Slow food, vad innebär det?
Veckans inlägg blir inte så långt utan jag lägger till lite länkar istället.
Det här blir lite som en fortsättning på tidigare inlägg om ultraprocessad mat, fast tvärtom då.
Slow food betyder alltså översatt från engelska ”långsam mat” och är en motreaktion, eller snarare motrörelse mot snabbmatstrenden och därmed även den ultraprocessade maten.
Det hela startade i Italien och är idag en internationell rörelse som växer sig allt större. Förmodligen i samma takt som vår medvetenhet kring skadorna på våra kroppar som snabbmaten/ultraprocessade maten bidrar till, men även i och med att vår miljömedvetenhet växer sig allt större.
Men även den stressade tillvaron, där vi inte längre sitter ner tillsammans i familjen och äter en hemlagad middag, har säkert sin plats i denna motrörelse.
Ledorden för Slow food rörelsen är: gott (maten ska smaka gott), rent (maten ska produceras på ett sätt så att miljön inte förstörs) och rättvist (den som producerar maten ska bli kompenserad för sitt arbete på ett rättvist sätt).
Med andra ord är slow food egentligen något som borde vara självklart för oss alla när vi ska äta- alltså att vi ska kunna njuta av det vi äter, både genom goda råvaror och att ingen, varken miljö eller andra människor far illa av att vi vill äta gott.
Samtidigt som alla har rätt att njuta av maten, har vi ett ansvar för att skydda matarvet, traditionen och kulturen samt en koppling mellan det vi väljer att lägga på tallriken och hur vår planet mår = eko-gastronomi.
Jag tänker att det här är en rörelse som i alla fall jag inte hört så mycket om ännu här i Sverige, men som jag tror kan komma att ta en allt större plats då fler och fler börjar längta tillbaka till hur matkulturen såg ut tidigare. Det fanns mycket som faktiskt var "bättre förr". Man lagade mat från grunden, i säsong och framför allt middagarna under tidig kväll var den naturliga samlingspunkten där man samlades och pratade igenom hur dagen varit.
Det är för mycket olika aktiviteter idag, protesterar du kanske nu. Ja exakt, det är det, men det är också något som är självvalt och handen på hjärtat, mår alla bra av att ha häcken full hela tiden?
Länkar:
Slow food - good, clean and fair food for all
Comments powered by CComment