Lite sommarrecept

Den här veckan tänkte jag inte skriva så mycket utan istället bjuda på några recept. Men allra först vill jag komma med ett tips som jag haft enormt stor nytta av. Egentligen kanske det bättre passat in under nästa veckas inlägg, som kommer att handla om bär under functional food, men jordgubbssäsongen har ju redan börjat och det är nog fler än jag som vill kunna njuta av de dyra bären man köper under mer än en dag. Med det här tipset kan de faktiskt hålla ända upp till en vecka om du förvarar dem i kylen.

Titta igenom de jordgubbar du köpt och plocka bort de som ser mosiga eller skadade ut på något sätt. Låt det gröna fästet sitta kvar på jordgubbarna du sparar. Lägg jordgubbarna i en stor bunke och blanda sedan ihop 1 dl vinäger eller ättika 12% och 9 delar vatten. Häll blandningen över jordgubbarna och låt dem stå så en liten stund, cirka ½ - 1 min räcker. Häll sedan av i ett durkslag och skölj jordgubbarna i vanligt vatten. Det här gör så att mögelsporer och bakterier försvinner från ytan av jordgubbarna och de håller betydligt längre än de skulle gjort annars. Nej, jordgubbarna tar INTE smak av vare sig ättika eller vinäger så här.

Så nu går vi över till veckans egentliga inlägg:

Vi börjar med ett köttfärsrecept som du kan variera hur du vill egentligen – stora hamburgare, små hamburgare till sommarbuffén, eller som här grillspett.

Örtspett med morotstzatsiki 4 port.

Börja med att blötlägga trä spetten, om du har tänkt att grilla spett.

Morotstzatzikin

·        4 dl grekisk- eller turkisk yoghurt

·        2 vitlöksklyftor

·        ½ tsk vinäger

·        Salt, svartpeppar

·        2 morötter

Häll yoghurten i en skål och blanda i vinäger, pressad eller riven vitlök,

1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Skala och riv morötterna grovt eller fint, du väljer själv. Finriver du behöver du en mindre mängd morot. Blanda ner i yoghurten och rör om ordentligt. Ställ i kylen.

Örtspetten

·        1 gul lök

·        1 vitlöksklyfta

·        500 g mager nötfärs

·        ½ knippa bladpersilja

·        ½ kruka basilika

·        1 stjälk färsk rosmarin

·        1 ägg

·        1 msk olivolja

Skala och finhacka eller riv gula löken fint. Riv eller pressa vitlöken.

Plocka av bladen från örterna (persiljan räknas som ört också) och hacka fint. Är rosmarinstjälken tunn och grön hackar du hela, men har du en som mer liknar en stam plockar du enbart bladen.

Blanda färsen med örterna, lök och vitlök, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt ägget och blanda till en jämn färssmet.

Fördela färsen och gör stora bollar. Trä genom ett blötlagt träspett och kläm försiktigt så att färsen formas som en korv runt spettet.

Ugnsstek eller lägg spetten på grillen.

Servera spetten med morotstzatsikin och gärna en grekisk sallad med fetaost och melon i. Servera även gärna ett gott bröd till, som exempelvis ciabatta.

 

Kanske odlar du egen aubergine nu i trädgården eller på balkongen i en stor kruka. Annars finns det fin aubergine i affären också, inte tu tal om saken. Här är ett lite annorlunda recept på vad du kan göra med den i alla fall.

 

Ölfriterad aubergine 4 port.

·        1 aubergine, normalstor

·        2,5 dl durramjöl eller bovetemjöl (eller vetemjöl om du inte behöver tänka glutenfritt)

·        1 tsk bakpulver

·        3 dl kall öl, välj en glutenfri sort som det finns gott om idag om du behöver.

·        5 msk olivolja (gjord för stekning)

 

1.     Ansa auberginen och skär den i ½ cm tjocka skivor.

2.     Blanda mjöl och bakpulver i en skål och rör sakta ner ölen, lite i taget. Vispa hela tiden så att smeten blir slät och inte har några klumpar.

3.     Hetta upp olivolja i en tjockbottnad stekpanna. Du kan kontrollera om oljan är tillräckligt het genom att lägga i en brödbit. Om den börjar fräsa inom 15 sek är oljan tillräckligt het.

4.     Doppa snabbt några skivor aubergine i frityrsmeten och lägg dem direkt i oljan. Fritera/stek cirka 1 min och vänd sedan. Ta upp skivorna när de är gyllene. Håll dem varma i ugnen medan du friterar/steker resten.

5.     Servera skivorna varma med exempelvis yoghurt du hackat ner färsk mynta i, eller kanske en tzatziki.

 

Och så en rätt med zucchini så klart, nu när de snart kommer i ett överflöd.

Italiensk sommarzucchini 8 port.

·        3 vitlöksklyftor, pressad

·        1 gul lök, fint skivad

·        2 gröna zucchini, halvera och skär den i tunna bitar

·        1 gul zucchini (eller en mindre butternutpumpa) halvera och skär den i tunna bitar

·        400 g krossade tomater

·        1 tsk blandade örter

·        Svartpeppar

·        2 msk strimlad färsk basilika

 

1.     Fräs lök och vitlök i en stor stekpanna på medelvärme tills löken börjat att mjukna.

2.     Tillsätt bitarna av zucchini, krossade tomater och torkade örter till löken. Krydda med rikligt med svartpeppar.

3.     Låt sjuda 6 – 8 min tills zucchinin är mjuk och såsen börjat tjockna.

4.     Lägg över grönsaksröran på ett serveringsfat, strö över basilika och servera genast.

Serveringsförslag: servera grillad kyckling till de här grönsakerna, eller valfri fisk. Vill du ha en helt vegetarisk måltid serverar du den med quorn eller kanske potatisplättar.

 

Kanske odlar du tomater själv? Eller också känner du någon som gör det och som gärna delar med sig av överflödet som ofta blir under sensommaren. Hur som helst är det här ett gott och lite annat sätt att äta tomaterna på. De fungerar både som huvudrätt tillsammans med ett gott bröd, eller som tillbehör till någon kotlett: lamm,- fläskkotlett eller laxbit.

Fyllda tomater med yoghurtsås 4 port.

·        1 gul lök

·        1 vitlöksklyfta

·        3 msk olivolja

·        3,5 dl vitt långkornigt ris

·        5 dl grönsaksbuljong

·        8 bifftomater

·        1 knippe persilja

·        3 ägg

·        30 g riven parmesan eller västerbottenost

·        Salt och svartpeppar.

såsen:

·        3 dl naturell yoghurt, ex turkisk eller grekisk yoghurt

·        1 knippe färsk mynta

·        Saften från 1 citron eller lime

·        Salt, svartpeppar

 

1.     Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp ½ msk olivolja i en kastrull. Fräs lök och vitlök tills löken mjuknar. Lägg i riset och blanda, fräs en liten kort stund under omrörning. Häll på grönsaksbuljongen och låt riset sjuda under lock 15 - 20 minuter tills all vätska absorberats. Bred sedan ut riset på en tallrik och låt det svalna där. 

2.     Skölj tomaterna och skär av ett lock på vardera. Gröp ur tomaterna med en tesked och ställ dem med öppningen nedåt på ett galler så att de rinner av. Hacka bladen från persiljan fint.

3.     Sätt ugnen på 200 grader. Blanda det nu svala riset med persilja, ägg och riven ost i en skål. Smaka av med salt och peppar. Fyll tomaterna med risblandningen och lägg på tomatlocken.

4.     Smörj en ugnsfast form med lite olja och sätt ner tomaterna i formen. Droppa över resten av oljan och sätt in tomaterna i ugnen 25 – 30 minuter.

5.     Plocka bladen från myntakvistarna och hacka bladen grovt. Blanda yoghurt, citronsaft, mynta, salt och svartpeppar. Servera till tomaterna.

 

Hoppas du hittat något recept som du vill prova!

Comments powered by CComment