Epigenetik och livsstil, hur hänger det ihop?
Jag ska inte låtsas påstå att jag vet exakt hur det här med epigenetik fungerar, men jag har en liten aning om hur det hänger ihop väldigt förenklat och det är helt klart ett mycket spännande och relativt nytt forskningsområde. Längst ner lägger jag lite länkar att läsa för dig som precis som jag tycker det här är intressant.
Man skulle kunna säga att det handlar om att det som vi tidigare sett har kopplingar till vår hälsa, som livsstilsvanor, sociala kontakter m m, nu finns bevisat ner på cellnivå vilken betydelse det har.
Som vi alla vet idag så föds vi med ett gäng gener som vi fått från mamma och pappa. DNA:t finns i alla våra celler och är aktiva nu eller kanske aktiveras senare. En del av dessa är bra, men en del av dem vill vi kanske helst inte ska aktiveras, som exempelvis gener som kan kopplas till cancersjukdomar. Det som vi utsätts för i miljön, men även hur vi väljer att vår livsstil ska se ut, påverkar vilka av de här generna som ska aktiveras, det är den delen som kallas för epigenitik.
Epigenetiska förändringar uppstår när cellerna försöker förhålla sig till omgivningen och det handlar alltså inte om att en förändring i själva generna sker utan förändringen blir utanför den genetiska koden. Men det som förändras är alltså om generna aktiveras eller inte. Det här är en förändring som sker ganska snabbt när de yttre faktorerna påverkar. Det som är positivt i mitt tycke är att de här förändringarna kan gå att påverka och kan fortsätta att förändras hela livet. Det är alltså inte kört för att det finns cancer eller diabetes i familjen som du kanske ärvt en gen av, du kan påverka att den inte aktiveras alls eller åtminstone kanske skjuta upp aktiveringen till senare genom en sund livsstil.
Det är när cellerna åldras som det börjar bli ”fel” och det är då som exempelvis sjukdomar börjar dyka upp. Celler får mutationer med tiden och har dessutom en “inprogrammerad timer”, vilka båda förkortas genom en osund livsstil. Men genom att försöka leva ett så sunt liv som möjligt, helt enkelt lägga om till en sund livsstil, kan det här åldrandet skjutas upp. Rökning är ett bra exempel på det här, då rökning verkligen påskyndar det biologiska åldrandet, vilket vi ofta även kan se visuellt på en person som röker. Genom att försöka leva ett så sunt liv som möjligt kan det här åldrandet skjutas upp.
Tillhör du en av dem som praktiserar intermittent fasta så kan jag bara gratulera. Det har nämligen visat sig vara väldigt viktigt i det här med positiva epigenetiska förändringar. Något annat som forskats på och som visat sig ha liknande positiva effekter är köld och värmechock. Det här är kanske en förklaring till att isbad verkar kunna ge positiv påverkan på hälsan och att folk i länder med extrema klimat ofta blir äldre. Om du inte vet vad intermittent fasta innebär så kolla nästa veckas inlägg, då kommer jag att gå in lite mer på det.
Att det sociala har betydelse för vår hälsa har vi också vetat sedan tidigare, men visste du att även detta kan ha betydelse för hur vår epigenetik fungerar? Försök har visat på att vissa viktiga förändringar i cellförnyelsen kan utebli när kontakten med en nära person inte finns. Nu är det förvisso djurförsök som visat det här, men vi är ju djur också och vi har sedan tidigare sett att människor blir sjuka av att inte ha goda sociala kontakter eller nätverk, nu blir även detta bevisat ner på cellnivå.
Men varför ska vi tänka på det här nu då? Alla har nytta av att komma ihåg det här, just för att vi alla vill skjuta fram åldrandet och sjukdomar så långt fram som möjligt och faktiskt kan förändra även nere på cellnivå. Dessutom känns det fint att jag/vi som arbetar med kost och hälsa även kan visa på vikten av att lägga om till en sund livsstil och vikten av att göra aktiva sunda val på ytterligare ett sätt nu. Och kanske är det just det här som ger någon den aha-upplevelse som behövs, det som gör att det helt plötsligt blir självklart varför en ska göra de bra valen. För inte ens nere på cellnivå är det för sent, det går alltid att förändra och hjälpa kroppen till det bättre!
Länkar, samtliga på engelska:
Comments powered by CComment