Äntligen, äntligen börjar det så smått att närma sig våren i vårt avlånga land. Även om kanske snön ligger kvar på sina fläckar, så smyger värmen fram med den allt skarpare solen och snart är marken bar. 

Nu börjar många av oss att längta ordentligt efter att odlingssäsongen ska ta fart.

Du som varit med mig ett tag kommer kanske ihåg inlägget om odling och vad jorden konkret för med sig i form av bakterier som sätter fart på våra må-bra hormoner. Om du inte läst det och precis som jag tycker det här är ett spännande ämne länkar jag till det inlägget här – Odling.

 

Men en stor del av året går det inte att odla och skörda allt det där nyttiga och goda och matpriserna sticker fortfarande iväg, framför allt på frukt och grönt. Vitaminer och mineraler är ju trots allt roligare att få i sig genom grönsaker och frukt, så vad göra? Då är groddar och skott svaret. De kan du dessutom odla året runt inomhus och de är både miljövänliga och innehåller massor med nyttigheter. Av alla livsmedel du kan äta är groddar ett av de mest näringsrika, fyllda med antioxidanter, vitaminer, mineraler och enzymer vilka hjälper matsmältningen på traven. Tänk att ett enda litet frö innehåller allt för att växa upp till en stor planta (jämför med ett ägg), inte konstigt att du också får en boozt av att äta dem. Du får genom dem i dig livsviktig näring på ett enkelt och gott sätt. Faktum är att det inte är så dumt att grodda och skotta de här vitamin-bomberna året runt.

Du kan äta dem som tillbehör till maten (riktigt snyggt blir det på tallriken med en liten hög rödbetsgroddar till exempel), i sallader eller som jag tycker är godast – som pålägg på smörgåsen. 

Har du inte testat att grodda själv men vill prova, så är mungbönor, linser, rädisor och alfalfa groddar enkla att prova med. Det du bör tänka på är att använda dig av bönor och frön som är avsedda att grodda, då de har en testad grobarhet. Det innebär att det är större chans att fröna groddar sig och inte hamnar ogroddade på botten av burken och ruttnar. 

Personligen tycker jag det är lite baltigt att hålla på med groddar eftersom det ska sköljas och bytas vatten, men det är egentligen ren lathet för så värst ansträngande eller tidsödande är det ju inte. 

 

Gör så här med groddar:

·      Häll upp bönor eller groddar i en burk och slå på ljummet vatten. Låt ligga i blöt minst 6 timmar så att de får dra till sig vattnet, svälla upp och ”aktiveras”.  

·      Dra på en silduk eller ett finmaskigt nät (exempelvis en bit gasväv) över burköppningen och sätt fast med en gummisnodd. Slå av vattnet och skölj bönorna/fröna. Ställ burken mörkt i runt 20–25°. 

·      Skölj bönorna 2–3 gånger per dag, ställ tillbaka i mörkret.

·      Efter några dagar när groddarna är tillräckligt stora, ställ fram groddarna i ljuset så att de blir gröna. Förvara sedan i en plastpåse i kylen. Groddar håller ca 4 - 5 dagar.

 

Skott är ännu enklare än groddar och du gör dem enkelt av exempelvis vanliga gula ärtor. Det är vansinnigt gott att ha ett tråg med ärtskott att klippa på smörgåsen eller blanda ner i en sallad. Men att göra skott av broccoli och olika kålsorter är också lika enkelt plus att de är supermat på riktigt. 

 

Gör så här:

Bred ut lite jord i ett tråg eller odlingsfat och vattna den. 

Strö ut fröna eller ärtorna över ytan och tryck till dem lite lätt så de hamnar på jordytan ordentligt. Täck dem sedan med ett tunt lager jord. Lägg gärna ett plastlock, plastpåse/plastfolie, men lämna lufthål så det inte blir alltför fuktigt.

När fröna eller ärtorna grott tar du bort plasten och ställ dem ljust, i ett fönster eller under en växtbelysning om du har det. 

Ärtskott är suveräna eftersom du kan klippa av dem ett par gånger och de växer upp igen. 

 

God, nyttig och klimatsmart supermat som du odlar själv även om du inte har tillgång till en trädgård. Kan det bli bättre?

 

 

Comments powered by CComment