkten blir då på just dig som person, hur ditt liv ser ut och har sett ut o s v. Det går ett tag att leva utifrån de generella råd som finns, men förr eller senare fungerar de inte längre utan behöver individanpassas.

 

 

 

 

Comments powered by CComment