Ljudföroreningar och tystnad.
Har du funderat något över hur du känner inför tystnad? Det är oftast inte något som vi tänker på eftersom vi är vana vid att det alltid låter överallt. Det brusar från trafik, från musik, byggarbeten, ständigt pipande från olika notiser på mobil och dator, fläktar, flygtrafik, grannar o s v, o s v. Även det lågintensiva ljudet från datorer och annan elektronisk utrustning är mycket tröttande har det visat sig, även om det ännu inte konstaterats några fysiska men av den sortens ljud. Det är lätt att förstå om du tänker på när du stått vid en spisfläkt till exempel en lång stund, och så stängs den av. Vilken lättnad det blir då va?
En del säger att de inte tycker om att det är tyst, men vilken slags tystnad handlar det om då? Är det rädsla för sina egna tankar som kommer då, eller handlar det om en känsla av ensamhet? De allra flesta av oss har ett stort behov av tysthet och stillhet, åtminstone ibland.
Vi är alla olika känsliga för ljud, en del klassas som ljudkänsliga och har då starkare stressreaktioner än andra p g a ljud.
Det är kanske inte förrän du drabbas av hjärndimma eller hjärntrötthet av någon anledning som behovet av tystnad egentligen blir så uppenbar. Men även innan dess har du säkert märkt att du är oförklarligt trött många gånger, hjärnan orkar inte riktigt sortera alla intryck och val eller beslut som behöver tas under en dag. Och väldigt mycket av det här kommer från de ständiga ljudföroreningarna vi utsätts för varje dag (och natt också för den delen om du bor i en storstad). Så med andra ord drabbas vi alla av konsekvenserna av ständiga ljudföroreningar, och vi är mer eller mindre medvetna om det. Det är när du får ett ökat behov av tystnad som du kommer märka hur svårt det är att hitta den.
Visste du att allting faktiskt låter än högre idag? Sirener från polisbilar och ambulanser har högre volym p g a att vi går runt med brusreducerande hörlurar och inte hör sirenerna annars, vi pratar högre med varandra ute för att höras över det högljudda bruset och musik i olika butiker på gallerior spelar högt för att försöka överrösta bruset och de andra butikernas musik. Inte konstigt att vi nästan ständigt känner oss oförklarligt trötta, eller hur? Och om vi i den stora massan känner oss så här, hur är det då inte för de som klassas som extra ljudkänsliga som kanske har någon form av NP diagnos? Men även du som kanske drabbats av utmattningssyndrom, fibromyalgi eller något annat kroniskt smärttillstånd känner säkert igen dig i känslan av att bli tokig på alla ljud ju längre dagen går. Och ljudföroreningarna ger faktiskt negativa effekter i våra kroppar, som kan leda till allvarligare sjukdom.
Tänk tillbaka på när vi alla satt isolerade p g a Covid och många fick arbeta hemifrån, flygen slutade att gå och trafiken blev mindre. Visst blev det lugnare även ljudmässigt?
Vad händer i hjärnan och kroppen vid ständigt ljud?
Blodtrycket stiger och din kropp visar alla tecken på att vara stressad.
Forskning har visat att det här ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Man har hittat förhöjda nivåer av kortisol i saliven hos ljudkänsliga personer.
Dessutom slutar vi att reflektera över situationer och kreativiteten går helt och gömmer sig när vi blir uttröttade av ljud, vilket framför allt en arbetsgivare inte har någon nytta av. Kanske har du blivit medveten om just det här med en nedsatt kreativ förmåga under dagens gång, men tänkt att det handlar om något annat som för mycket att göra o s v. Mycket ofta handlar det förmodligen om att din hjärna blir överhettad av alla ljud och intryck sammantaget som du utsatts för. Ingen mänsklig hjärna är skapad för att klara det här i det långa loppet, det behövs alltså ingen diagnos för att på sikt börja reagera.
En helt ovetenskaplig tanke från mig här blir då att det inte är konstigt att allt fler upplevs som aggressiva ute i samhället, eftersom alla går ju ständigt runt med en inre stress som byggs upp allt mer under en dag.
Vad kan du själv göra?
Till att börja med prata om ljudens negativa effekter på din arbetsplats. Det är först när alla blir medvetna om de här effekterna som det ständiga bruset har, som det går att göra något åt det. Dessutom ingår det i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar att även arbeta med de här bitarna. Men lättast att göra något åt det är som sagt när alla är medvetna och drar sitt strå till stacken för att göra det behagligare.
20 minuters medveten närvaro per dag kan göra en enorm skillnad för hur du orkar och mår. Det behöver inte vara 20 sammanhängande minuter utan ta exempelvis 10 min på arbetet och 10 min hemma.
Du kanske kan vika 10 – 15 min av lunchrasten till att sitta i stillhet med sköna ljud i öronen (kanske tycker du om skogsljud eller vågskvalp från havet). Eller varför inte avsätta kafferasten på e m någon gång ibland till det. Ge dig själv i alla fall åtminstone 10 minuter varje dag att hitta ner i din kropp igen. Känn efter hur det känns från hjässan ner till fötterna och slappna av. Har man ett öppet arbetsklimat och ett medvetet arbetsmiljöarbete går det säkert att avsätta en hörna någonstans där absolut tystnad och stillhet får råda och där det respekteras en stunds stillhet utan avbrott från frågor och prat. Jag törs lova att det kommer att skapa ett effektivare arbete under eftermiddagen!
Och lika hemma, försök att få en stunds stillhet ibland. Om du inte har en möjlighet att ta dig ut till skog och mark där inte trafikbruset skiner igenom, sätt på dig hörlurar med lite fågelsång, vågskvalp eller vindens sus genom en skog. För det är faktiskt så att alla de här naturliga ljuden får vår puls och stressnivå att gå ner direkt.
Kan du ta dig ut till naturen, där ingen trafik hörs, gör det så ofta du kan. En spännande undersökning som gjorts är på motion och i vilken miljö den utförts och vilka effekter det faktiskt hade. Man lät unga och friska personer springa inomhus på ett löpband medan ett antal olika natur- och stadsmiljöer visades framför löparna. Under tiden som bilderna förändrades mättes olika hälsovariablar som exempelvis blodtrycket. De bästa hälsovärdena uppvisades när vackra naturmiljöer med mycket träd, vatten och ljus himmel visades på väggen framför dem. Men även urbana miljöer kunde fungera om vatten och rikligt med grönska fanns med. Det mest slående var att när eländiga urbana miljöer visades, med rivningsfärdiga hus, sönderbrända bilvrak, då ökade spänning och oro och även uttalad ilska och fientlighet visade sig. Vad vill jag ha sagt med detta då? Jo att kombinationen natur och naturlig tysthet (alltså en tystnad där fågelsång och vindens brus hörs) är det absolut bästa för att vi ska må så bra som möjligt. Och att det faktiskt är så att vi inte alltid behöver gå ut i naturen IRL för att känna effekterna av det, det fungerar med naturljud i öronen och vackra naturbilder. Något som man kanske kan skapa på arbetsplatsen om många känner sig trötta och slitna?
Avslutningsvis:
Det ständiga bruset är något som alltid kommer att finnas där omkring oss i vår miljö idag. Men med lite medvetenhet går det att ta bort en del av de negativa effekterna det har på oss. Och framför allt, respektera den som visar att hen behöver få lite stillhet och ro!
Comments powered by CComment