Nyttig middag på 10 minuter, går det?

Visst hamnar vi väl där allt som oftast, hem från jobbet och hundra saker som behöver göras och fixas. Och så ska vi laga middag också! Och handen på hjärtat, även om råden om söndagsprepp eller vilken-dag-som helst prepp med jämna mellanrum dyker upp som tips för att spara tid för veckans middagar, följer du dem? Det gör inte jag alltid måste jag erkänna, utan på måndagen kommer jag hem från jobbet och trött o sur ska jag ställa mig och fixa middag. Då är det bra att ha lite snabba knep att ta till. För svaret på överskriften på veckans blogginlägg är, självklart går det att fixa middagen på 10 minuter, och en nyttig middag dessutom, istället för att åka och köpa färdig thaimat eller hamburgare. Vi behöver bara lite trix och genvägar samt lite smarta varor i skafferiet och frysen.

 

 Bra att ha hemma:

·      Ha alltid konserver med färdigkokta linser, bönor, kikärter o s v i skafferiet.

·      Konserver av tomater i olika krossade, hela eller passerade varianter är guld värt i skafferiet när det ska gå fort med maten. 

·      Olika snabba gryn som couscous, bulgur, eller lins- ärt- och kikärtsris är suveränt att alltid ha hemma!

 

 

·      Om du någon dag köper hem storpack köttfärs, fräs en del av det utan kryddor för att sedan frysa in i mindre portionspåsar – mycket behändigt att ta fram för att få till en snabb gryta, soppa eller köttfärssås. 

·      Lika med kycklingfilé – när du handlat hem, frys in strimlad kyckling i påsar för att snabbt kunna ta fram när maten ska gå undan. 

 ·      Wokgrönsaker i frysen är alltid bra att ha, samt vanliga grönsaksblandningar. 

 

Middagstips på 10 minuter:

Jag skriver inga mängder här eftersom du gör av det du har hemma och anpassar till hur många ni är som ska äta. 

 

Likaså byter du ut ingredienser mot annat som du tycker om och har hemma, som exempelvis en burk linser i stället för kikärter, eller vad det kan vara du har hemma i stället. Minska en ingrediens och öka en annan o s v. Nu är det Du som är kocken!

 

Snabb minestrone

Fräs hackad lök och vitlök och strimlad rökt skinka i lite olja tills löken mjuknat. 

Tillsätt en burk krossade tomater, grönsaksbuljong och en burk sköljda avrunna kikärter. Krydda med salt och peppar och servera med fint riven parmesan och kanske en bake off baguette. 

 

Supersnabb pizza

Här är grunden tortillas. En tortilla per portion som du sedan breder lite tomatpuré eller creme fraiche på (har du smaksatt creme fraiche hemma kan det vara spännande att prova på botten), toppar med exempelvis smörgåsskinka, babyspenat och lite ost samt örtkrydda. In i ugnen på 200 ° och så snart som osten smält och du är nöjd med färgen är pizzan klar. 

Den är toppen att ha till en soppa du gör under tiden, kanske grönsakssoppan som finns längre ner här under ”fler snabba tips”.

 

 

Grön ärtsoppa med mynta

Koka 5 dl frysta gröna ärtor i 1 liter grönsaksbuljong tills ärtorna är kokta och går sönder lite lätt. Det tar inte många minuter. Mixa med bladen från en kvist färsk mynta med en stavmixer. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Även här är det gott med ett bröd till, kanske ett härlig surdegsbröd. 

 

Kycklingwok

Koka upp vatten, gärna med vattenkokare och lägg ner risnudlar i en skål där du sedan häller över det upphettade vattnet. Låt dem stå och dra tills du gjort kycklingwoken färdig.

Här kommer den strimlade kycklingfilén väl till pass! 

Woka tunt strimlad kycklingfilé och strimlad färsk chili. När kycklingen börjat få lite lätt färg, tillsätt wokgrönsaker, antingen en färdig woksås eller kanske currypasta och kokosmjölk. Blanda i risnudlarna i woken. 

 

Kycklingsallad med avocado och tomat

Den här rätten blir det mängdangivelse på i a f som du får modifiera utifrån hur många ni är som ska äta. Den räcker till cirka 4 portioner.

 

Här krävs en färdiggrillad kyckling som du tar bort skinnet från. Ta loss köttet och strimla det. 

Lägg köttet i en skål tillsammans med 3 tärnade tomater, 2 tärnade avocados, en liten påse babyspenat och lite blad från basilika. Hacka eller strimla gärna ner en röd lök också att blanda ner i salladen.

Blanda 1 msk dijonsenap med 3 msk jungfruolivolja, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 msk rödvinsvinäger.

Häll dressingen över salladen. Smaka av med salt och peppar. Vänd runt försiktigt.

Det är också gott att blanda ner lite couscous eller kanske kikärtsris i den här salladen.

Och även här kommer det goda brödet in – surdegsbaguette eller ett rustikt fröbröd. 

 

Fler snabba tips:

·      Använd frysta grönsaker och mixa (gärna med en stavmixer) med buljong och örter för att få till en snabb soppa. 

·      Tillsätt grönsaker på burk till sallader, t ex kikärter och bönor för att få en matigare sallad.  

·      Grilla färska grönsaker i ugnen och servera med snabblagade gryn, som exempelvis couscous eller bulgur och en kall gräddfilssås.

·      Använd asiatiska woksåser på flaska för att få snabba och goda wokrätter.

 

Hoppas du fått lite bra tips och idéer till supersnabba middagar till de gånger du verkligen behöver det och provar att skippa färdigrätterna. Både kroppen och plånboken kommer att tacka dig i längden!

Comments powered by CComment