Julgodis på bättre, men lika gott sätt.

 

Jul och nyår nalkas med stormsteg. Är du som många andra så är det här den tiden på året som mycket av godiset görs hemma i stället för att köpas. Det är ju mysigt att kanske pyssla med barn eller barnbarn i köket, eller tillsammans med en vän. Eller kanske är du som jag och tycker att skapande i köket kan vara en meditativ och rogivande stund – om det inte är ett måste alltså!

Men julgodis och hälso/kostrådgivningsblogg, hur går det ihop? Det går alldeles utmärkt och med lite eftertanke kan du trolla ihop godis som gör lika gott för kroppen som för själen. Win win med andra ord!

Jag tänker att jag ordar inte mer om det här utan här kommer ett par recept att prova för den som vill och så under dem kommer det som är bra för kroppen när du äter godiset.

 

Finns det något godare än chokladtryffel till jul? Näe säger jag, jag bara älskar tryffel. Här kommer en variant som är toppen för både kroppen och knoppen:

 

 Avocado-tryffel

 

Du behöver:

 

·      2 st avocado, eller 1 paket (250 g) fryst avocado som fått tina upp

·      200 gram mörk choklad 70% eller högre % för den som vill. 

·      2 msk kallpressad kokosolja

·      2 tesked flytande honung

·      1 nypa salt

 

Gör så här:

 

·      Lägg avocado och en nypa salt i en matberedare, mixa.

·      Smält chokladen i mikrovågsugn. Var noga med att inte bränna den, 10 sekunder åt gången och rör mellan.

·      Häll smält choklad, kokosolja och honung i matberedaren med avocadon och mixa till en slät smet.

·      Placera tryffelsmeten i kylskåpet i 20 minuter. När blandningen har blivit lite fastare, ta ut från kylskåpet och gör tryfflar genom att rulla en matsked eller tesked åt gången. Beroende på hur stora du gör dem, varierar alltså antalet tryfflar. Du gör dem så stora eller små som du tycker du vill ha!

·      Fyll en liten skål med valfri smaksättning, till exempel kakao eller lakritspulver eller lingonpulver. Rulla varje tryffel i det du valt.

·      Förvara tryfflarna i en burk i kylen.  

Varför är det här bra godis?

Du får på ett gott sätt i dig vitaminer, mineraler och bra fetter. Din kropp, din hjärna och ditt hjärta blir tacksamma av den här sortens godis. Avokado med sitt rika innehåll på vitamin E och bra fett är också toppen för huden och håret - det som vi märker blir torrare med den varma och torra inomhusluften och kylan ute alltså. 

 

 

 

Just olika nötter, fröer och torkade frukter är toppen som julgodis. Då både torkad frukt och nötter innehåller mättande fibrer och bra fetter blir det automatiskt att du inte äter lika mycket av dem som av exempelvis skumtomtar som i stort sett enbart innehåller raffinerat socker. 

 

Nöthögar

Smält 70 % choklad antingen i mikron eller i vattenbad, vilket du tycker är bäst. I den smälta chokladen blandar du sedan ner valfria nötter som du hackad grovt, solrosfrön, hackade aprikoser, russin. Det ska bli en tjock smet av nötter och torkad frukt som du blandar väl. 

Klicka sedan ut små högar (valfri storlek) på bakplåtspapper eller i mindre kakformar, och så låter du choklad- och nöthögarna stelna ordentligt. Du kan sedan välja att ringla lite smält vit choklad över högarna för att ge det där lilla extra. 

 

 

Godbitar, cirka 30 stycken

·      2 dl havregryn

·      2 dl russin (gärna gula, men vanliga mörka går naturligtvis bra)

·      2 dl torkade tranbär

·      1 dl solrosfrö

·      1 dl kokosflingor

·      2 dl valnötter (en toppennöt för hjärta och hjärna)

·      0,5 dl hela linfrön

·      2 – 3 msk kallt vatten

·      150 g 70 % choklad

Gör så här:

1.    Mixa alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare. Tillsätt ett par matskedar kallt vatten efter en stund, kör ihop till en relativt slät massa.

2.    Lägg massa mellan två bakplåtspapper och tryck eller kavla ut till en cirka 7 – 10 mm tjock kaka.

3.    Dela i cirka 30 bitar och ställ in i frysen ett par timmar.

4.    Smält chokladen och doppa bitarna med hjälp av en gaffel. Lägg tillbaka på bakplåtspapper för att stelna.

Du kan med fördel byta ut russin eller tranbär, eller delar av dem mot till exempel torkade aprikoser. Med det sagt, använd den torkade frukt och/eller bär du har hemma alltså. 

Använd även de nötter du tycker om.

Varför är det här ett bra godis?

Det innehåller mycket fibrer, något som vi gärna vill ha med tanke på all tung och hårdsmält julmat vi äter den här tiden. Det får tarmen att fungera som den ska om du samtidigt dricker ordentligt med vatten.

Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen, till exempel bra fetter, magnesium, zink, järn, selen, protein, vitamin E, vitamin B6, folat och flera andra näringsämnen som vi behöver. den torkade frukten/bären innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. 

 

Med de här godisrecepten får du alltså i dig rikligt med vitaminer och mineraler på ett gott sätt!

Andra julgodisar som är toppenbra är ju dadlar, torkade fikon och nötter i ren form, alltså bara som de är. Visst, de torkade frukterna innehåller fruktsocker också, men de är till skillnad från vanligt godis fulla med nyttigheter som vi så väl behöver. Med de fibrer som också finns i känner du dig mätt och belåten betydligt tidigare än om du hade ätit "vanligt" godis. Är du diabetiker måste du trots allt bra som finns i torkad frukt tänka till på mängden, men det vet ju du med diabetes självklart redan.

 

Nu tar jag ett litet juluppehåll och kommer tillbaka med ett nytt inlägg fredag den 5/1 2024. Då tänkte jag prata om hur vanor skapas.

 

Ha nu en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments powered by CComment