Snacks och smårätter
Nu när det är varmare och ljusare längre under kvällarna, umgås vi gärna mer med vänner och familj och sitter ute så länge som möjligt om det går. Inte så konstigt med tanke på den skitlånga och sega vintern vi haft!
Har du också börjat att gå ner lite mer i varv nu, åtminstone under de lediga helgerna, eller de lediga veckodagar du har om du arbetar oregelbundna tider? Känner dig lite lugnare och gladare kanske? Och det är bra om den känslan infinner sig nu, lite som en nedtrappning inför den annalkande semestern kanske.
Hela kroppen, hormonsystemet och alla funktioner i din kropp både fungerar bättre och håller sig friskare och starkare när du inte kör sönder den med onödig och långvarig negativ stress. Det behöver man ju inte vara någon Einstein för att inse, eller hur?
Den här veckan tänkte jag inte skriva så mycket utan istället bjuda på lite goda och bra snacks och smårätter som kan vara både goda och nyttiga, vilket inte är fel på något enda sätt. Hoppas du ska hitta något som du tycker om!
Vi börjar med en energigivare:
Grekiska spenat- och risbullar, 25 st
· 250 g baby spenat
· 1 msk olivolja
· 6 st fint skivade salladslökar
· 2 msk finhackad dill
· 5 dl kokt råris
· 1 msk färskpressad citron- eller limesaft
· 2,5 dl smulad fetaost
· 1 dl ströbröd.
1. Sätt ugnen på 175°. Grovhacka spenaten och lägg ner den i kokande vatten, men bara någon minut. Den ska ha mjuknat men fortfarande ha en stark grön färg. Låt spenaten rinna av, pressa ur vätskan och lägg den i en stor skål.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna på hög värme. Stek salladslöken cirka 2 min, tills den mjuknat. Tillsätt salladslöken till spenaten.
3. Tillsätt kokt ris, citronsaft, dill och fetaost till spenaten och blanda väl. Forma risblandningen till bollar, ta cirka 1,5 msk till varje, det bör bli ungefär 25 risbollar.
4. Rulla bollarna i ströbröd tills de är helt täckta och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Ugnsstek dem cirka 30 minuter, tills de är gyllene och krispiga.
Serveringsförslag: Servera dem med tzatziki och citronklyftor.
De här risbollarna kan du servera som snacks eller som en förrätt med tandpetare i. Eller så får de vara en del av grekisk tapastallrik eller på buffébordet.
Nästa snacksrätt är riktigt hjärtegott. Avocado är ju ett av naturens superfödoämnen och innehåller massor av viktiga näringsämen, bland annat kalcium, kalium, folat, vitamin E och B-vitaminer.
Guacamole och pitachips för 6 pers.
· 2 mogna avocados
· 2 msk limesaft
· ½ röd lök
· 1 tomat
· 1 mild grön chili
· 2 msk färsk koriander, hackad
· 4 pitabröd
· 3 msk olivolja
· 2 vitlöksklyftor
· 2 msk finhackad slätbladig persilja
1. Sätt ugnen på 200°. Gröp ur avocadorna och lägg fruktköttet i en skål. Tillsätt limesaft och mosa grovt med en gaffel.
2. Finhacka löken. Kärna ur tomaten och finhacka den också. Kärna ur och finhacka chilin.
3. Blanda samman lök-, tomat-, chili- och korianderhack med avocadon.
4. Halvera försiktigt pitabröden längs med kanten med en kniv. Häll olivolja i en liten skål, pressa ner vitlöken och tillsätt persiljehacket. Pensla olivoljeblandningen på brödens snittyta.
5. Lägg bröden med den penslade sidan upp på en bakplåt och rosta bröden i ugnen cirka 5 min, tills de är gyllene. Skär dem i bitar/ snibbar och servera som chips till guacamolen.
Nyttiga snacks för dig som kanske försöker att gå ner i vikt. Selleri innehåller både C-vitamin, K-vitamin och folat, kalium och kostfibrer.
Selleribåtar med ostkräm 4 port.
· 250 g färskost, exempelvis Philadelphia
· 3 msk finhackade cornichoner
· 2 msk finhackade gröna oliver
· 1 msk finhackad slätbladig persilja
· 1 tsk rivet citronskal
· 4 selleristjälkar
1. Blanda samman färskost, cornichoner, oliver, persilja och citronskal till en slät och jämn kräm. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen om du inte ska använda den direkt.
2. Ansa stjälkarna på selleristjälkarna. Använd en vass kniv eller en potatisskalare och skala av de yttersta grova trådarna på stjälkarna. Skär sedan sellerin i jämnstora bitar, cirka 3 - 4 cm långa.
3. Portionera upp ostkrämen på stjälkarna och garnera med citronskal.
Alternativt användes ostkrämen som dipp till stjälkarna. Men vill du ha det lite mer ”bjudvänligt” lägger du upp krämen på stjälkbitarna.
Om du tillhör dem som gillar att dippa grönsaksstavar som snacks kommer här en annan slags dipp att testa än den vanliga med gräddfilsbas.
Kryddig ärthummus 6 port.
· 1 gul lök
· 1 vitlöksklyfta
· 1 liten röd chili
· 1 msk olivolja
· 1 tsk mald spiskummin
· 5 dl frysta ärter som du låter tina
· 1 – 1,5 dl naturell yoghurt
· 1 msk färskpressad limesaft
· Salt, peppar
· Grönsaker i stavar, exempelvis selleristjälkar, morötter och gurka
1. Hacka löken och vitlöken. Kärna ur chilifrukten och hacka den. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök 2 – 3 minuter tills har mjuknat. Tillsätt spiskummin och chili och fräs under omrörning cirka 1 minut, tills kryddorna börjar dofta. Ta av från värmen och låt svalna cirka 10 minuter.
2. Lägg ärter och lök-kryddblandningen som nu svalnat i en matberedare och mixa till en jämn smet. Rör ner 1 dl yoghurt och blanda väl.
3. Smaka av med lime, salt och peppar och rör ner mer yoghurt till önskad konsistens.
4. Lägg upp dippen i en skål och grönsaksstavarna runt om.
Små fina salladsrullar, har du testat det? Om inte prova! De är små härliga munsbitar som är läckra att ha med på picknick eller buffé.
Salladsrullar med syrlig kesodipp 4 port.
· 1 morot
· 2 selleristjälkar
· ½ liten kålrot
· ½ paprika, valfri färg
· 1 citron
· 1 salladshuvud (inte isbergssallad utan en annan mjukare sort).
· 2 dl keso
· 1 dl naturell yoghurt
· 1 tsk olivolja
· 1 tsk paprikapulver
· Örtsalt, peppar
· 1 droppe tabasco
· 4 kvistar slätbladig persilja
1. Skala morot och kålrot och strimla fint, cirka 6 cm långa strimlor. Skölj och ansa selleristjälkarna. Ansa och kärna ur paprikan, skär dem båda i 6 cm långa tunna strimlor.
2. Pressa citronen och droppa hälften över grönsakerna. Ta loss salladsbladen och skölj dem väl. Är det mycket stora blad så halvera dem.
3. Blanda grönsaksstrimlorna och lägg 6 – 8 strimlor på varje salladsblad. Rulla ihop bladen och lägg dem på ett fat med skarven nedåt.
4. Blanda keso, yoghurt, olivolja och resten av citronsaften. Krydda upp med tabasco, paprikapulver, örtsalt och peppar. Ta av persiljebladen från stjälkarna, hacka fint och blanda ner i dippsåsen. Servera salladsrullarna med dippsåsen.
Melon och skinka
Om du vill servera en melon och skinkbricka, välj gärna en melon med orange fruktkött, som exempelvis cantaloupe- eller nätmelon. De innehåller mycket betakaroten och är bra för immunförsvaret. Det är då även gott med små bitar av en vit ost, som fetaost exempelvis.
Jag hoppas du hittar något som du kan tänka dig att testa här!
Comments powered by CComment