Allt går åt skogen, både för dig själv och ute i världen i stort. Du känner dig trött, uppgiven och urless på allt. Hur provocerande är det då inte om någon säger till dig att känna tacksamhet? Men det kan faktiskt vara din nyckel till att börja må bättre igen!
Den här veckan tänkte jag kika på vad forskningen faktiskt kommit fram till gällande tacksamhet och vår hälsa och mående.
Man har gjort studier både vid Harvard Medical School och Berkeley University of California om hur tacksamhet påverkar hjärnan och det har visat sig att hjärnans struktur förändras när vi fokuserar på just tacksamhet. Då upplever vi även att vi är lyckligare.
Vidare visade det sig att tacksamheten hjälper oss att känna och uppleva mer positiva känslor, förbättrar hälsan bland annat genom bättre hjärthälsa, mindre risk för depression, bättre sömn. Det hjälper oss att hantera motgångar och även att bygga starkare relationer. Det sistnämnda beror till stor del på att då man uttrycker tacksamhet, känner man sig även mer positiv till en annan person och då blir man bekväm med att uttrycka sina känslor.
När vi verkligen känner tacksamhet så känner vi även mer ödmjukhet och då följer att känna empati för andra. Och när vi känner ödmjukhet och visar empati gör ju det att vi lättare knyter vänliga kontakter och får bra relationer samt kanske t o m blir mer omtyckta. Det här är inte så flummigt som man kanske vid första tanken tycker, eftersom empati innebär att vi kan se något från någon annans perspektiv. På samma sätt fungerar tacksamhet – vi kan se saker från ett annat håll. Det visade sig faktiskt i en av alla de studier som gjorts att tacksamhet kan öka empati och minska aggression. De tacksamma personerna har en tendens att vara mer sociala, även vid tillfällen då andra beter sig otrevligt och då uppstår en minskad benägenhet att hämnas mot andra – en ganska trevlig egenskap i ljuset av alla hämndaktioner vi läser om idag kan jag tycka.
Canadensiska studier har visat att när människor övar sig i att känna tacksamhet uppnår de även mål lättare. Livstillfredsställelsen blir högre och självkänslan bättre, samt motståndskraften mot stress ökar. Andra fördelar är att benägenheten ökar för att inte låta småsaker orsaka negativa affekter.
Men vad beror det här på?
Det vi fokuserar på kommer att ge tillväxt i våra hjärnor, eftersom hjärncellerna som kommunicerar med varandra stärker upp sin koppling och blir effektivare på att kommunicera med varandra. På så sätt formas nya vanor. Den kognitiva effekten blir att vi blir bättre på att upptäcka sådant i omgivningen som vi lärt oss att fokusera på. Med andra ord, fokuserar vi på tacksamhet och övar i det blir det lättare att upptäcka sådant som vi uppskattar i omgivningen, även i tyngre tider.
Läs här om tacksamhet stärker hjärnan, så får du en förklaring vad som händer på neuronnivå.
Med tanke på alla dessa fördelar är det kanske inte så dumt att öva sig i tacksamhet, eller hur? Tacksamheten kommer inte att ändra på omständigheterna vare sig för dig eller för det som händer i världen i stort, men du kommer kanske att få ett annat sätt att förhålla dig till det, som gör att du mår bättre i en många gånger turbulent tillvaro.
Öva sig i tacksamhet
Men hur gör man det då? Det behöver inte vara svårare än att göra den klassiska övningen att skriva upp vad man varit tacksam för under dagen, innan sänggåendet. Fundera över:
Vad är tacksamhet för just dig idag?
Vad är du tacksam för i livet i stort? Förändrar sig det här över tid?
Mindfulnessövningar är också bra sätt att öva upp tacksamhet, då du fokuserar på positiva aspekter på tillvaron. Här kan du läsa mer: Träna och leva med de nio mindfulnesspriciperna
Du kan också mer börja reflektera över vad som händer under dagen. Tala om för din omgivning att du uppskattat hjälp du kanske fått under dagen eller veckan som varit.
Tack för att du tagit dig tid och läst det jag skrivit här!
Comments powered by CComment