Har du funderat över hur mycket mat du slänger egentligen. Alltså verkligen tagit dig en funderare över det och inte bara reflekterat lite i förbigående att du nog kanske slänger en del? Faktum är att vi i Sverige slänger runt 15 kg mat per person och år, och då handlar det om ätbar mat! Och dessutom häller vi ut 18 kg mat och dryck i vasken per person och år. Lägger vi ihop det här blir det alltså 33 kg mat och dryck på ett år och räknar vi vidare på kanske en familj på 4 personer hamnar vi på runt 132 kg per år. Helt sjukt när man tänker efter, eller hur? Det är inte bara rena pengar vi egentligen hade kunnat slänga direkt i papperskorgen eller komposten, det handlar ju även om de resurser i form av någons tid och hårda arbete samt naturresurser som slösats bort helt i onödan.
En liten utmaning du kan göra antingen själv eller tillsammans med din familj är att ni under en veckas tid väger och mäter allt ni tänker slänga efter en måltid. Sätt er och räkna ihop vad det blev i slutet av veckan. Blev det mer eller mindre illa än ni trott? Vad kan ni tillsammans göra för att minska på just ert matsvinn?
Vad göra med tråkiga grönsaker och frukter?
Ja, vad gör man med sådant som blir över eller som kanske ligger i kylen eller på bänken och blir tråkiga?
Vi kan börja med tomater exempelvis. Många gånger kanske vi köper tomater till specialpris – det kan vara till exempel ta två små askar med coctailtomater för ett mindre pris. Dumt vore det ju att inte passa på då, men ofta blir det några kvar i en ask, vilka börjar se skrynkliga och lite trista ut. Släng dem inte då bara för att de inte känns lockande att göra sallad på. Använd dem antingen direkt i en gryta eller soppa, eller frys in dem hela. Japp, det funkar kanon att frysa in hela tomater. Du kan inte använda dem som du använder färska tomater, men ta fram ett gäng frysta tomater om du ska ha i en gryta, soppa eller fiskgratäng, eller vad det nu kan vara. Och här kommer ett superenkelt tips för att slippa det tråkiga skalet som släpper när de lagas till annars – ta tomaterna direkt från frysen och lägg dem i varmt vatten direkt från kranen. Alldeles strax spricker skinnet upp och du kan lätt dra bort skalet. Betydligt enklare än att hålla på med att skålla och skala färska tomater.
Många gånger när vi gör en tomatsallad blir ytterkanterna kvar, som sedan kastas. Men ha en fryspåse i frysen där du lägger i de här kanterna vartefter de blir kvar. Efter ett tag har du fått en halvfull eller kanske full påse som är suverän att göra tomatsoppa på. Det gör inget att kvistfästet finns kvar, du mixar ju ändå soppan slät sedan!
Lika gör du om du brukar köpa hem färska kryddor. De håller inte så vidare värst länge i rumstemperatur, men när du ser att de börjar se slitna och vissna ut, hacka upp och lägg i frysen. Kanon att ta fram när du lagar mat, och smaken på frysta kryddor är betydligt angenämare än torkade kryddor. Det är väl därför du köper färska kryddor, eller hur?!
Frukt är också något som riskerar att allt för ofta hamna i soporna/komposten. Framför allt bananer blir ju ofta fort bruna och så vill ingen äta dem längre. Men skiva upp dem och frys in i fryspåsar. Sedan är det jättegott att ta fram dem och mixa tillsammans med ren kakao i en matberedare tills det liknar mjukglass. Det här har varit en favorit ”glass” för våra barn när de växte upp. Idag har jag fått lära mig att det heter ”nicecream” men på 70- och 80- talet när gröna vågen härjade som friskast hette det helt enkelt banan och choklad glass.
Gör lika med andra frukter som börjar se trista ut och som ratas till förmån för den frukt som ser fräschare ut – skär i bitar och frys in, gärna blandat i små påsar så har du ett bra tillbehör när du ska göra en smoothie.
Nya maträtter
Och så har vi de där små matslattarna som kanske blir över när du lagat mat, de som inte ens räcker till en halv matportion. Lika bra att de åker i komposten, eller? Nej verkligen inte, säger jag! Spara dem i kylen om du kan i mindre burkar och laga till en restgratäng/soppa/gryta/risotto mot slutet av veckan. Eller frys in i små påsar som du plattar till för att spara plats i frysen. Men skriv på vad det är för du kommer garanterat inte veta vad innehållet är när det väl är fryst. Sedan tar du fram och fyller ut en måltid med någon av dessa slattar när du vill och behöver lite utfyllnad. Det är bara fantasin som sätter gränser här.
Problemet som ofta blir när man gör en ny måltid på rester så här, är ett ganska angenämt problem i mitt tycke. Det är ofta så att det blir så gott och man vill göra det igen, men det blir svårt om det inte finns samma rester kvar.
Mat som är bra och ganska enkelt att göra av små rester är till exempel omelett – du kanske har kokt kall potatis i kylen, och/eller någon köttbit eller fiskbit kvar. Det är oväntat gott att smula ner i en omelett och blir mättande. Testa dig fram!
Vi (min man och jag) blev hembjudna på en ”dagen efter midsommar-middag” hos svåger och svägerskan. Det bjöds allehanda gott på den middagen, helt i buffé stil och med lite nya påhittade rätter av de rester som var för små för att serveras ensamma (en potatissallad med allehanda gott i exempelvis). Och det här är ju ett så smart sätt att göra en skojig måltid av allt det där överblivna småplocket vi alla ofta har. Bjud in vänner eller familj och låt alla ta med något som de har kvar, gör en buffé av det hela. Eller ha som vana att söndagmiddagen är en veckobuffé, ingen söndagmiddag kommer vara den andra lik.
Köttfärssås som det kanske blir bara en eller ett par matskedar kvar av kan du fylla ut med blandade bönor och mer tomatsås, krydda upp med goda kryddor och så har du en variant av chili con carne!
Eller också använder du köttfärssåsen till en hemgjord pizza, i tomatsåsen som du breder på först, eller varför inte hälla den i en soppa som du ändå gör på de grönsaksrester du har i kylen?
Det är bara fantasin som sätter gränser. Jag hoppas jag gett dig några nya ideér på hur du kan ta hand om dina matrester m m istället för att kasta dem.
Har du några smarta tips på hur vi kan minska matsvinnet? Du får jättegärna dela med dig av de tipsen här i kommentarer nedanför!
Comments powered by CComment