Vår tarmflora och Probiotika och prebiotika

 

Visste du att vi har fler bakterier än vad vi har celler i kroppen? Faktiskt hela 1-2 kg bakterier i tarmsystemet! Den största mängden finns i tjocktarmen – tydligen finns det flera miljarder bakterier per g tarminnehåll. 

Vilka bakterier vi har i tarmen varierar till en viss del från individ till individ. Det handlar om vilka bakterier vi kom i kontakt med när vi föddes och vilka gener vi har som påverkar vilka bakterier som kan slå sig ner i tarmens slemhinneceller. Men det handlar också till stor del om våra matvanor. Olika bakterier tycker om olika slags ”mat” och att då ge tarmen många olika fibersorter ger bra förutsättningar till en bred och positiv påverkan på tarmfloran. 

När vår tarm är i balans finns det fler nyttiga bakterier än skadliga. De goda bakterierna har en viktig betydelse för att matspjälkningssystemet ska fungera bra, samt upptaget av näringsämnen och stimulerar immunförsvaret. En annan uppgift en del av bakterierna i tarmen har är att bilda K-vitamin.

De här goda bakterierna kommunicerar dessutom med vår hjärna via de signalsubstanser som påverkar vårt psykiska mående och det i sig är ju en stor anledning till att vi bör ge de goda bakterierna en så bra näring som möjligt. 

Läs gärna det här gamla inlägget jag gjort tidigare kring hjärnan och tarmfloran: Tarmflorans påverkan på vår hjärna. 

Du har säkert mer än en gång hört talas om probiotika och prebiotika. Men vad är det och är det samma sak? 

 

Probiotika:

Är levande mikroorganismer som liknar de nyttiga bakterierna vi har, eller ska ha i våra magar. Du har säkert hört talas om probiotika i form av levande bakteriekultur som bland annat finns tillsatt i exempelvis fil eller yoghurt. 

Ibland får vi för lite av de här goda bakterierna i tarmen p g a olika orsaker, som exempelvis stress, en antibiotikakur, för mycket alkohol, kanske någon sjukdom eller om vi blivit utsatta för kemiska ämnen.  

När balansen blivit rubbad kan du med hjälp av probiotika återställa balansen i tarmen. Du kan göra det genom att exempelvis äta yoghurt eller fil som har bakteriekultur tillsatt, eller så kan man idag även ta kapslar med probiotika. Forskningen kring tarmbakteriernas påverkan fortgår och det ska bli spännande att se vad mer framtiden bär med sig för kunskaper. Probiotika kapslarna är ju ett utslag av den här forskningen, vilket har haft betydelse för många.

Det forskas och har forskats kring flera hälsofördelar och probiotika. T ex om förmågan att förebygga tjocktarmscancer: Mjölksyrabakterier hjälper vid tjocktarmscancer, hur det kan påverka immunsystemts funktion: Probiotika återställer tarmens bakterieflora, och mycket mer. Det är en spännande forskning tycker jag och vi har nog inte sett allt vad tarmens bakterier kan göra både för oss och mot oss ännu. 

Det finns inga biverkningar av allvarligt slag som rapporterats vid långvarigt intag av probiotika, men det som kan liknas vid biverkningar är uppblåsthet och gasig mage, inget värre alltså. 

 

Prebiotika:

Pre betyder före och man kan säga att prebiotika är föregångare till probiotika. Det har alltså inga levande mikroorganismer i sig som probiotikan, men fungerar som näring till probiotika. 

Det är en typ av fibrer som går genom matsmältningssystemet utan att bryta ner innan de kommer till tjocktarmen där de flesta tarmbakterierna livnär sig på det som kallas prebiotika. 

Vi hittar prebiotika i grova råa grönsaker, syrade grönsaker, kefir och kombucha. Extra bra är fibrerna från pektin som du hittar i t ex äpplen, plommon, blåbär m fl. och från inulin som exempelvis jordärtskockor, lök och sparris är rika på. Men även från resistent stärkelse som finns i råa rotfrukter, baljväxter och fröer. Enkelt och kort sagt; prebiotikan kommer med fiberrik mat som frukt, grönsaker och baljväxter.

 

Hur samverkar prebiotika och probiotika?

Då prebiotika alltså är kolhydrater som inte spjälkas, stimulerar de tillväxten och aktiviteten hos probiotika i tarmen. Prebiotikan är kort sagt näring eller ”mat” för de probiotiska bakterierna och gör det möjligt för probiotiska bakterierna att frodas och hjälper på så sätt till att hålla tarmen och matspjälkningssystemet i god form. Det är alltså en stor anledning till att äta kostfibrer, eller långsamma kolhydrater. 

 

Så får du tillfälligt problem med din mage, ta ett tillskott av probiotika kapslar eller fil/yoghurt med probiotika och tänk sedan extra noga på vad du äter för mat för övrigt, så att du verkligen livnär de här goda bakterierna du försökt tillsätta till din tarm. 

 

Här är länken till ett tidigare inlägg kring nyttiga bakterier som jag skrivit

 

Avslutningsvis så vill jag att du funderar över hur mycket du själv tänker på din tarmhälsa. Oftast blir vi bara medvetna om den när vi på något sätt känner av den, och då är det inte på ett positivt sätt, eller hur? Men det kan alltså av många, många fler anledningar än en krånglande mage finnas anledning att bli medveten om sin tarmhälsa och kanske medvetet måna om den lite extra. 

 

 

Comments powered by CComment