Vad är grejen med lök?

 

Lök är ju en fantastisk krydda och något som ingått bland våra vanligaste livsmedel under lång, lång tid. Tydligen kom löken till oss i Sverige under medeltiden och blev snabbt populär både som livsmedel och som läkeväxt. 

Dessförinnan odlades lök i Kina redan för 3000 år sedan, medan vitlök har varit känd i minst 5000 år. Med andra ord kan man säga att lök i alla former och dess välgörande egenskaper, har testats både länge och väl!

 

Vad är det som är nyttigt i lök då?

Lök innehåller flera bioaktiva ämnen och dessa innehåller svavel. Det är de ämnena som gör att lök har den smak och arom den har och som får tårarna att rinna när du hackar lök. Det är dessutom svavel som gör att vitlök doftar just som vitlök gör. Man tror även att det är just svavlet som ligger bakom lök och vitlöks hälsoeffekter. Exempelvis så har forskning visat att framför allt vitlök kan bidra med en skyddande och behandlande effekt av hjärt-kärlsjukdomar och cancer. När det gäller effekten på hjärt – kärlsjukdom är det för vitlökens blodtryckssänkande effekt samt att den sänker kolesterol. När det kommer till cancerskyddet eller preventionen av cancer tror man att det bland annat beror på att det sker en stimulering av avgiftningsenzymer i levern och minskad tillväxt av cancerceller.

 

Lök innehåller dessutom kostfiber – inulin (en kostfiber som når tarmen ganska oförändrad) som bland annat fungerar som ”mat” eller prebiotika till de goda tarmbakterierna. Läs mer här om Probiotika och Prebiotika.

 

 

Lök innehåller dessutom mängder med cellskyddande ämnen. Det är polyfenoler och antioxidanter, B-vitaminer (dock inte B12) och en del C-vitamin. Du får även i dig selen, krom, mangan, folat, kalium, fosfor och koppar. 

 

Vilka hälsoeffekter sägs lök ha?

Förutom cancerprevention och nyttan för hjärt - och kärlsjukdom har lök andra positiva egenskaper.

Kliniska studier har visat att krom kan sänka fasteblodsockret hos personer med diabetes. Lök innehåller mycket krom som alltså hjälper kroppen att reagera på insulin på rätt sätt. Forskning har visat att ju mer lök en person äter desto lägre blir blodglukosnivån. 

Eftersom lök av alla de sorter är rika på näringsämnen och antioxidanter kan de även bidra till att hålla andra inflammatoriska sjukdomar under kontroll. 

 

Hur ska man äta den?

Precis som med andra grönsaker som tillagas, förloras vissa näringsämnen när du tillagar löken. Alltså är det bästa att äta den rå. Men all lök är ju inte lika god att äta rå. Rödlök är något mildare än den gula löken och är därför en sorts lök som många använder rå, i exempelvis tomatsallad, eller råa lökringar i hamburgare o s v. Men prova dig fram bland de olika sorterna och hitta just din favorit. Naturligtvis finns det även nyttigheter kvar i löken om du har den i varm matlagning också. En variation på sorter och användningsområden är därför alltid bra. 

 

Ät lök som en del av inslaget av frukt och grönsaker i din kost. Ha cirka 1 dl lök några gånger i veckan som riktmärke, om du inte använder den som den goda krydda den är i nästan all matlagning förstås. 

 

Ett par lökrecept:

 

Rödlökssallad 

Blanda riktigt tunt skivad rödlök med skalade och fint skivade apelsiner, skivade dadlar och gärna en näve myntablad i en skål. Blanda samman lite olivolja och nypressad apelsin och droppa detta över salladen. Blanda och servera.

 

Fransk löksoppa

Skiva 6 gula lökar tunt och bryn dem i en gryta med 4 msk olivolja på låg värme i cirka 45 minuter. Rör om ofta och fortsätt att bryna tills löken är mjuk och gyllene. Slå i 1,5 liter grönsaksbuljong och låt sjuda 10 minuter. Servera, gärna med ett gott surdegsbröd till. 

 

 

 

 

Comments powered by CComment