Hur illa är det med korv?

Jag arbetar som stödpedagog på en daglig verksamhet. Det är en uteverksamhet som odlar, skördar, sågar mindre träd/sly, klyver ved o s v. Vi är med andra ord en ur- och skurverksamhet där de som valt att komma behöver den här utevistelsen för att själen ska må bra. Den absolut populäraste aktiviteten är i alla fall när det är riktigt ruggigt och det blir korvgrillning i den grillstuga vi (tack och lov) har, där vi kan värma oss runt en brasa under höstrusk och vinter.

Det blir ganska mycket korv som du säkert förstår under vissa perioder. Inte så bra med tanke på att korv går under de processade charkuterierna som vi bör minska ner rejält på.

Kanske börjar din/er säsong för korvgrillning nu istället när utegrillarna i trädgårdarna runt om i landet åker fram i samband med vårens intåg?

Men hur ska man tänka kring det här med korv då, om det är så onyttigt och skadligt för oss? Ja jag tänker så här, välj en riktigt bra och god korv när du ändå ska äta den.

Vad är det vi behöver titta på för att hitta en bättre korv? Ja kötthalt är ju alltid intressant att veta och sedan hur mycket natrium korven innehåller. För mycket natrium kan som bekant vara en orsak till högt blodtryck. Och högt blodtryck ökar i sin tur risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, skador på njurarna och stroke. Enligt Livsmedelsverket behöver befolkningen i Sverige minska ner medelintaget till max 6 gram salt per dag, d v s max 2,4 g natrium. Fetthalten är också en anledning till att korv inte är bra för oss i för stor mängd.

Vilka korvar kan anses som lite bättre?

Lammkorv till exempel är en god och ofta välkryddad korv som dessutom inte är lika fet. Vi gör en jämförelse mellan lammkorv, kycklingkorv och ”vanlig” grillkorv:

Per 100 g (en korv ligger oftast i vikt på 50 – 55 g, om det är en vanlig tunn korv)


 

 

Lammkorv

Kycklingkorv

Vanlig grillkorv

kalorier

160 kcal

230 kcal

210 kcal

Fett

 10 g 

18 g

15 g

Mättat fett

4,7 g

5,7 g

5,7 g

Kolesterol

68,5 mg

118,2 mg

42 mg

Kolhydrater

5,8 g

4,2 g

12,8 g

Protein

17,1g

13 g

7,6 g

Natrium

175 mg

800 mg

1180 mg

Kötthalt

86%

64%

37%

 

 

Ja, kötthalten varierar kraftigt som du ser. De här korvarna är de vanligaste nu som jämförelsen är mellan (utan att skriva ut några sorter/märken). Och om du vet med dig att du behöver dra ner på saltet så rekommenderas INTE en vanlig grillkorv som du ser! Lammkorv är den korv som faktiskt är bäst både vad gäller innehåll som smak – tycker jag. Men det är ju en smaksak.

Hur som helst, ät korv men inte för ofta och när du väl gör det, så välj en riktigt god korv. Läs innehållet på korvarna och ta dig tiden att jämföra.

Dessutom går det att göra även en korv lite nyttigare genom att välja bra tillbehör. Ha goda och gärna lite grövre grönsaker (som broccoli eller vitkål och morot till exempel) till korven så hjälper fibrerna till att transportera bort en del av fettet. Surkål är inte någon dum idé att ha till korv! Dessutom transporteras annat som inte ska stanna kvar i tarmen för länge bort lite snabbare med en fiberrik kost.   

Ha en härlig stund runt grillen och passa även på att grilla lite grönsaker om du ändå håller på. Framöver kommer lite härliga grillrecept på just grönsaker tänkte jag.                                                                                          

Comments powered by CComment