Grönsaker på bästa sätt
För att bibehålla det mesta av näringsämnena i dina grönsaker är den bästa tillagningen att ångkoka dem. Men om du ändå ska koka dem, se till att inte överkoka dem, använd dessutom en mindre mängd vatten, bara så att det täcker grönsakerna. Använd gärna av kokvattnet om du exempelvis ska göra en sås till maten. Om du ska göra ett potatismos kan du ha i en del av kokvattnet som vätska istället för mjölk.
Skrubba hellre grönsakerna än att skala dem, mycket av nyttigheterna sitter nämligen i skalet. Låt heller aldrig ansade eller skalade grönsaker stå och dra i vatten, då dras ännu fler näringsämnen ut. Koka dem direkt istället.
Och tillsätt även råa grönsaker till kosten eftersom näringsämnen försvinner när många grönsaker tillagas (men många grönsaker behöver samtidigt tillagas för att vi lättare ska kunna tillgodogöra oss dem). En blandning är alltid bäst med andra ord. Strimla färska grönsaker som exempelvis majrova, morot m m och blanda ner i salladen. Den blir mer fiberrik då och får ett gott knaprigt tuggmotstånd. Eller mumsa råa grönsaker som snacks när suget tränger på mellan måltiderna.
Ångkokning är en av de mest hälsosamma sätten att tillaga mat över lag på. Och det går snabbt. Alla slags råvaror fungerar att ångkoka, som färska grönsaker, fisk, kyckling. Smakerna blir rena och det är enkelt. Grönsaker som sparris, broccoli, gröna bönor, behåller mer C-vitamin och B-vitamin vid ångkokning än vid annan tillagning. Fisk och kyckling behåller mer av sin naturliga smak och saftighet och dessutom behövs inget onödigt fett tillsättas – fettet kan komma i form av dressing eller god sås.
För dig som är bekant med det asiatiska köket är just ångkokning inte något nytt.
Har du rätter som du ska värma och som lätt kan bli torra i micron är att ångkoka dem ett betydligt bättre alternativ.
Vill du ha smak på t ex fisk när du ångkokar den använder du buljong istället för enbart vatten vid ångkokningen.
Tips
· För att ta tillvara alla nyttigheter som kommer ut i kokvattnet när du kokar grönsaker är ett bra tips att du använder dig av både en del grönsaker som av kokvattnet när du sedan gör såsen. Mixar du grönsakerna i grönsaksvattnet tillsammans med buljong slipper du dessutom reda av såsen, grönsakerna gör den tjock och krämig. Bara att färga såsen till brunsås med lite Colorit eller vad du använder till det annars.
· Du som provat ångkokning och känner att det är ett smidigt och tidssparande sätt att laga mat på, kan med fördel skaffa en ångkokare för det västerländska köket – alltså en kastrull i flera våningar. Du kan då tillaga din mat på samma gång men i olika lager, eller om de olika råvarorna har olika tid så lägger du till ett nytt lager efter en stund utifrån tillagningstiden. Du sparar inte bara på värdefulla näringsämnen så här, du sparar även plats genom att kunna arbeta på höjden i köket samt även energi sparas – något som vi lärt oss uppskatta allra helst under vintertid och med skenande elpriser, eller hur?
· Om du använder en ånginsats av bambu rekommenderar jag starkt att när du tillagar exempelvis fisk eller kyckling så lägger du råvaran på en tallrik först (här får vi inte tag i exempelvis bananblad så lätt). Om det är så att du gillar det här sättet att laga mat på, köp då en ångkokare i rostfritt och flera våningar och spara bambuångaren till de tillfällen du vill laga asiatisk mat.
Här kommer ett par länkar till bra ångkokningskastruller för dig som känner dig intresserad: ångkokning i bambu, men för dig som vill gå all in rekommenderas nog ändå en kastrull i flera våningar ångkokare (lite gratisreklam för Clas Ohlsson och Bagaren o kocken, men det är midsommar så det kan jag bjuda på).
Comments powered by CComment