Functional food – örter
Det är ju så att det inte finns ett enda livsmedel som är så nyttigt att du kan leva enbart på det, lika lite som det finns något som är så illa att du inte kan äta det någon gång ibland. Och egentligen är alla råvaror i sitt ursprungliga och otillagade tillstånd på något sätt bra för dig. Men det finns vissa livsmedel som det forskats lite extra kring och som man sett har positiva effekter för hälsa och välmående. Mycket av det har funnits med länge och från början faktiskt använts i läkande syfte, andra har man under senare tid intresserat sig för och forskat kring . Det är alltså båda dessa som jag tänker prata lite mer omkring ibland under benämningen Functional food.
Det här första functional food avsnittet kommer att handla om örter och om att göra sitt eget husapotek.
Just örter är något som vi kanske inte tänker på som något läkande och välgörande när vi går till kryddhyllan i affären för att fylla på lagret av kryddor som tagit slut i matlagningen, men det är faktiskt ett apotek vi kommer till där i affären. Det här är en kunskap som egentligen har funnits hos människan i tusentals år, men i takt med att vetenskapen alltmer tagit över ”ansvaret” kring kunskap har det också försvunnit hos människor i stort. Dock börjar nu intresset åter att öka kring örter och kryddors läkande egenskaper. Det sägs ju att det finns alltid en växt någonstans där ute i världen som kan bota just en specifik sjukdom.
Visste du exempelvis att du själv kan lindra hosta eller oro själv med hjälp av örter? Men det är effektivare medel kanske du tänker nu om du går till läkaren och får ett recept utskrivet. Och ja visst, det håller jag med om, men just kunskapen om att lindra och hjälpa vissa åkommor själv om inte läkarvården finns tillgänglig just som du behöver det kan också vara bra att ha. Det kan liksom ingå i preppingen vi i dagens världsläge behöver tänker jag.
Vad finns det i örter som är så bra?
Jo alla färska örter och kryddor är fulla med antioxidanter och det är bra om du använder dem i maten varje dag. De här olika naturligt kemiska ämnena har olika effekt, de motverkar bakterier, stärker immunförsvaret och blodflödet, aktiverar enzymer som bryter ner främmande ämnen och hämmar cancerceller. Om du exempelvis tillsätter färska örter i din sallad kan så hela måltidens antioxidanta effekt fördubblas.
Om du dessutom behöver dra ner på saltet så är just att använda örter istället ett gott val. Du kan få till många olika spännande och suveränt goda smakkombinationer om du experimenterar med olika örter.
Jag kastar in ett enkelt recept här som du kan göra och hälla över salladen: ta några basilika blad, ett par kvistar bladpersilja, ett par dillkvistar, 1 msk äppelcidervinäger och 3 msk olivolja, kör ihop med en stavmixer till en slät och grön dressing. Smaka av den med lite örtsalt om du känner att du vill ha det. Ringla över sallader, ett par tsk per port räcker. Det är bara att variera örterna du använder i dressingen utifrån vad du har tillgång till just då. Förvara den i kylen i en burk. Dock stelnar den i kylen men blir rinnande igen i rumstemperatur eller om du håller burken under varmt vatten i kranen.
Hur mycket behöver man äta?
Eftersom man i regel använder små mängder att det är lätt att tro att de inte ger något, men så är det alltså inte. Så lite som 1 tsk örter kan ge ett viktigt bidrag till det totala innehållet av antioxidanter i din mat och därför är det en god idé (i dubbel bemärkelse) att använda sig av mer örter som krydda. Man använder sällan enbart en slags ört som krydda. Om du tänker på det asiatiska, italienska och det indiska köket så utnyttjar man många olika kryddor och örter för en komplex smak.
Men, örter och kryddor kan vara så mycket mer (som om de redan nämnda hälsoeffekterna inte vore nog). De kan hjälpa mot oro, mot huvudvärk, mot magproblem med mera.
Vilka är bra att ha hemma i ”husapoteket”?
Tänker vi i prepping-sammanhang eller för att du kanske hellre vill försöka med örter innan du går över på vanliga piller, kommer här en mindre lista på det jag tycker är bra att ha hemma. Men jag skulle rekommendera dig att köpa en bra örtbok då det vid en kris förmodligen inte går att komma åt internet när du behöver det.
Är du dessutom gravid eller ammande bör du alltid rådfråga din barnmorska först innan du tar örter i medicinskt syfte!
Basilika
Den är kramplösande, lugnande, urindrivande, stimulerande, bra för matsmältningen, lindrar vid förkylning och kan dämpa hosta.
Basilikan anses ha antidepressiva egenskaper.
Har du irriterad hud eller ett insektsbett kan du gnida några basilikablad mot huden och göra ett omslag med dem.
Färsk basilika smakar och är bäst, så jag torkar den aldrig. Däremot fryser jag in blad i fryspåsar som är lätta att ta fram och smula ner i mat eller där den behövs.
Citronmeliss
Det är denna ört som det bl a sjungs om i ”Uti vår hage där växa blåbär”. Hjärtansfröjd i visan är alltså citronmeliss.
Citronmeliss har egenskaper som;
Lugnande vid oro, antidepressiv, virushämmande, infektionshämmande, sänker pulsen. Tillsammans med mynta är den bra vid illamående och matsmältningsbesvär, bra mot spänningshuvudvärk och ska vara bra vid magsår och magkatarr tillsammans med kamomill.
Det är doftämnena/de eteriska ämnena i citronmelissen som är verksamma och mycket flyktiga. Om du torkar den och den slutat dofta kan du lika gärna kasta den. Det bästa är att ha en liten kruka färsk citronmeliss hemma.
Kamomill
Kamomill är något av det bästa i husapoteket enligt mig. Jag har använt mig av att tvätta röda blöjstjärtar med sval kamomillinfusion och även använt det i badvattnet när barnen var små innan sänggåendet. Men även som sista sköljning för håret har varit bra, inte enbart för en gyllene blond hårfärg utan även för irriterad hårbotten. Och oroliga magar har fått hjälp av kamomillté.
Kramplösande (bra vid mensvärk eller andra magåkommor), smärtlindrande, lugnande och hjälper vid sömnproblem. Bra mot diverse hudåkommor (gör en mugg starkt te och tvätta exempelvis sår, akne, eksem, torr hud o s v) då kamomill både är uppmjukande och sammandragande och antiseptisk. Inhalera ånga mot hosta. Vid spänningshuvudvärk kan du ta en kopp kamomillté, gärna med lavendel i också.
Rosmarin
Innehåller eterisk olja som bland annat innehåller cineol, rosmarinolja och kamfer. Milt lugnande, smärtstillande, används mot lågt blodtryck och dålig blodcirkulation, mot kolik och mot gallproblem. Anses även förbättra minne och koncentrationen. Det här beror på att cineol påverkar centrala nervsystemet och speciellt bra är det för genomblödningen i hjärnans små blodkärl.
Används både utvärtes som invärtes, dock ska gravida och ammande låta bli att använda sig av rosmarin som medicinalväxt. Som krydda i liten mängd i maten ska det inte vara någon fara enligt Livsmedelsverket.
Salvia
Då den eteriska oljan i salvia har en hämmande effekt på saliv, - svett- och bröstkörtlar används den just mot transpirationsproblem. Då kan man prova salviaté och hudprodukter med eterisk olja från salvia. Men även vid klimakteriebesvär då vallningar och kraftiga svettningar är ett problem fungerar den eteriska oljan och de fytohormonerna (liknar östrogen) bra och ett salviaté som kombineras med citronmeliss och daggkåpa kan vara värt att prova.
Vid inflammationer i munhålan och vid tandköttsproblem kan en salviainfusion hjälpa. En infusion är en starkare variant av örtté, längre ner kommer recept på hur du gör.
Salvia kan också ha en god effekt och hjälpa vid presenil demens, alltså en icke åldersrelaterad minnessvaghet som ibland kommer vid exempelvis utbrändhet.
Timjan
Timjan innehåller tymol, saponiner, bitterämnen och garvämnen. Det kan användas mot hosta (mycket effektivt i det sammanhanget!), mot infektioner, kramplösande, aptitstimulerande. Men används också vid sårvård, mot svamp, som gurgelvatten vid halsinfektioner. Det fungerar lika bra med den torkade du har i kryddburken som den färska du kanske har i trädgården på sommaren.
Timjanté vid hosta fungerar på det viset att tymol (den eteriska oljan i timjan) stimulerar flimmerhåren och hjälper till att transportera bort slem. Samtidigt när du dricker timjanté utsöndras till viss del de eteriska oljorna via lungorna där det verkar kramplösande. Då ökar slemproduktionen och med hjälp av det här nya tunnflytande slemmet transporteras det gamla och sega slemmet bort. Kan bara rekommendera dig att testa vid nästa förkylning eller influensa.
Pil – Salix sp.
Ett måste att ha hemma i sitt eget apotek är ju förstås även något mot huvudvärk, värk generellt eller feber och det är där salix kommer in. Det man använder på pilträdet är bladen eller barken. Bra att veta är att det inte behöver vara just pilträdet man använder sig av utan både vide och sälg fungerar på samma sätt.
Är du allergisk eller reagerar på något sätt mot salicylsyra ska du inte använda dig av det här, då de aktiva ämnena framför allt är salicylsyra, men även flavonoider och garvämnen. Har du magkatarr eller astma bör du också undvika att använda salix.
Ta ett par kvistar vide eller pil och dra av barken i långa remsor. Torka dem sedan luftigt inomhus och där inte solen kan skina på den. När den torkat rullar du ihop barken till små nystan (lite större än en tesked) och förvarar dem i en lufttät burk. det går naturligtvis även att använda färsk bark och då tar du ett något större nystan, kanske i storlek av en matsked.
När du ska göra té vid värk eller feber använder du ett sånt här nystan med mängden av 1 mugg vatten och låt det småkoka cirka 5 minuter. Sila av det. Drick tre koppar inom loppet av en timma, så motsvarar det effekten av 0,5 - 1 värktablett.
Obs! Drick inte detta té varje dag!
Hur bereder man och använder olika örter?
Örtinfusion
Alltså en starkare variant av örtté. Ta 2 msk torkad ört till 3 dl kokande vatten. Häll vattnet över örten och låt dra i 15 – 20 min under lock. Sila. Har du färsk ört dubblerar du mängden.
Örtdekokt
Det görs på andra delar än blommor och blad från örten, då använder du hårda växtdelar istället som rötter, frön, bark och då måste dessa kokas.
Lägg 2 tsk av växten i 4 dl kallt vatten. Koka försiktigt under lock i 15 – 30 min. Stäng av värmen och låt dra ytterligare 10 – 15 min. Sila.
Växtoljor
De används oftast utvärtes, men i vissa lägen går det även att ta oljan invärtes.
Det går faktiskt inte lika bra att använda alla örter till örtolja, det handlar om örtens aktiva ämnen, om de är lättlösliga i olja. Några som fungerar utmärkt är Ringblomma, Kamomill, Lavendel, Johannesört, Arnika m fl.
Använd färska blommor som är fina, men de ska inte vara fuktiga av dagg. Lägg dem i en glasburk med ganska stor öppning, typ honungsburk, och täck dem med en kallpressad olja (jag brukar använda rapsolja). Oljan ska täcka blommorna så att d inte börjar mögla. Rör om försiktigt varje dag och peta ner blommorna under ytan. Låt burken stå en stund på fönsterbrädan i morgonsol, så att inte den riktigt varma solen får oljan att härskna och ställ resten av dagen in den i ett skåp. Låt oljan stå och dra i 3 veckor och sila sedan av den i ett finmaskigt filter. Förvara den färdig oljan i en mörk flaska där den skyddas mot ljuset. Har du gjort en större mängd är det bra att förvara en större mängd i kylen och en mindre mängd töms efter hand över i en liten flaska eller burk som du har i rumstemperatur. Olja i kylen hårdnar, men blir flytande efter en stund i rumstemperatur, men den håller längre i kylen.
Inhalation
Du tar vid en inhalation upp de eteriska oljorna via luftvägarna och det används oftast vid förkylningar, bihåleproblem och för hudrengöring.
Gör en infusion av den ört du tänkt använda, t ex kamomill vid bihåleinflammation, oren hy och för en lugnande effekt. Häll infusionen i en balja med hett vatten och gör ett tält över huvudet över baljan med hjälp av en handduk. Sitt där i cirka 10 min. Värm infusionen om det behövs.
Jag hoppas du fått lite nytta och nöje av det här lilla husapotekförslaget.
Här kommer några bokförslag för dig som önskar lära dig lite mer om örter och dess användningsområden:
· Gröna apoteket av Marie-Louise Eklöf (den finns inte längre i bokhandlar men kan gå att få tag i på bibliotek, eller på bokbörsen)
· Lisens gröna värld av Lisen Sundgren (även den på ex Bokbörsen, vad är det här!)
· Häxans trädgård av Hella Natborst-Böös, den finns både på Bokus och Adlibris.
· Grow your own drugs av James Wong eller sök efter honom på Youtube så hittar du en del kul och informativa klipp med honom.
Comments powered by CComment