Det här blir sista inlägget på ett par veckor då jag går på semester nu. En välbehövlig vila, men en semester som samtidigt kommer att innebära en hel del jobb faktiskt. Jag ska sätta igång min tidigare webbutik Lavendelgömman igen, men jag återkommer om det när det är helt klart. Under tiden ska jag njuta av alla goda bär som är i högsäsong nu, och gärna tillsammans med det veckans inlägg handlar om - choklad!

Gillar du choklad? Vem gör inte det egentligen, och jag älskar choklad! Ibland hör vi att mörk choklad är nyttigare och innehåller mindre fett och socker än ljus choklad, s k mjölkchoklad. Jag tänkte vi skulle kika på hur det förhåller sig med det.

Vi börjar med en tabell över lite av innehållet på mörk och ljus choklad.

Choklad 70% /100 g

Mjölkchoklad /100 g

Kcal

590

564

Socker

29 g tillsatt socker

38 g tillsatt socker

Natrium

12 mg

93 mg

Magnesium

174 mg

63 mg

Kalium

654 mg

509 mg

Selen

4,6 µg

3,6 µg

Zink

2,90 mg

1,40 mg

Järn

15,20 mg

2,30 mg

Kolesterol

3,1 mg

28,6 mg

Fett

48 g

35,2 g

Mättat fett

22,5 g

21,3 g

Protein

6,0 g

9,2 g

 

Ok, som du ser så kalorimässigt är de ganska lika, ingen idé att hävda att mörk choklad är bättre än ljus vad gäller kalorier alltså. Även vad gäller socker så ser du att det finns tillsatt socker i båda sorterna, annars skulle vi inte vilja äta någon av dem p g a kakaons kärva smak. Något mindre mängd tillsatt socker i den mörka chokladen. Men det jag inte tagit med i tabellen då den skulle bli alldeles för lång i så fall är de olika sockerarterna som finns med i den ljusa chokladen då även mjölk är tillsatt i den. Den ljusa chokladen innehåller 48,5 g olika sockerarter totalt, ingen uppgift fanns om några andra sockerarter än det tillsatta sockret på den mörka chokladen.

För dig som behöver tänka på att minska natrium är den mörka chokladen helt klart ett bättre alternativ! Likaså du som behöver tänka på kolesterolet gör ett klokt val om du väljer mörk choklad framför ljus. 

Vad gäller de övriga mineralerna som vi behöver vinner den mörka chokladen även där.

Och fettet då, är den mörka bättre där? Som du ser i tabellen innehåller den mörka chokladen mer fett än den ljusa och något mer mättat fett än den ljusa, så det var en skröna att mörk choklad är mindre fet.

Varför rekommenderas mörk choklad då?

Jo helt enkelt eftersom den innehåller mycket av de vitaminer och mineraler som vi så väl behöver. Kakaon är full med antioxidanter. Eftersom mörk choklad innehåller sådana ämnen som behövs för att hålla hjärta och kärl friska, rekommenderas den mörka chokladen framför den ljusa.

Och du äter inte lika mycket av mörk choklad som av ljus. Det är helt enkelt lättare att känna sig belåten på choklad efter ett par bitar, medan om du försöker stoppa vid ett par bitar mjölkchoklad är det för många nästan omöjligt att sluta äta innan den är helt slut och då handlar det om en hel chokladkaka (i bästa fall en liten).

Lite kuriosa om kakao och choklad.

 Du har säkert hört att chokladen härstammar från Aztekerna och Mayaindianerna. Där användes kakaon som valuta, men även som en dryck som var avsedd för översteprästerna och hovet. Man tror att de även rostade och tuggade själva bönorna som njutningsmedel, men även som medicin. Ordet kakao kommer från mayafolkets ord för det; ”KaKaWa” = det gudarna äter. När Columbus kom till Mellanamerika under sin fjärde resa upptäckte han kakaobönorna som användes där som betalningsmedel samt en stärkande dryck och han tog med sig det till Europa.

Kakaon blev ingen hit i Spanjen dit den först togs, inte förrän spanska nunnor upptäckte att det gick att förbättra kakaodrycken med socker och vanilj = drickchoklad ökade populariteten. Läs här för att få en hel radda med kul fakta om hur chokladen gick från att vara njutning till något som (naturligtvis) måste regleras i Sverige och Europa under 1700-talet. 

Recept

Jag tänkte avsluta med ett par goda recept på godis med choklad, för dig som försöker undvika alltför mycket sött, men som ändå vill ha lite av det goda ibland.

 

Hemgjorda ”Mörka Noblesse”

·         Smält 100 g 70 % choklad. Du smälter den som du tycker går bäst – i vattenbad eller i micron.

·         Blanda i en tesked flytande honung eller agavesirap om du vill söta chokladen lite. (Nu handlar det ju om att få till den naturliga sötman, därav honung eller agave).

·         Lägg sedan ut ett bakplåtspapper på plan yta, gärna på en bricka som får plats i kylen. Ta sedan en matsked och häll försiktigt ut den på pappret och bred med hjälp av undersidan på skeden ut chokladen i små runda cirklar. Fortsätt så tills den smälta chokladen är slut.

·         Toppa dem med valfria hackade nötter och torkad frukt/bär. Jag använde mig här av hackade jordnötter och torkade tranbär samt en gnutta flingsalt ovanpå det. Sätt in i kylen tills chokladen stelnat.

Salty caramel bites

Du behöver:

Du behöver en matberedare till det här.

Understa lagret

2,5 dl Jordnötter rostade saltade
10 st dadlar (gärna färska)
1,5 msk kranvatten
1,5 dl Jordnötssmör

1 krm vaniljpulver  (mald vaniljstång, alltså inte att misstas för vaniljsocker)

 

Mellersta lagret
10 st dadlar
0,5 dl Kokosolja
1 gram flingsalt

1 krm vaniljpulver

 

Översta lagret
0,5 dl Kokosolja
4 msk kakaopulver
1 tsk Agavesirap (eller flytande honung)


Gör så här:
UNDERSTA LAGRET
Mixa salta jordnötter, 10 urkärnade dadlar, 1 krm vaniljpulver och lite vatten i en matberedare. Tryck ut i en bakpappersklädd form, ca 15 cm x 23 cm och ställ i frysen.

MELLERSTA LAGRET
Mixa jordnötssmör, 10 urkärnade dadlar, 0,5 dl kokosolja, lite salt och 1 krm vaniljpulver. Tryck ut i formen, ovanpå det nedersta lagret, och ställ in i frysen igen.

ÖVERSTA LAGRET
Smält kokosolja och blanda med kakao och agavesirap eller honung. Häll över kakan och låt stelna i frysen.

Skär i små bitar och förvara i frysen.

Och avslutningsvis, glöm inte att chokladdoppa jordgubbar och ta gärna ett glas bubblande rosé till det!

Trevlig sommar!

 

 

Comments powered by CComment