Nya NNR – Nordiska näringsrekommendationer och kostråden.
Till att börja med så tänkte jag bara förtydliga att NNR (Nordiska Näringsrekommendationerna) och våra svenska kostråd inte är samma sak. NNR handlar om den vetenskapliga grunden för hur vi behöver äta för att behålla hälsan utan att samtidigt belasta klimatet och miljön. NNR innehåller också rekommendationer om enskilda näringsämnen och hur mycket av de olika livsmedlen vi bör äta, eller hur mycket som är lämpligt att äta. Men NNR är fortfarande inget kostråd. Dock bygger kostråden vi har på NNR.
I juni 2023 kom de nya nordiska näringsrekommendationerna ut. Under hösten 2023 skulle så Livsmedelsverket börja arbetet med att uppdatera de svenska kostråden som vi har nu och som är från 2015. På Livsmedelsverkets hemsida står att de kommer arbeta med att uppdatera kostråden under 2024, så vi får helt enkelt vänta och se hur kostråden kommer att se ut framöver. Jag skulle tro att de största skillnaderna kommer att ligga i hur köttkonsumtionen bör se ut.
Men tittar vi på de nya NNR och jämför själva med kostråden som kom 2015 så handlar de största skillnaderna mot tidigare bland annat om att konsumtionen av baljväxter bör ökas. Det handlar då främst om att det är bättre för miljön, men det är ju även bra för vår hälsa med just baljväxter. Just miljöaspekten är något som lyfts fram som en av de viktigaste punkterna, men visste du att Sverige faktiskt var först i världen att väga in miljöaspekten i kostråden redan 2015? Så med andra ord egentligen inget nytt, men nu kanske mer förtydligat.
Vad gäller alkohol har väl ingen missat att det rekommenderas att alla ska undvika att dricka alkohol. Det mest spännande i det tycker jag är den reaktion som blev på befolkningen i Sverige. Jisses vad mycket åsikter kring detta som florerade ett bra tag efter det. Att det blev en nolltolerans rekommendation kring alkohol handlade om att eftersom det inte finns någon säker gräns för alkohol (som nog alla känner till egentligen) så sattes det ett undvik helt istället. Men eftersom ingen tror på att alla kommer bli absolutister, blir rekommendationen då att håll intaget lågt och sänk alkoholhalten!
Ett ökat intag av fullkorn – både för miljön och hälsan.
En minskning av rött kött och processat rött kött. Det här handlar då om både miljö och vår egen hälsa. Så en klar minskning av det röda köttet blev det i alla fall – från 500 g/v till 350 g/v. Jag skulle kunna tänka mig att de svenska kostråden kommer att landa på de här 350 g/v sedan också. Kanske kommer du ihåg när hälsofarorna med kött kom upp ordentligt förra gången? Det var 2015 när WHO rapporterade om att processade köttprodukter har lika mycket cancerframkallande ämnen som tobak och alkohol och därför numera är placerade i samma klass av cancerframkallande ämnen som dessa. Och förutom cancer så anses numer rött kött och charkprodukter trigga låggradig kronisk inflammation. Det i sin tur kan leda till diabetes, hjärtsjukdomar och andra av våra vanliga västerländska sjukdomar på sikt. Något annat som den här rapporten om rött kött förde med sig var de experiment som gjordes med antioxidanter och kött. Antagandet var/är att tillsatta antioxidanter kan minska de skadliga ämnena i kött. Läs gärna Växtpulver i processat kött kan minska hälsoriskerna.
Ja jag som håller på med kostrådgivning tycker så klart det här är spännande och intressant och väntar på att få se hur Livsmedelsverket kommer att uppdatera de svenska kostråden under 2024. En gissning är att det kommer bli tydligare det här med att äta mera grönt, men även att det då ska handla om var och hur grönsaker och baljväxter vi väljer att äta är odlade.
Vill du förkovra dig mer i de nya NNR så lägger jag en länk här till dem, dessvärre enbart på engelska ännu så länge.
Nordic Nutrition Recommendations 2023
Comments powered by CComment