Näringstät och energität, är det samma sak?
Näringstät och energität, blir du också förvirrad av begreppen? Ibland låter det som om det vore samma sak och ibland är det inte det, hur är det egentligen? Jag tänkte försöka mig på att reda ut de båda begreppen lite.
Till att börja med behöver vi titta på vad som menas med energi tänker jag. Det är ju som namnet visar det som får vår kropp att fungera som den ska, vårt bränsle så att vi kan röra oss och för att allt det där som sker inuti kroppen och som inte syns utanpå ska fungera. Hur mycket energi som krävs för att allt inre ska fungera och för att du ska kunna röra dig påverkas av hur gammal du är, vilket kön du tillhör (näe, energiförbrukningen i din kropp bryr sig inte om att vara genusneutral), och hur mycket du rör på dig eller rättare sagt hur stor muskelmassa du har.
Som du redan vet mäts energin som din kropp behöver (och mäts så även i mat) i kcal (kilokalorier) eller kilojoule (kj), eller megajoule (MJ). Här i Sverige används oftast begreppet kcal – kilokalorier, eller kalorier i vardagligt tal.
Nu kommer lite korta fakta om BMR, MET och PAL. Tycker du att de rör till det så hoppa över dessa, de är mer till för dig som liksom jag är nördiga på det här med kost, energi m m.
Den basala grundomsättningen (BMR – Basal Metabolic Rate)
Den basala grundomsättningen är alltså den energi som just din kropp behöver för att din kropps inre funktioner ska kunna fortgå då din kropp är i vila.
MET- värde (Metabolic Equivalent)
Vila liksom olika arbeten genererar energiomsättning i olika grad. MET beskriver alltså omsättningen för ett visst arbete och behovet av syre. Alla MET-värden du får ihop under ett dygn blir ett PAL-värde.
PAL (Physical Activity Level)
PAL är ett sätt att mäta graden av din fysiska aktivitet under ett dygn. Den här faktorn är viktig när du vill räkna ut din totala energiförbrukning under ett dygn.
Skillnaden mellan MET och PAL är alltså att MET anger energiförbrukningen av en specifik aktivitet (exempelvis simning, städning, joggning), medan PAL anger den fysiska aktivitetsnivån under hela dygnet. Om du har provat på något kost- och träningsprogram, typ ViktVäktarna eller Nutritiondata, så är det MET värdet som anges när du knappar in en träningsaktivitet och får reda på hur mycket just denna har "kostat" dig.
Så, vill du ha reda på just din kropps energiförbrukning är det viktigt att veta BMR samt PAL. De basala funktionerna kommer kroppen att prioritera först genom energin du får i dig. BMR x PAL = den totala energiförbrukningen. Letar du på nätet hittar du olika sätt att räkna ut ditt BMR och det finns även tabeller för olika PAL-värden.
Energigivande och icke energigivande näringsämnen
De näringsämnen som delas in i energigivande näringsämnen i maten är protein, fett, och kolhydrater, även kallade för makronutrienter.
Det är viktigt att du får i dig av de här energirika näringsämnena för att dina kroppsfunktioner ska bibehållas optimalt, men det är även viktigt att det är ett balanserat intag eftersom de alla tre lagras som fett på kroppen om det blir för mycket. Ja, även protein lagras som fett vid ett för stort intag i förhållande till att du gör av med det, även om protein har den fördelen att det kostar lite mer energi att förbränna det också.
Icke energigivande näringsämnen är då alltså vitaminer, mineraler och antioxidanter och är för det mesta det som avses med näringstäta livsmedel.
Näringstät
Näringstät mat innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter, men för det mesta inte så mycket kalorier – alltså inte så mycket energi. Näringstäthet handlar alltså om hur mycket näring det finns i ett livsmedel eller en hel måltid = hur bra maten är ur näringssynpunkt.
Energität
Energität mat innebär att maten du äter ger din kropp mycket energi i form av kalorier. Fett är ett bra exempel på energität mat.
Om du tränar mycket eller jobbar tungt behöver du energi för att orka och då är kolhydrater den källa som musklerna först och främst använder sig av, dock kan det vara bra att ha koll på när du intar kolhydraterna inför exempelvis ett hårdare träningspass.
Snabb energi får du från snabba kolhydrater, exempelvis godis eller andra sötsaker, men även från frukt som exempelvis banan.
När du försöker gå ner i vikt exempelvis, är det viktigt att du äter näringstät mat så att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att inte den fina balansen mellan hormoner och signalsubstanser ska rubbas och hamna i obalans (se förra veckans inlägg om hormonell obalans), samtidigt som du förmodligen inte behöver lika mycket energi från maten. Det är för mycket energirik mat och för lite energiförbränning som lagrat sig som extra kilon på kroppen. Och inte sällan (vågar jag påstå) har många lyckats skapa en total obalans i kroppen genom att prova den ena trenddieten efter den andra som ofta innebär att utesluta någon av de makronutrienter och vi så väl behöver. Vid uteslutande av vissa sorts livsmedel är det en god idé att verkligen läsa på var du hittar alla näringsämnen du behöver genom andra livsmedel.
Så avslutningsvis, energität och näringstät är inte riktigt samma sak även om en del av de näringsämnen som vi alla behöver så väl även finns i de energitäta livsmedlen. Blev det lite klarare eller?
Värt att tänka på
En äldre person som kanske har tappat aptiten, eller en person som är sjuk och som därför har svårt att få i sig mat, behöver således en kost som är både näringstät och energität – alltså som innehåller mycket vitaminer och mineraler och samtidigt gärna protein och fett.
Om du vill lägga om din kost för att gå ner i vikt är det en god idé att se över hur just ditt energiintag ser ut i jämförelse med just ditt energibehov. Sedan är det dags att läsa på kring vilka livsmedel som är näringstäta men inte lika energitäta, beroende på hur ditt levnadssätt ser ut för övrigt – hur aktiv du är och så vidare. Om du tycker det är svårt att få till själv kan det vara lönt att vända sig till någon som liksom jag är diplomerad/certifierad kostrådgivare, för hur det är så kan det vara svårt att se sin livsföring objektivt och hitta var de små förändringarna skulle kunna ligga för att få till just ditt bästa mående för kropp och själ. Allra helst om du arbetar heltid och försöker balansera det hela med familj och allt som hör till.
Om du är intresserad av att se vad jag har att erbjuda dig som klient, klicka här så kommer du till startsidan på Kost & själ. Där finns en flik "erbjudanden" som visar just de erbjudanden jag har nu. Det som jag är noga med är att jag jobbar förebyggande med att bibehålla det friska, att genom livsstilen försöka förhindra att någon får en livsstilssjukdom. Det innebär att alltid när det redan finns någon sjukdom av allvarligare art, som exempelvis diabetes, hänvisar jag då till dietist istället (men oftast finns redan en dietist inkopplad vid sjukdom, eller hur).
Comments powered by CComment