Grilltillbehör
För ett litet tag sedan lovade jag att ett kommande inlägg skulle vara goda och bra tillbehör till grillat. Och den här veckan tänkte jag att det kan passa utmärkt, nu när värme och alltmer utevistelse lockar till att grilla lite mer.
Först ut blir en sötsur sås och en ärtguacamole. Båda de här såserna är ett toppen-tillbehör till grillat. Genom dem så äter du lätt de där två portionerna frukt och grönsaker du bör få i dig varje dag, under en och samma kväll. Dessutom hjälper yoghurten, ananasen och den färska ingefäran din kropp att smälta de annars ganska hårdsmälta inslagen som kan bli under en grillkväll, som t ex. kött och korv
Ananassås 4 port.
Du behöver:
· 1 färsk ananas på cirka 500 g
· 3 schalottenlökar
· 5 cm färsk ingefära
· 2 msk olja
· 1 msk hackat citrongräs
· Saften av 1 lime
· 1 dl syltsocker
· Salt, cayennepeppar
Gör så här:
1. Skala ananasen och skär bort stammen. Skär fruktköttet i mycket små bitar. Skala och hacka schalottenlök och ingefära samt citrongräs.
2. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och fräs citrongräs, ingefära och schalottenlök på ganska hög värme och under omrörning tills löken mjuknat lite.
3. Tillsätt 1 dl vatten, färskpressad lime och ananas. Rör om och lägg på locket. Låt puttra cirka 10 min. Rör ner syltsockret och låt såsen sjuda tills den tjocknar. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Tips: du kan lätt spara ananassåsen i steriliserade burkar med tättslutande lock. Förvaras då i kylen upp till 2 veckor.
Ärtguacamole 4 port.
Du behöver:
· 300 g frysta gröna ärtor.
· 1 kokt potatis
· 1,5 dl matlagningsyoghurt
· 1 dl gräddfil
· 2 msk färskpressad lime eller citron
· 2 schalottenlökar
· 2 vitlöksklyftor
· 1 röd chili
Gör så här:
1. Lägg de frysta ärterna i lätt saltat, kokande vatten och låt dem koka i 10 – 15 min.
2. Låt dem rinna av och kallna (ta hjälp av kallt vatten om du vill att det ska gå snabbt).
3. Skala och pressa potatisen i en skål. Kör ihop ärter, potatis, yoghurt, gräddfil med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och färskpressad lime eller citron.
4. Skala och finhacka schalottenlöken, samt skala pressa vitlöken. Blanda ner i ärtkrämen. Ansa och kärna ur chilin, hacka den fint. Strö den över ärtguacamolen.
Grönsalladsfat 4 port
Du behöver:
· 400 g sockerärter
· 2 salladslökar
· 2 små sallats huvuden av typen Little gem (även kallad hjärtsallat eller babysallat).
· 1 liten morot
· 3 msk färskpressad citron
· 2 msk olivolja
· 1 tsk dijonsenap
· Örtsalt, svartpeppar
· Fetaost
Gör så här:
1. Skölj och ansa sockerärterna, skär i sneda bitar.
2. Skölj, ansa och skiva salladslökarna tunt. Skölj sallaten väl och strimla den fint. Fördela sallaten på ett fat och lägg sockerärterna ovanpå.
3. Skala moroten och skär den i så tunna strimlor som du kan. Har du ett zestjärn använder du det annars skär så tunna stavar du kan med kniv.
4. Fördela morotsstrimlorna och salladslöken ovanpå sockerärterna.
5. Vispa ihop färskpressad citron, 2 – 3 msk vatten, olja, senap örtsalt, peppar och de hackade färska örterna till en vinägrett. Droppa vinegrätten över salladen. Avsluta med att smula fetaost över salladsfatet.
Tips: om det är säsong för vattenmelon är det gott att även skära små kuber av vattenmelon (eller ta ut små vattenmelonkulor med hjälp av en tesked) och lägga över salladen.
Nu börjar ju snart säsongen för färskpotatis också, något som många har till grillat. Ett gott och lite roligare sätt att servera på är att göra potatis på rosmarinspett.
Potatis på rosmarinspett 4 port.
Du behöver:
· Räkna cirka 3 potatisar per portion (det beror naturligtvis på hur stora potatisarna är. Bedöm själv hur många som du tror går åt till varje person här).
· 4 långa och stadiga rosmarinkvistar (alternativt använder du grillspett och så har du enbart hackad rosmarin i själva marinaden).
· 2 pressade vitlöksklyftor
· 2 - 3 msk olivolja
Gör så här:
1. Koka potatisen i ganska salt vatten. Färskpotatis kräver mer salt än annan potatis i kokvattnet. Koka dem tills de börjat mjukna. Låt potatisarna rinna av och svalna lite.
2. Ta av rosmarinbladen från kvistarna, men lämna bladen i toppen av kvisten. Hacka ner de bortplockade bladen och lägg i en skål.
3. Gör hål i potatisarna med hjälp av ett grillspett av trä. Blanda samman olivolja, vitlök och den hackade rosmarinen. Lägg potatisarna i blandningen och rulla runt dem tills alla är täckta av marinad. Trä upp potatisarna på rosmarinkvistarna, alternativt på trägrillspett.
4. Lägg dem på grillen tills de får en gyllene färg och har blivit varma.
Och lika självklart som det grillade på sommaren är ju en potatissallad som tillbehör, eller hur? Den här potatissalladen fick jag hos min syster för många, många år sedan och hon i sin tur hade fått den under ett besök på Gotland där en kompis bror arbetade som kock. Den är så pass god att jag har den som stadigt tillbehör varje sommar.
Basilika potatis
Du behöver:
· 800 g – 1 kg färskpotatis
· 25 färska basilikablad (ej stjälkar)
· 1 dl bladpersilja
· 2 msk vit vinäger
· 1 dl riven parmesan
· 1 tsk salt
· 1 krm malen svartpeppar
· 1 pressad vitlök
· Minst 2 msk olivolja (du kan behöva ha i mer olja för att få krämen lite lösare)
Gör så här:
Kör persilja och basilika tillsammans med vinäger och olja i en mixer. Tillsätt osten, vitlök, salt och peppar.
Blanda ner den nykokta potatisen i basilika-krämen.
Kan serveras både varm och kall.
Så, jag hoppas att du hittat något som du känner att du vill testa till din grillkväll!
Comments powered by CComment