Få bort sötsuget
Den här veckan tänkte jag en liten fortsättning på förrförra veckans inlägg som handlade om att ändra vanor. Kanske vanan du valt ut att ändra under det här kommande året är sötsaker? Och som de flesta av oss förmodligen fått erfara redan tidigare så blir sötsuget många gånger nästan överväldigande när man skär ner på intaget av godis efter en period av alldeles för mycket sött. Många ger ganska snart upp och återupptar vanan med sötsaker, och många känner sig säkert misslyckade. Men det är inget att skämmas över att det är både svårt och motigt att sluta med godis, det handlar inte om en dålig karaktär! Nej vi har ett belöningscentra som är väl stimulerat och som jobbar mot vår starka vilja att leva lite bättre. Men även här så kan lite mer kunskap kring vad som händer och kanske lite trix och knep hjälpa till den där första, tunga och ibland mycket jobbiga tiden som följer på en ”socker-detox” eller vad du vill kalla det för.
Varför sötsug?
Det finns många olika anledningar till att ett sötsug uppstår. Först och främst så är det ett faktum att sött skapar ett sug och behov av mer sött. Att det är så hänger även ihop med hur tarmfloran ser ut – om du ”matat” de tarmbakterier som lever på sött så har ju de förökat sig och skickar signaler till hjärnan om mer sött så snart det börjar sina.
Läs gärna det här inlägget om Tarmflorans påverkan på vår hjärna.
Sötsuget hänger även ihop med vad du kopplar samman med det här söta; en belöning, minnesbilder av härliga stunder, tröst o s v, men det handlar även om de kemiska reaktioner som sker i hjärnan när vi äter sött. Det är med andra ord inte konstigt alls att godis kan vara bland det svåraste att sluta med. Det är inte heller konstigt att de som slutar med exempelvis rökning mycket ofta byter ut ciggen mot sötsaker för att belöningscentra ska fortsätta få sitt.
Dessutom ska vi vara väldigt medvetna om att det här är en suverän affärsidé, vårt sug efter sött, så tillsatt socker i alla möjliga (och många gånger där man minst anar att det ska finnas) varor gör att suget triggas och suget efter mer av dessa varor skapas. Inte lätt att värja sig utan att vara en mycket medveten konsument alltså.
Sötsug kan även bero på en obalans i sockernivåerna i blodet – ditt blodsocker åker berg- och dalbana hela tiden med godiset du stoppar i dig. En annan vanlig anledning kan vara brist på mineraler, som zink, krom, magnesium och järn, eller att din kropp hamnat i obalans vad gäller vitaminer och mineraler.
Men andra orsaker som brist på sömn, stress, för lite motion, du dricker för lite vatten och dålig kost är också vanliga. Det är med andra ord bra att inför en sockerrensning ta sig en funderare över hur de här olika områdena ser ut för just dig och justera kanske sömn och återhämtning, motion, matvanor o s v för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.
Det man inte så ofta pratar om är att vid en upprensning av socker, alltså när du börjat att ta bort de sötsaker som du annars dagligen får i dig, börjar många att känna sig sjuka. En känsla av influensa eller liknande med värk i kroppen och allmän sjukdomskänsla kan ibland infinna sig då hjärnan gör allt för att den ska få tillgång till det här snabba och söta igen. Och så säger de att sockerberoende inte finns?!
Tips när det känns för svårt JUST NU:
· Börja med att dricka vatten. Det kan handla om något så enkelt som att du har vätskebrist. Så det första du gör när sockersuget slår till är att dricka ett glas vatten.
· Gör något annat, aktivera dig! Gå ut och gå en sväng – när du rör dig minskar ditt sötsug. Och så är det ju så att när du börjar röra dig mer brukar du vilja stoppa i dig bra mat istället för skräp. Viljan att hjälpa kroppen bygga styrka inifrån med bra råvaror brukar infinna sig ganska snart.
· Ät en frukt istället för godis. Många säger att man måste skippa även frukt för att bli av med sötsug, men det är betydligt bättre att äta en frukt istället för godis när begäret blir för stort. Då får du i dig vitaminer och mineraler, vilka du kanske har brist av och därför får större sötsug. Dessutom innehåller frukt till skillnad från godis fibrer vilka både mättar och är bra för magen.
· Borsta tänderna. Oftast vill man inte äta något efter tandborstning. Dels känns munnen fräsch, dels smakar det konstigt direkt efter tandborstningen.
Stilla suget på sikt:
· Först och främst minska på tillsatt socker i det du äter. Bli medveten och läs innehållsförteckningar. Och vill du inte sluta med godis helt, håll dig till en dag i veckan då du unnar dig något sött, inte varje dag.
· Ät regelbundet och välj bra produkter som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och frön, fisk, skaldjur o s v. Då får du en jämnare blodsockerkurva och det minskar sötsuget då de även innehåller de mineraler du behöver. Nästa vecka tänkte jag gå in mer på dessa mineraler, vad de är bra för och var du hittar dem naturligt.
· Se till att sova bra. Din kropp behöver det för att återhämta sig, du blir mer stresstålig, starkare, gladare. När du inte sover tillräckligt skriker din kropp och hjärna efter snabb energi i form av socker. Det här känner du säkert av om du är uppe sent efter en veckas arbete – godissuget framför TV:n är ett faktum. För att minska på sötsuget är ett viktigt steg att prioritera sömnen alltså.
· Träna! När du tränar ökar volymen på dina muskler och det ger en bättre blodsockerkontroll. Och så får vi inte glömma alla de andra fördelarna träning för med sig; du sover bättre (en viktig faktor för minskat sötsug kommer du ihåg), det förebygger sjukdomar och du mår psykiskt bättre.
Lycka till nu om du tillhör dem som tänker till kring godis i år. Och ge inte upp! Skiter det sig idag är det en ny dag med nya tag i morgon igen.
Comments powered by CComment